Ανεμόεσσα Λήμνου: Να μην παραχωρηθούν για "εμπορική αξιοποίηση" και άλλες παραλίες - Να τοποθετηθούν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι - LimnosLive
Connect with us

Λήμνος

Ανεμόεσσα Λήμνου: Να μην παραχωρηθούν για “εμπορική αξιοποίηση” και άλλες παραλίες – Να τοποθετηθούν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι

Δημοσιεύτηκε

στις

Με επιστολή που απέστειλε ο Όμιλος Ανεμόεσσα, γίνεται αναφορά στην ανάγκη μη εμπορικής αξιοποίησης και άλλων παραλιών της Λήμνου, προκειμένου να παραμείνει η επιλογή για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τη “φυσικότητα, ηρεμία, ησυχία, ανέγγιχτο περιβάλλον και εναλλακτικό τρόπο διακοπών”. Ο Όμιλος τονίζει ότι αυτή η ομάδα ανθρώπων δεν είναι λίγοι σε αριθμό.

Επιπλέον, η Ανεμόεσσα αναμένει απάντηση από τους υποψήφιους Δημάρχους του νησιού, καθώς τους προκαλεί να αναλάβουν θέση σχετικά με την προστασία του “ιδιαίτερου φυσικού κάλλους” της περιοχής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ευρύτερο ζήτημα.

Επίσης ζητά τον έλεγχο συγκεκριμένων παραλιών στο νησί και δίνει παράδειγμα την Σαρδηνία

Η επιστολή.

Έχουμε υποστηρίξει ως Όμιλος έγκαιρα, με όλα τα μέσα και όλους τους τόνους ότι το θαλάσσιο περιβάλλον της Λήμνου έχει μια εξέχουσα αξία από πλευράς φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου και αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός νησιού που θέλει να προβάλλεται ως προορισμός οικοτουρισμού και αυθεντικών εμπειριών, συνδεόμενων με το φυσικό πλούτο και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Οφείλουμε κατά συνέπεια να υιοθετήσουμε -ως κοινωνία και πολιτεία- ένα παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο που ενσωματώνει την αειφορία στον τρόπο διαχείρισης του μοναδικού αυτού φυσικού πόρου. Οφείλουμε να μην εξαντλήσουμε κάθε σημαντική φυσική παραλία, ούτε να επιβάλουμε στους παραθεριστές η στους συμπολίτες μας Λημνιούς να οδηγούν χιλιόμετρα για να βρουν μια θάλασσα χωρίς “ρυπαίνουσες” εμπορικές χρήσεις.

Έχουμε το πλεονέκτημα να διαθέτουμε πολλές παραλίες και μάλιστα διάσπαρτες σε όλο το νησί μας. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία, παράλληλα με την δημιουργία οργανωμένων παραλιών, να αφήσουμε ανέπαφες κάποιες παραλίες για όσους επιθυμούν και επιλέγουν την φυσικότητα, την ηρεμία, την ησυχία, το αναλλοίωτο περιβάλλον, έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών και δεν είναι λίγοι!

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Αυτή η επιλογή πρέπει να στηριχθεί θεσμικά και οφείλει ο Δήμος να την διασφαλίσει με την λήψη των αντίστοιχων αποφάσεων. Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση των υποψήφιων δημάρχων του νησιού μας στο θέμα αυτό, καθώς η πίεση του τουρισμού αποτελεί πλέον έναν παράγοντα που δεν δημιουργεί μόνο προσδοκίες αλλά και υποχρεώσεις.

Είναι σαφές ότι μια σειρά από παραλίες όπως Πλατύς, Θάνος, Εβγάτης, Μικρό και Μεγάλο Φαναράκι, Χαβούλι, Κοκκινόβραχος, Κέρος, Κότσινας, Γομάτι, Σαράβαρι, Αγιος Ιωάννης και άλλες που μας διαφεύγουν, είναι πλήρως οργανωμένες με εύκολη προσπέλαση και μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλο αριθμό λουόμενων σε όλη την έκταση του νησιού, καθ’ όλη την τουριστική περίοδο.

Θα πρέπει λοιπόν σκεπτόμενοι το όφελος του τόπου – και όχι μόνο των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται λίγους μήνες το χρόνο- να προστατέψουμε το αλώβητο φυσικό απόθεμα του νησιού, και κάποιες παραλίες όπως ο Αυλώνας, η Νεφτίνα, το Ζεματά Παναγιάς, η Αγ Βαρβάρα, ο Παρθενόμυτος και το Σκίδι, το Λουρί, και άλλες να μην παραχωρηθούν για «εμπορική αξιοποίηση», προστατεύοντας το «ιδιαίτερο φυσικό κάλλος» τους διατηρώντας μια ισόρροπη ανάπτυξη στο νησί.

Αντίστοιχα πρέπει να ελεγχθεί με κάθε τρόπο η εξαντλητική “αξιοποίηση” ορισμένων κεντρικών δημόσιων παραλιών όπως:

– Οι παραλίες Σαράβαρι και Μεγάλο Φαναράκι όπου ισοπεδώθηκαν πρόσφατα αμμόλοφοι με μηχανικά μέσα, αλλοιώνοντας ένα εξαιρετικό τοπίο – υποβαθμίζοντας το περιβάλλον.

– Η παραλία των Ρηχών που έχει καταντήσει οπτικά και λειτουργικά απροσπέλαστη για ντόπιους και επισκέπτες, γεμάτη ξαπλώστρες, ομπρέλες και αυθαίρετες κατασκευές που κρύβουν τη θέα της θάλασσας, προσβάλουν το αρχαιολογικό τοπίο και ρυπαίνουν οπτικά, ηχητικά, περιβαλλοντικά.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

– Η παραλία του Ρωμέικου Γιαλού, μεταξύ δυο αρχαιολογικών χώρων (Κάστρου, Αρχαίας Μύρινας και Μονόπετρου), στο πιο προβεβλημένο παραλιακό μέτωπο του νησιού, η οποία απειλείται εκ νέου από παράνομες χρήσεις και αυθαίρετες εγκαταστάσεις, παραβιάζοντας κανόνες υγιεινής και ασφάλειας

– Η εμβληματική παραλία του «Απάν Γιαλού» και του Κέρους ευρύτερα , καθώς απειλείται από την αλόγιστη επέκταση της εκμετάλλευσης των σχολών σερφερς, και στην οποία πρέπει να ληφθεί κάθε πρόνοια περαιτέρω άναρχης εκμετάλλευσης προστασίας του μοναδικού σε πλούτο θαλάσσιου οικοσυστήματος .

Ας αντλήσουμε καλά παραδείγματα από τη γειτονική μας Σαρδηνία

(https://www.tornosnews.gr/tornos/taseis/62787-pos-h-sardhnia-prostateyei-tis-paralies-ths-%7C- prostima-gia-tis-petsetes-aparaithth-h- krathsh.html?fbclid=IwAR1_V2bFLstUkMMnpUEaZMXHmpiXrQpuSnj1suUA7TAnHZ9c33ljjRwjf80)

και αυτή την ύστατη στιγμή που βοά ο τόπος και η χώρα για την φέρουσα ικανότητα κάθε προορισμού και τους κινδύνους της ”άμετρης ανάπτυξης”, όπου διαφαίνονται επιτέλους κάποιες ενέργειες αποκατάστασης της νομιμότητας, ας κινητοποιηθούμε και εμείς έγκαιρα, ας προστατέψουμε τον τόπο μας που απειλείται από υποβάθμιση και ας εμπεδώσουμε ένα πνεύμα συνεργασίας καθώς η πρόκληση της γαλάζιας οικονομίας απαιτεί κατανόηση, συναίνεση, διαρκή προσπάθεια και στρατηγικό σχεδιασμό“.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement
ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement
Προσθήκη σχολίου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφήμηση
Advertisement
Διαφήμηση
Advertisement
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com