Το καλοκαίρι μπαίνει για τα καλά και οι θερμοκρασίες “χτυπάνε” κόκκινο - Γιατί οι καύσωνες είναι τόσο επικίνδυνοι; - Limnos Live
Connect with us

Ειδήσεις

Το καλοκαίρι μπαίνει για τα καλά και οι θερμοκρασίες “χτυπάνε” κόκκινο – Γιατί οι καύσωνες είναι τόσο επικίνδυνοι;

Δημοσιεύτηκε

στις

Το καλοκαίρι μπαίνει για τα καλά και οι θερμοκρασίες “χτυπάνε” κόκκινο.

Όταν η ζέστη εξακολουθεί να επιμένει για ημέρες έως εβδομάδες, δηλαδή έχουμε καύσωνα, οι καλλιέργειες μαραίνονται, οι δρόμοι παραμορφώνονται, τα ζώα υποφέρουν και τα ποσοστά θανάτου στους ανθρώπους ανεβαίνουν.

Από το 1950, μεγάλης διάρκειας καύσωνες χτυπούν ολοένα και πιο συχνά πολλές περιοχές στον κόσμο από την κεντρική Αμερική μέχρι την Ευρώπη. Καθώς οι μέσες θερμοκρασίες του αέρα συνεχίζουν να αυξάνονται, τα κύματα καύσωνα είναι πολύ πιθανό να γίνουν ακόμη πιο συχνά.

—Γιατί οι καύσωνες είναι τόσο επικίνδυνοι;

Οι καύσωνες χαρακτηρίζονται από ακραίες ημερήσιες θερμοκρασίες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν στους ανθρώπους υπερθέρμανση και αφυδάτωση.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Αλλά αυτό που κάνει αυτά τα γεγονότα ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι οι υψηλές θερμοκρασίες τη νύχτα, που δεν επιτρέπουν στους ανθρώπους να ξεκουραστούν και να ενυδατωθούν.

Οι ηλικιωμένοι συχνά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω προϋπαρχόντων ιατρικών προβλημάτων και έλλειψης κινητικότητητας.

—Καύσωνες στην Ευρώπη

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να συμπεράνουν αν ένα καιρικό φαινόμενο, όπως ο καταστροφικός καύσωνας του 2003 στην Ευρώπη, προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή. Αλλά το φαινόμενο αυτό ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο, και οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα κύματα καύσωνα, όπως αυτό του 2003, θα είναι πιο συχνά καθώς η Γη θερμαίνεται.

Το καλοκαίρι του 2003 στη νότια και κεντρική Ευρώπη ήταν 4 °C (7 °F) θερμότερο από το κανονικό, πιθανότατα το θερμότερο τα τελευταία 500 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Οι θερμοκρασίες στο Λονδίνο, στην Αγγλία, ανέβηκαν πάνω από τους 38 °C (100 °F) για πρώτη φορά μετά από 300 χρόνια. Θερμοκρασιακά ρεκόρ καταγράφηκαν επίσης στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, δεν χρησιμοποιείται κλιματισμός και έτσι δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός για την αντιμετώπιση τόσο υψηλών θερμοκρασιών.

Περίπου 35.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη την Ευρώπη, ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών. Υπολογίζεται ότι μόνο στη Γαλλία, το κύμα καύσωνα στοίχισε τη ζωή σε 15.000 άτομα τον Αύγουστο, 10.000 από τους οποίους ήταν ηλικίας άνω των 75 ετών.

Ο συνδυασμός υπερβολικής ζέστης και λίγης βροχής κόστισε περισσότερα από 13 δισ. ευρώ (πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια, σε συναλλαγματικές ισοτιμίες του 2003) σε κατεστραμμένες καλλιέργειες και άλλες γεωργικές ζημιές.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Η στάθμη του νερού σε μεγάλους ποταμούς όπως ο Λίγηρας (Γαλλία) ήταν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, διαταράσσοντας την εσωτερική ναυσιπλοΐα, την άρδευση, τις μεταφορές και τη βιομηχανία.

Για τα δεδομένα των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας, ο καύσωνας αποτελεί εποχιακό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες. Το φαινόμενο αυτό γίνεται πιο έντονο στις πόλεις, λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Τα πρώτα συμπτώματα της θερμοπληξίας

• Δυνατός πονοκέφαλος
• Ατονία
• Αίσθημα καταβολής δυνάμεων
• Ναυτία
• Τάση για λιποθυμία
• Πτώση αρτηριακής πίεση
• Εμετοί και ταχυκαρδία

Όταν η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος σε σχέση και με άλλους ατμοσφαιρικούς παράγοντες όπως υψηλή υγρασία , άπνοια κλπ ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό τότε μπορούν να εμφανιστούν παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να έχουν ποικίλη βαρύτητα. Η ηλίαση, η θερμοπληξία, οι καρδιαγγειακές διαταραχές κλπ είναι ορισμένες από αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  έχοντας ως στόχο την προστασία  του πληθυσμού από τις βλαπτικές συνέπειες του καύσωνα δίνει ορισμένα μέτρα προστασίας

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ:

•Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη. Να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

•Ελαφρό ντύσιμο με ανοιχτόχρωμα και άνετα ρούχα. Το υλικό των ενδυμάτων να είναι τέτοιο που να επιτρέπει να αερίζεται το σώμα.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

•Η χρήση του καπέλου επιβάλλεται όπως και τα μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου

•Αποφεύγεται η βαριά σωματική εργασία , η εργασία σε ιδιαίτερα θερμούς χώρους με άπνοια και υγρασία. Το τρέξιμο και η βάδιση για πολλή ώρα, πρέπει να αποφεύγονται.

•Η διατροφή να περιλαμβάνει μικρά γεύματα με λίγες θερμίδες , κυρίως λαχανικά και φρούτα . Να περιορίζονται σημαντικά οι λιπαρές τροφές.

•Άφθονα υγρά (νερό , χυμοί φρούτων ). Απαγορεύεται το αλκοόλ. Σε περίπτωση μεγάλης εφίδρωσης συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να περιοριστούν οι απώλειες των υγρών από το σώμα.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

•Αποφεύγονται τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα μαζικής μεταφορά ιδιαίτερα αν αυτά δεν κλιματίζονται.

•Πολλά χλιαρά ντους στην διάρκεια της ημέρας.

•Τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας από το αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς κλπ θεωρούνται ομάδες υψηλού κινδύνου και πρέπει να πάρουν οδηγίες από τον γιατρό τους για πιο ειδικά μέτρα προφύλαξης. Ίσως απαιτηθεί τροποποίηση της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Τα βρέφη και τα παιδιά:

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

•Να ντύνονται όσο το δυνατόν ελαφρά. Ειδικότερα για τα βρέφη τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να τους προσφέρεται εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό χαμομήλι κλπ.

•Τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

•Να μην παραμένουν για πολλή ώρα στον ήλιο και να φορούν καπέλο.

Οι ηλικιωμένοι:

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

•Η προστασία τους δεν είναι εύκολη υπόθεση και αφορά κυρίως τον χώρο διαμονής τους . Καλό θα είναι να μετακινηθούν στα δροσερότερα μέρη του σπιτιού ή σε άλλο τόπο διαμονής (π.χ εξοχική κατοικία). Τα διαμερίσματα στην πόλη στην μεγάλη ζέστη είναι επικίνδυνα για τους ηλικιωμένους.

•Όσον αφορά την ένδυση και την διατροφή αυτή δεν διαφέρει από τους υπολοίπους.

•Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένο άτομο στο σπίτι καλό θα είναι να μην το εγκαταλείπουν μόνο του σε περίπτωση πολυήμερης απουσίας αλλά να εξασφαλίζουν άτομο για την φροντίδα του

•Τέλος αποφεύγονται οι χωρίς σοβαρό λόγο μετακινήσεις κατά τις θερμές ώρες 12 μβ – 4μμ.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

 

Οι χώροι εργασίας θα πρέπει να διαθέτουν κλιματισμό καθώς και τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

ΝΟΣΗΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ – ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Ο οργανισμός του ανθρώπου έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία του αλλά μέχρι ενός ορίου (43ο C) πέρα από το οποίο δεν μπορεί να αντιδράσει έτσι εμφανίζονται διάφορες διαταραχές.

Θερμική εξάντληση

Εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. Πρόκειται για ένα θερμικό στρες. Τα συμπτώματα είναι, αρχικά, δυνατός πονοκέφαλος, ίλιγγος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετοί, ταχυπαλμία. Το δέρμα είναι ψυχρό και υγρό.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Τα φαινόμενα αυτά οφείλονται σε μέτρια απώλεια νερού και χλωριούχου νατρίου. Η θεραπεία είναι απλή και περιλαμβάνει:

•Μεταφορά σε σκιερό και δροσερό μέρος

•Χορήγηση νερού και χλωριούχου νατρίου (αλάτι). Σε σοβαρότερη κατάσταση (κυρίως σε ναυτία και εμετό) μεταφορά στο νοσοκομείο και ενδοφλέβια χορήγηση.

Σύνδρομο θερμοπληξίας

Εμφανίζεται όταν έχουμε υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος αλλά και υψηλή υγρασία πάνω από 70% επειδή εμποδίζεται η εξάτμιση του ιδρώτα και η αποβολή της θερμότητας από το σώμα.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Τα συμπτώματα είναι, ακατανίκητη δίψα και ξηρότητα του στόματος και του δέρματος, ερυθρότητα προσώπου με αυξημένη θερμοκρασία σώματος 42οC, σπασμούς, εμετούς, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου-κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα πρώτες βοήθειες στον θερμόπληκτο για την ελάττωση της θερμοκρασίας του σώματος μέχρι την μεταφορά στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Αυτές περιλαμβάνουν:

•Μεταφορά σε δροσερό μέρος ευάερο και σκιερό.

•Πλήρη αφαίρεση των ρούχων.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

•Τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή ή εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό.

Οι παχύσαρκοί, τα άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, ηλικιωμένοι ,οι αλκοολικοί και τα βρέφη προσβάλλονται ευκολότερα από την θερμοπληξία.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να γίνεται σε νοσηλευτικά ιδρύματα.

 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Πηγή: meteoclub.gr

Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement
Προσθήκη σχολίου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφήμηση
Advertisement
Διαφήμηση
Advertisement

Επικαιρότητα