Λήμνος
Απολογισμός Έργου του Διοικητού του Γενικού Νοσοκομείου –Κέντρου Υγείας Λήμνου.

Κλείνοντας σχεδόν μια τριετία ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λήμνου κ. Κανταράς δίνει στην δημοσιότητα τον απολογισμό του έργο του
Έχοντας συμπληρώσει μια τριετία περίπου, από την ανάληψη της Διοικήσεως του Νοσοκομείου, κρίνω σκόπιμο να κάνω ένα απολογισμό του έργου το οποίο παράχθηκε, τα προβλήματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι, καθώς και τις προοπτικές για περεταίρω βελτίωση, με στόχο την καλύτερη δημόσια υγεία προς όλους τους κατοίκους του Νησιού μας. Βασικός αρωγός της προσπάθειας αυτής, είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, το οποίο αποτελείται από άτομα τα οποία έχουν ως μόνο στόχο το καλό του Ιδρύματος .
Συνοπτικά:
Τι παραλάβαμε;
Το Νοσοκομείο μας ήταν διασυνδεμένο με το ΄΄Βοστάνειο΄΄ Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, δίχως δικό του Διοικητικό Συμβούλιο. Δεν είχε τοποθετηθεί Διοικητής ή Αναπληρωτής Διοικητής τα τελευταία δύο χρόνια. Επιπλέον δεν λειτουργούσε Υπηρεσιακό Συμβούλιο για περίπου ένα χρόνο. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η συσσώρευση πολλών προβλημάτων και άλυτων υποθέσεων, οι οποίες δυσχέραιναν την λειτουργία του.
Η ανάληψη της Διοικήσεως έγινε στην καρδιά της πρωτοφανούς πανδημίας με τεράστια και πρωτόγνωρα υγειονομικά προβλήματα, τα οποία απαιτούσαν σωστές και άμεσες αποφάσεις και ενέργειες.
Οι ανάγκες σε προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) καθώς και υλικό ατομικής προστασίας, τεστ ανίχνευσης της νόσου και φάρμακα, αλλά ακόμα και σε εγκαταστάσεις (ξεχωριστή κλινική covid, παροχές οξυγόνου) ήταν ιδιαίτερα αυξημένες.
Τα εσωτερικά διοικητικά, λειτουργικά και διαχειριστικά προβλήματα εμπόδιζαν την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου.
Οι κτηριακές εγκαταστάσεις απαιτούσαν άμεσες επισκευές και πολλά βασικά συστήματα λειτουργίας (γεννήτρια, υποσταθμός μέσης τάσης κλπ) δεν είχαν συντηρηθεί για πολύ καιρό.
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αντιμετώπιζε κυριολεκτικά το ζήτημα της επιβίωσης.
Το πρόγραμμα του έργου «Ολοκληρωμένο Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων» είχε περιέχει σε τέλμα (παρόλο που είχε ενταχθεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα) και φυσικά δεν υπήρχε καμία πρόταση για άλλο πρόγραμμα αναβάθμισης του Νοσοκομείου μας .
Τι έγινε την τελευταία τριετία;
- Πανδημία. Πραγματοποιήθηκαν 36.929 εμβολισμοί με την δημιουργία 5 εμβολιαστικών κέντρων. Καθ΄ όλη την διάρκεια της πανδημίας υπήρξε ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των ασθενών, με αποτέλεσμα η θνητότητα να κυμαίνεται πολύ κάτω του μέσου όρου της Χώρας μας.
- Έργο κατά κλινική – τμήμα .
α. Παθολογική
Επανατοποθετήθηκε με τον βαθμό της διευθύντριας η παθολόγος ιατρός. Δημιουργήθηκε ξεχωριστό τμήμα covid, εφαρμόζοντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας με πολύ καλά αποτελέσματα. Τοποθετήθηκε μόνιμος ιατρός πνευμονολόγος, ο οποίος μαζί την επικουρική πνευμονολόγο είχαν καθοριστική συμβολή στην διαχείριση της πανδημίας.
β. Καρδιολογική
Τοποθετήθηκε δεύτερος ιατρός καρδιολόγος. Η κλινική εξοπλίστηκε με νέο καρδιολογικό υπέρηχο.
γ. Παιδιατρική
Τοποθετήθηκε επικουρική παιδίατρος. Πραγματοποιήθηκε σημαντικός αριθμός παιδιατρικών εμβολίων.
δ. Μονάδα Τεχνητού Νεφρού(ΜΤΝ)-Νεφρολογική.
Τοποθετήθηκε νέα ιατρός νεφρολόγος και οργανώθηκε το τμήμα από την αρχή. Με την εξασφάλιση της δωρεάς του ιδρύματος ΄΄Σταύρος Νιάρχος΄΄ αντικαταστάθηκαν όλα τα μηχανήματα της Μονάδας με νέα σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και όλος ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Επιπλέον με δαπάνες του νοσοκομείου, αλλά κυρίως αξιοποιώντας την δωρεά του κυρίου Αγοραστού Λαβδαρά αντικαταστάθηκε η ώσμωση (η καρδιά της ΜΤΝ) και ανακαινίζονται όλες οι κτηριακές εγκαταστάσεις της Μονάδας. Ταυτόχρονα γίνεται επέκτασή της κατά 3 νέες θέσεις αιμοκάθαρσης. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα (εντός του καλοκαιριού) και θα ονομαστεί «Πτέρυγα Αγοραστού Λαβδαρά»
ε. Ογκολογική
Τοποθετήθηκε νέος ιατρός ογκολόγος (8 έτη υπήρχε ουσιαστικά κενό) και οργανώνεται το τμήμα με στόχο την πλήρη κάλυψη των ογκολογικών ασθενών του νησιού μας. Επιπλέον ανακαινίζεται χώρος, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως εξωτερικό ογκολογικό ιατρείο.
στ. Ορθοπεδική
Τοποθετήθηκε τρίτος ιατρός ορθοπεδικός με αποτέλεσμα την αύξηση των δυνατοτήτων της κλινικής, καθώς και την κατακόρυφη αύξηση των εξωτερικών ιατρείων. Επιπλέον, αξιοποιώντας την δωρεά του κυρίου Ευσταθίου αγοράστηκε νέο ακτινοσκοπικό μηχάνημα (ένα πάγιο αίτημα των ορθοπεδικών), το οποίο έδωσε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και νέες δυνατότητες στις χειρουργικές επεμβάσεις.
ζ. Οφθαλμολογική
Τοποθετήθηκαν δύο μόνιμοι ιατροί οφθαλμίατροι και εξοπλίστηκε το τμήμα με σύγχρονο μηχάνημα οπτικής τομογραφίας (OCT), ένα πάγιο αίτημα, το οποίο έδωσε νέες δυνατότητες στις εξετάσεις και στην περίθαλψη.
η. Μαιευτική – Γυναικολογική.
Τοποθετήθηκε δεύτερος ιατρός μαιευτήρας – γυναικολόγος και έχει δρομολογηθεί η αγορά επιπλέον ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την αύξηση των δυνατοτήτων. Ήδη παρατηρείται σημαντική αύξηση του παραγόμενου έργου. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε συνεργασία με την γυναικολογική κλινική του ΄΄Τζανείου΄΄ Νοσοκομείου και ενισχύθηκε σημαντικά το έργο από μετακινούμενους ιατρούς και εξασφαλίστηκε συνεργασία για την τριτοβάθμια νοσηλευτική υποστήριξη των ασθενών.
θ. Αναισθησιολογικό Τμήμα
Τοποθετήθηκε ιατρός με τον βαθμό διευθυντή. Λόγω όμως της μακράς αναρρωτικής άδειας που έλαβε, καλύπτεται το κενό από άλλα νοσοκομεία. Δυστυχώς λόγω της ιδιαίτερα κρίσιμης ειδικότητας υπήρξαν περιορισμένα κενά στις καλύψεις, τα οποία το Νοσοκομείο φρόντιζε να αντιμετωπίζει με τις υπάρχουσες δυνατότητες.
Για τον λόγο αυτό προκηρύχτηκε και η δεύτερη θέση του αναισθησιολόγου στον βαθμό του διευθυντή.
Εξοπλίσθηκε το τμήμα με νέο αναισθησιολογικό μηχάνημα και εξοπλισμό.
ι. ΩΡΛ
Πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων. Με την αγορά νέου χειρουργικού μηχανήματος λέιζερ αυξήθηκαν οι δυνατότητες για χειρουργικές επεμβάσεις.
ια. Χειρουργικό Τμήμα
Τοποθετήθηκε δεύτερος χειρουργός και εξοπλίσθηκε η χειρουργική αίθουσα με λαπαροσκοπικό πύργο. Μετά την παραίτηση του χειρουργού επαναπροκηρύχτηκε άμεσα η θέση στο βαθμό του διευθυντή. Επιπλέον καλύπτονται τα κενά με μετακινούμενους χειρουργούς από άλλα Νοσοκομεία.
ιβ. Ακτινολογικό Τμήμα.
Τοποθετήθηκε νέο σύγχρονο ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα και άρχισε άμεσα η λειτουργία του. Επίσης εξοπλίστηκε με νέο υπερηχογραφικό μηχάνημα.
Τοποθετήθηκε ψηφιακός μαστογράφος και άρχισε την λειτουργία τον Μάρτιο 2021. Έγιναν περί τις 850 μαστογραφίες. Λόγω της αποδοχής θέσης διευθύντριας σε άλλο Νοσοκομείο της εκπαιδευμένης ιατρού αναστάλθηκαν για λίγο διάστημα οι μαστογραφίες. Το πρόβλημα αντιμετωπίσθηκε και οι μαστογραφίες θα ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες.
Επίσης προκηρύχτηκε άμεσα θέση ιατρού στο βαθμό διευθυντού με γνώσεις μαστογράφου και αξονικού τομογράφου.
ιγ. Μικροβιολογικό Τμήμα.
Τοποθετήθηκαν δύο ιατροί μικροβιολόγοι. Το εργαστήριο εξοπλίσθηκε με δύο σύγχρονα μηχανήματα μικροβιακής ανίχνευσης, τα οποία δίνουν επιπλέον δυνατότητες στο τμήμα.
ιδ. Ψυχική Υγεία
Το έργο του ψυχιατρικού τμήματος κατά την διάρκεια της πανδημίας ήταν πολλαπλό, πολυδιάστατο και ιδιαίτερα σημαντικό.
Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η δρομολόγηση της μελέτης του ενταγμένου έργου «Ολοκληρωμένο Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων» (ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ), το οποίο περιλαμβάνει την ανακαίνιση του παλαιού κτηρίου του Νοσοκομείου και τη δημιουργία μιας σύγχρονης ψυχιατρικής δομής.
Για τις ψυχιατρικές ανάγκες των παιδιών, πραγματοποιούνται επισκέψεις παιδοψυχίατρου από το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίου ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
ιε. Φυσικοθεραπευτήριο
Το τμήμα φυσικοθεραπείας του Νοσοκομείου μας πραγματοποίησε σημαντικό αριθμό φυσικοθεραπειών έχοντας προμηθευτεί σύγχρονα μηχανήματα.
Επίσης συνέβαλε σημαντικά στην πρακτική εκπαίδευση των σπουδαστών του ΔΙΕΚ στο αντικείμενο της φυσικοθεραπείας.
ιστ. Τμήμα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων .
Εφαρμόζοντας αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα διαχείρισης της πανδημίας και πραγματοποιώντας πολλές χιλιάδες τεστ (rapid και pcr ) διασφαλίστηκε πλήρως η υγειονομική ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών του Νοσοκομείου αλλά και των κατοίκων του νησιού κατά την διάρκεια της πανδημίας .
ιζ. Κ.Υ-Τμήμα επειγόντων
Αντιμετώπισε με επιτυχία τόσο το βάρος της πανδημίας, όσο και το βάρος της εκάστοτε τουριστικής περιόδου (τριπλασιασμός των απαιτήσεων). Εξοπλίστηκε με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για να ανταπεξέλθει στο έργο του (απινιδωτή, πιεσόμετρα , οξύμετρα κλπ). Κλιμάκιο μηχανικών της 2ης Υ.ΠΕ. επισκέφθηκε το Νοσοκομείο μας, έλεγξε το χώρο των Επειγόντων με στόχο την βελτίωσή τους από άποψη λειτουργικότηας.
- Λοιπό έργο
α. Προσωπικό
Προσλήφθηκε το παρακάτω προσωπικό:
Νοσηλευτικό προσωπικό.
Μια νοσηλεύτρια ΤΕ και δύο Βοηθοί Υγειονομικού προσωπικού.
Παραϊατρικό προσωπικό
Τρεις εμφανίστριες-χειρίστριες, μία ΤΕ ραδιολογίας και μία παρασκευάστρια.
Λοιπό προσωπικό
Ένας μάγειρας, ένας τεχνικός μηχανημάτων, δύο βοηθητικό προσωπικό (φύλαξη).
β. Οργανωτικό έργο.
(1) Λόγω της διασύνδεσης του Νοσοκομείου με το ΄΄Βοστάνειο΄΄ Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, αλλά και της μη τοποθέτησης Διοικητή για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχαν πολλά διοικητικά, οργανωτικά και διαχειριστικά προβλήματα τα οποία επιλύθηκαν.
(2) Οι απαιτήσεις προς τα ταμεία τριπλασιάστηκαν, βασική ένδειξη του παραγόμενου έργου.
γ. Ηλεκτρονική υποστήριξη
Δημιουργήθηκε νέα σύγχρονη και πληρέστερη ιστοσελίδα για το Νοσοκομείο και εγκαταστάθηκε νέο software στον server Νοσοκομείου.
Διασυνδέθηκαν όλα τα τμήματα με τα εργαστήρια με σκοπό την άμεση πρόσβαση των θεραπόντων ιατρών στις εξετάσεις των ασθενών.
δ. Συντήρηση Εγκαταστάσεων
Έγινε συντήρηση των βασικότερων συστημάτων λειτουργίας του Νοσοκομείου (Η/Ζ γεννήτριας, συστήματος πυρασφάλειας, γεννήτριας και συστήματος οξυγόνου, υποσταθμού μέσης τάσης, καυστήρων, γειώσεων δαπέδων ).
Επισκευάστηκαν εξωτερικά τα τοιχία, ο προαύλιος χώρος, και επιδιορθώθηκε μεγάλος αριθμός προβλημάτων τοιχοποιίας .
ε. Περιουσία Νοσοκομείου
Έγιναν τοπογραφικά για όλα τα ακίνητα του Νοσοκομείου, επιλύθηκαν συμβολαιογραφικές εκκρεμότητες και εγγράφηκαν στο κτηματολόγιο.
Άρχισε διαδικασία για την αξιοποίηση της περιουσίας προς όφελος του Νοσοκομείου μας.
στ. Διαχείριση Υλικού
Πραγματοποιήθηκε διαγραφή του αχρήστου υλικού και οχημάτων, το οποίο χρόνιζε στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου, καθώς και του ληγμένου φαρμακευτικού υλικού.
Κατασκευάστηκε νέα μεγάλη αποθήκη για τις ανάγκες της διαχείρισης υλικού.
Έγινε βελτίωση του ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης υλικού.
ζ. Ασκήσεις
Πραγματοποιήθηκε άσκηση μεγάλης κλίμακας με παρουσία εκπροσώπων του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ, με αντικείμενο την διαχείριση κρίσεων στις περιπτώσεις σεισμού και πυρκαγιάς, σύμφωνα με τα υπάρχοντα σχέδια.
η. Λοιπές δράσεις – προσφορά στην τοπική κοινωνία
Υπογράφηκαν μνημόνια και ξεκίνησε συνεργασία με το τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδρεύει στο νησί, καθώς και το ΔΙΕΚ Λήμνου. Πρακτική εκπαίδευση πραγματοποίησαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούν σπουδαστές του ΔΙΕΚ στα αντικείμενα της μαγειρικής, της νοσηλευτικής και της φυσικοθεραπείας.
Πραγματοποιήθηκε συνεργασία στο πρόγραμμα μαθητεία, με τα ΕΠΑΛ Μύρινας και Μούδρου κατά το οποίο πραγματοποιούν πρακτική εξάσκηση οι ενδιαφερόμενοι μαθητευόμενοί του.
Συνεχίστηκε η συμμετοχή του Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου στο πρόγραμμα «Ιατρική Απόβαση» με τη φιλοξενία και εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής στο Νοσοκομείο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στο πλαίσιο της διαρκούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των εργαζομένων, προσωπικό του Νοσοκομείου συμμετείχε με παρουσιάσεις και εργασίες σε Πανελλήνια Ιατρικά και Νοσηλευτικά Συνέδρια.
Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη κλιμακίου του Νοσοκομείου στο νησί του Αγίου Ευστρατίου, αποτελούμενο από παιδίατρο, ψυχίατρο και επισκέπτρια υγείας, το οποίο πραγματοποίησε υγειονομική υποστήριξη των κατοίκων, καθώς και εμβολιασμό παιδιών.
θ. Αναβάθμιση υποδομών Νοσοκομείου.
Έχει ξεκινήσει η σύνταξη της μελέτης για την πλήρη αναβάθμιση (ενεργειακή και κτηριακή) όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων και υποδομών του Νοσοκομείου. Έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020.
ι. Επισκέψεις
Το Νοσοκομείο μας επισκέφθηκαν ο Πρωθυπουργός, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας και ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ενημερώθηκαν για το έργο αλλά και τα προβλήματα του Νοσοκομείου.
Ποια προβλήματα υπάρχουν;
Έλλειψη ιατρικού προσωπικού κρίσιμων ειδικοτήτων (αναισθησιολόγου, χειρουργού, ακτινολόγου, νεφρολόγου, παθολόγου).
Αμεσότητα διακομιδών για τριτοβάθμια περίθαλψη.
Αύξηση των πιστώσεων λόγω αύξησης του κόστους των υλικών – υπηρεσιών.
Αυξημένες απαιτήσεις κατά την τουριστική περίοδο.
Πως σχεδιάζεται να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα;
Η Δημόσια Υγεία τέθηκε από τον Πρωθυπουργό ως πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης. Από το γενικό σχεδιασμό ο οποίος αναλύθηκε, σημεία ενδιαφέροντος για την βελτίωση του Νοσοκομείου μας, αλλά και για ολόκληρο το φάσμα της δημόσιας υγείας στο νησί μας, είναι :
Εκσυγχρονισμός 80 Νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας.
Αύξηση των δαπανών για την δημόσια υγεία.
Η παροχή κινήτρων (οικονομικά και καριέρας) στους ιατρούς οι οποίοι επιλέγουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νησιά, για την αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων της παραμεθορίου (ήδη έχουν εγκριθεί οικονομικά κίνητρα για τους καλοκαιρινούς μήνες).
Βελτίωση του συστήματος των αεροδιακομιδών, ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα σε κάθε ανάγκη τριτοβάθμιας νοσηλείας.
Αξιολόγηση του παραγόμενου έργου κάθε Νοσοκομείου, ώστε να υπάρχει μια αντικειμενική εκτίμηση για την επίλυση προβλημάτων και τον μελλοντικό σχεδιασμό.
Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη αλλά και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών, καθώς και ιατρικού προσωπικού .
Αποστιγματοποίηση των ψυχικών νοσημάτων και αντιμετώπισή τους σε κατάλληλες δομές.
Επίλογος
Το παραπάνω έργο υλοποιήθηκε με τις οδηγίες και την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και της 2ης ΥΠΕ.
Προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν, όμως αντιμετωπίζονται άμεσα και ουσιαστικά, διότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο!
Κατόπιν των παραπάνω, κρίνω σκόπιμο να ευχαριστήσω για την βοήθεια και συνδρομή τους στο έργο που παράχθηκε:
To Υπουργείο Υγείας,
Τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και Βουλευτή του Νομού μας κύριο Χαράλαμπο Αθανασίου.
Τον Διοικητή και το προσωπικό της 2ης ΥΠΕ,
Την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Έπαρχο Λήμνου,
Τον Δήμαρχο Λήμνου,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου για την πολύ καλή συνεργασία.
Όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου για την προσφορά τους στον κοινό σκοπό.
Τους δωρητές, καθώς και όλους όσους βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο στην βελτίωση του Νοσοκομείου μας.
Η ενσυνείδητη προσπάθεια για το καλό του τόπου στον οποίο μεγάλωσα, ζω με την οικογένειά μου και αγαπώ είναι η μόνη κινητήρια δύναμη που με οδηγεί. Δεσμεύομαι να συνεχίσω, σύμφωνα με τις κατευθύνεις και το πρόγραμμα την Κυβέρνησης για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου μας.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΚΑΝΤΑΡΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

