Connect with us

Λήμνος

25η Μαρτίου: Το LimnosLIVE στη φρεγάτα «Λήμνος»! (εικόνες -βίντεο)

Η φρεγάτα “Λήμνος” φαίνεται να έχει πάρει στοιχεία από το ομώνυμο νησί. Γαλήνια εκεί που πρέπει, αλλά και ιδιαίτερα σκληροτράχηλη εκεί που θα την προκαλέσουν!

Avatar of Natasa Tararaki

Δημοσιεύτηκε

στις

fregata limnos 4

Υπερασπίζεται τα Ελληνικά συμφέροντα όπου και να βρίσκονται αυτά. Είτε στις Ελληνικές θάλασσες, είτε σε άλλες περιοχές του κόσμου όπου βασιλεύει η Ελληνική ναυτιλία.

Είναι ένα από τα πολλά κοσμήματα του πολεμικού μας ναυτικού που σχετικά πρόσφατα δεν δίστασε να τα “βάλει” με την Τουρκική ναυαρχίδα στο Νότιο Αιγαίο και να την τρέψει σε φυγή.

Ιδιαίτερα περήφανη η Ελλάδα για αυτό της το καμάρι,  μαζί με τις ψυχές των Ελλήνων ανδρών του πληρώματος.

Η φρεγάτα “Λήμνος” φαίνεται να έχει πάρει στοιχεία από το ομώνυμο νησί. Γαλήνια εκεί που πρέπει, αλλά και ιδιαίτερα σκληροτράχηλη εκεί που θα την προκαλέσουν!

 

Σήμερα με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, άνοιξε τις πόρτες στους πολίτες να την επισκεφθούν στον λιμένα του Πειραιά και πιο συγκεκριμένα στους δετηρες του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, όπου πολύς κόσμος είχε την ευκαιρία να την επισκεφθεί και νοερά να την ευχαριστήσει για τις υπηρεσίες της.

Οι αξιωματικοί και ναύτες ήταν ιδιαίτερα φιλόξενοι και απαντούσαν σε όλες τις απορίες μεγάλων και μικρών σχετικά με διάφορα σημεία του πλοίου.

fregata limnos 1
Η Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Koninklijka Maatschappij de Schelde στο Vlissingen της Ολλανδίας, μαζί με την Φ/Γ ΕΛΛΗ, μετά από παραγγελία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Η σύμβαση για την απόκτηση του πλοίου υπογράφηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1981 και η ύψωση της Ελληνικής σημαίας έγινε στο Vlissingen την 18 η Σεπτεμβρίου 1982, με πρώτο κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ν.Θεμελίδη ΠΝ. Η Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 5 Νοεμβρίου 1982 και έκτοτε συμμετέχει ενεργά στις αποστολές του ΑΣ.

 

fregata limnos 2

 

Το όνομα “ΛΗΜΝΟΣ” δόθηκε σε ανάμνηση της νικηφόρου ναυμαχίας του Ελληνικού Στόλου που διεξήχθη την 5 Ιανουαρίου του 1913, πλησίον των ακτών του ομώνυμου νησιού. Οι νικηφόρες ναυμαχίες (ΕΛΛΗΣ και ΛΗΜΝΟΥ) του Ελληνικού Στόλου υπό τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, ήταν αυτές που εξασφάλισαν την Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

 

Η Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ είναι το τρίτο διαδοχικά πλοίο του ΠΝ το οποίο φέρνει το όνομα “ΛΗΜΝΟΣ”.

Το πρώτο ήταν το πρώην Αμερικάνικο θωρηκτό MISSISSIPPI το οποίο ναυπηγήθηκε το έτος 1905 και αγοράσθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση το καλοκαίρι του 1914. Έλαβε μέρος στις Ναυτικές Επιχειρήσεις του Ά Παγκοσμίου Πολέμου και στις Επιχειρήσεις στη χερσόνησο της Κριμαίας το 1919. Παροπλίστηκε το 1932.

Το δεύτερο ήταν αρματαγωγό, το οποίο παραχωρήθηκε το 1943 από την Αμερικάνικη στην Ελληνική Κυβέρνηση για την ενίσχυση του μαχόμενου κατά τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο Ελληνικού Ναυτικού. Συμμετείχε στις αποβάσεις του ΑΝΤΖΙΟ (Ιανουάριος 1944) και Νοτίου Γαλλίας (Αύγουστος 1944). Παροπλίστηκε το 1977.

fregata limnos 3

Ο θυρεός της Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ είναι ο ίδιος που χρησιμοποιήθηκε και από το πρώτο πλοίο που έφερε το όνομα.

FREFA

Σ’ αυτόν, απεικονίζονται δύο δελφίνια και επάνω απ’ αυτά, η μουσική λύρα του ποιητή Αρίωνα. Ο Αρίων έζησε τον 7ο π.Χ. αιώνα και η καταγωγή του ήταν από τη Λέσβο.

Επιστρέφοντας από τον Τάραντα (Ιταλία), το πλήρωμα του Κορινθιακού πλοίου, στο οποίο επέβαινε, αποφάσισε να τον φονεύσει, για να καρπωθεί τα χρήματά του. Πριν από την πραγματοποίηση του σχεδίου τους, έπαιξε με τη λύρα του ένα διθύραμβο (τον ”όρθιο νόμο”) και η γλυκύτητα της μελωδίας έθελξε τόσο τα δελφίνια, ώστε περικύκλωσαν το πλοίο, για να τον ακούσουν καλύτερα. Έτσι, όταν τον έριξαν στη θάλασσα, ένα απ΄ αυτά τον διέσωσε, μεταφέροντας τον σε παρακείμενη ακτή, που εικάζεται ότι άνηκε στη Λήμνο

 

fregata limnos 5

fregata limnos 6

fregata limnos 7

fregata limnos 8

fregata limnos 9

fregata limnos 10

fregata limnos 11

fregata limnos 12

Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Διαφήμηση
Διαφήμηση

Επικαιρότητα