Ξεχωριστή η εκδήλωση της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων για την Λημνιακή Μετανάστευση! (φωτορεπορτάζ) - Limnos Live
Connect with us

Λήμνος

Ξεχωριστή η εκδήλωση της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων για την Λημνιακή Μετανάστευση! (φωτορεπορτάζ)

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Η μετανάστευση των Λημνίων και το λιμάνι του Πειραιά». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής.

Στην αρχή ο πρόεδρος της Ο.Λ.ΣΥ, κ. Αντώνιος Καραγιάννης, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και αναφέρθηκε γενικότερα στην μετανάστευση ως ένα παγκόσμιο, διαχρονικό, αέναο και πολύπλοκο φαινόμενο. Χαρακτήρισε τη λημνιακή μετανάστευση σαν ένα συναρπαστικό κομμάτι της ιστορίας της Λήμνου και αφιέρωσε την εκδήλωση αυτή σ΄ όλους τους συμπατριώτες μας, που αναζήτησαν την τύχη τους μακριά από το αγαπημένο μας νησί.

Κατόπιν απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο βουλευτής της περιφέρειας μας κ. Ιωάννης Μπουρνούς. Χαιρετισμό και ευχές για επιτυχία στην εκδήλωσή μας έστειλαν οι βουλευτές κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο Έπαρχος Λήμνου κ. Άγγελος Βλάττας Λαμπρινός και ο Δήμαρχος Λήμνου κ Δημήτριος Μαρινάκης.

Στην εκδήλωσή μας παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων και υποψήφια βουλευτής κ. Κατερίνα Βουρεξάκη, ο πρόεδρος της Αδελφότητα Κρητών “Η ΟΜΟΝΟΙΑ” Θεόδωρος Τσόντος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Νεκτάριος Βακάλης και ο Δ/ντής του Ινστιτούτου Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας Ελλάδας ο κ. Ζέρβας Ζήσιμος τον οποίο ευχαριστούμε για τη συνεργασία μας.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ Θεόδωρος Μπελίτσος, ο οποίος στην ομιλία του με τίτλο «Άντε παιδί μ΄ στα Μσίρια» μίλησε για τα αίτια που οδηγούσαν τους Λημνιούς να μεταναστεύουν. Εξήγησε πώς οι Λημνιοί μετανάστευαν από πολύ παλιά, διότι στην πλειονότητά τους ήταν ακτήμονες, εργάζονταν σε υποστατικά εύπορων γαιοκτημόνων ή σε μετόχια μοναστηριών ως κεχαγιάδες ή τσομπανέρια και δεν υπήρχε προοπτική προόδου. Παλιότερα είπε έφευγαν κυρίως στην Αίγυπτο ή την Μικρασία, αλλά από τις αρχές του 20ου αιώνα και κυρίως από την δεκαετία του 50 στράφηκαν προς υπερπόντιους προορισμούς.

Ακολούθως η κ. Μαρία Παμούκη διάβασε από το βιβλίο της κ. Πηνελόπης Παναγιωτοπούλου-Βαλάση «Οι Λημνιοί του Σύδνεϋ» επιλεγμένα αποσπάσματα στα οποία συμπατριώτες μας αφηγούνται προσωπικές τους ιστορίες από τη ζωή τους στη Λήμνο.

Ο επόμενος ομιλητής, ο κ. Στέφανος Μίλεσης, μίλησε για τις  συνθήκες διαβίωσης, τα παθήματα και την εκμετάλλευση των υποψηφίων μεταναστών κατά την ολιγοήμερη παραμονή τους στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και στους τόπους προορισμού αυτών. Αναφέρθηκε στα κυκλώματα και στους τρόπους που αυτά δρούσαν στο λιμάνι του Πειραιά στα χρόνια της μεγάλης μετανάστευσης σε βάρος των υποψηφίων μεταναστών.

Η κ. Μαρία Παμούκη μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Μίλεση διάβασε από το βιβλίο «Οι Λημνιοί του Σύδνεϋ» αποσπάσματα στα οποία συμπατριώτες μας αφηγούνται προσωπικές ιστορίες από τη αναχώρησή τους για την Αυστραλία.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Κατόπιν έλαβε το λόγο εκ μέρους του Μουσείου – Ινστιτούτου Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας η κ. Γεωργιάδου Μαρία η οποία παρουσίασε την ενότητα «Τα υπερωκεάνεια – πλοία της μετανάστευσης». Στην ομιλία της παρουσίασε τις κυριότερες περιόδους δραστηριοποίησης των υπερωκεάνιων πλοίων. Αναφέρθηκε διεξοδικά στην εξέλιξη των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών για τα συγκεκριμένα πλοία ενώ παράλληλα παρουσίασε αντιπροσωπευτικά υπερωκεάνια πλοία της μετανάστευσης τόσο προς την Αμερική όσο και την Αυστραλία. Τέλος με την ομιλία της φώτισε τις συνθήκες των εν λόγω ταξιδιών για τους Έλληνες μετανάστες.

Με αποσπάσματα από το βιβλίο της κ. Βαλάση που αναφέρονται στην άφιξη των Λημνιών στην Αυστραλία και τις πρώτες ημέρες τους στην καινούργια πατρίδα ολοκληρώθηκε σε κλίμα συγκίνησης ο κύκλος των ομιλιών-παρουσιάσεων.

Η εκδήλωσή έκλεισε με το Περιφερειακό Τμήμα Χορού Ν. Ιωνίας του Λυκείου των Ελληνίδων, το οποίο με δύο ομάδες παρουσίασε χορούς βασισμένους σε τραγούδια της ξενιτιάς. Η πρώτη ομάδα χόρεψε  παραδοσιακά τραγούδια ντυμένη με τοπικές φορεσιές. Η δεύτερη ομάδα ντυμένη με “αστικά” ρούχα χόρεψε λαϊκά – ρεμπέτικα τραγούδια της ξενιτιάς ολοκληρώνοντας την χορευτική ενότητα “Τώρα που πας στην ξενιτιά…”. Να ευχαριστήσουμε εδώ την υπεύθυνη του περιφερειακού τμήματος κ. Μαρία Βαγιάκου για την παρουσία του χορευτικού τμήματος.

Στο τέλος οι Λημνιοί συμπατριώτες μας και οι φίλοι της Ο.Λ.ΣΥ., η συμμετοχή των οποίων ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, απόλαυσαν εξαιρετικό Λημνιό κρασί, παξιμάδια, τυριά, γλυκά (βενιζελικά), και αναψυκτικά από το νησί μας συζητώντας σε κλίμα συγκίνησης τα της εκδήλωσης. Συζήτησαν, θυμήθηκαν, συγκινήθηκαν μπροστά στον όμορφο μπουφέ που φρόντισε η κ. Ασημίνα Χασιώτη από το κατάστημα λημνιακών προϊόντων το «Κοφίνι».

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

 

Για την  Ο.Λ.ΣΥ.

 

Ο Πρόεδρος                                           Ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

 

Καραγιάννης Αντώνης                                       Κοκκινογούλης Χαράλαμπος

 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement
Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement
Προσθήκη σχολίου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφήμηση
Advertisement
Διαφήμηση
Advertisement

Επικαιρότητα