Λήμνος: Αποκαρδιωτική η καταγραφή των ελλείψεων στις μονάδες Υγείας στα νησιά ενόψει της τουριστικής περιόδου - Limnos Live
Connect with us

Λήμνος

Λήμνος: Αποκαρδιωτική η καταγραφή των ελλείψεων στις μονάδες Υγείας στα νησιά ενόψει της τουριστικής περιόδου

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία για να καταστήσει τη διαμονή των γιατρών πιο εύκολη στη Λήμνο

Δημοσιεύτηκε

στις

Είναι ένα καλό από κτιριακής άποψης νοσοκομείο, αλλά υποστελεχωμένο». Αυτή είναι μια από τις πολλές διαπιστώσεις του Μιχάλη Γιαννάκου, προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων), ο οποίος βρέθηκε χθες (την Τετάρτη 20/3)  στο νοσοκομείο της Λήμνου. «Εδώ υπηρετούν καρδιολόγος, παθολόγος, ακτινολόγος, δύο αναισθησιολόγοι, δύο χειρουργοί (ένας επικουρικός και ένας με μπλοκάκι), τρεις ορθοπεδικοί και δύο παιδίατροι (ένας επικουρικός και ένας με μπλοκάκι)», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Γιαννάκος, που προχωρεί σε μια καταγραφή των ελλείψεων στα νησιά ενόψει της τουριστικής σεζόν. «Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία για να καταστήσει τη διαμονή των γιατρών πιο εύκολη στη Λήμνο», αναφέρει.

Ορισμένοι εκ των γιατρών που υπηρετούν στο νησί είναι ντόπιοι, αρκετοί όμως δεν έχουν καμία σύνδεση και επί της ουσίας μετρούν τους μήνες μέχρι τη συμπλήρωση της 5ετίας, όταν πλέον θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το νοσοκομείο της αρεσκείας τους. «Ο μισθός των γιατρών είναι 1.850 και των νοσηλευτών 800 ευρώ», υπενθυμίζει ο ίδιος, ενώ «την ίδια στιγμή ένα δυάρι ενοικιάζεται για 500-600 ευρώ». Η εξίσωση, συνεπώς, «δεν βγαίνει». «Εξ ου και προκηρύσσονται διαγωνισμοί, οι οποίοι, όμως, βγαίνουν άγονοι», υπογραμμίζει. «Χρειάζεται να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς και κίνητρα, ώστε να είναι εφικτή η εγκατάσταση γιατρών σε νησιά».

Αν και η κατάσταση στη Λήμνο δεν μοιάζει τόσο δύσκολη όσο αλλού, οι υπάρχοντες γιατροί δεν αρκούν για να εξυπηρετήσουν τον πληθυσμό (σ.σ. και του Αγίου Ευστρατίου). «Ένα σοβαρό καρδιολογικό περιστατικό, π.χ., πρέπει να μεταφερθεί οπωσδήποτε στην Αθήνα, κάτι που είναι επικίνδυνο και χρονοβόρο», περιγράφει ο κ. Γιαννάκος. «Το δε καλοκαίρι, λόγω του τουρισμού, τα περιστατικά είναι πολλά και υπερβαίνουν τις δυνατότητες του νοσοκομείου».

 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Στις Κυκλάδες η υποστελέχωση είναι εκκωφαντική. Στο Κέντρο Υγείας Τήνου, το οποίο καλείται να εξυπηρετήσει τον χειμώνα 10.000 μόνιμους κατοίκους και το καλοκαίρι πολύ μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, έχουν απομείνει τρεις γιατροί – παιδίατρος, μικροβιολόγος και οδοντίατρος. Στη Νάξο το Κέντρο Υγείας διαθέτει έναν αναισθησιολόγο και έναν χειρουργό, συνεπώς ο χειρουργικός τομέας είναι εκτός λειτουργίας. Ενας ακτινολόγος έχει αναλάβει τις διαγνωστικές εξετάσεις, ο οποίος στα τέλη Μαρτίου αποχωρεί. «Διαθέτουμε από έναν γιατρό σε πολλές ειδικότητες, όπως ΩΡΛ, οφθαλμίατρο, νεφρολόγο, καρδιολόγο, με συνέπεια η αναμονή για ραντεβού να είναι τόσο μεγάλη που εξωθούνται οι πολίτες στον ιδιώτη γιατρό», σχολιάζει η δημοσιογράφος και κάτοικος Νάξου Πόπη Αλιμπέρτη. «Πριν από λίγες ημέρες καλύφθηκε η επί δύο χρόνια ορφανή θέση του γυναικολόγου». Τα παράδοξα είναι πολλά, «διαθέτουμε αξονικό τομογράφο, ο οποίος είναι ανενεργός». Ο δήμος προσφέρει σε κάθε επικουρικό γιατρό 400 ευρώ μηνιαίως για να καλύψει ορισμένα από τα έξοδα της διαμονής στο νησί. Η μεγαλύτερη πληγή, ωστόσο, είναι τα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, τα οποία πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων της ορεινής Νάξου αλλά και των Μικρών Κυκλάδων.

 

Στη Νάξο μόλις καλύφθηκε η επί δύο χρόνια ορφανή θέση γυναικολόγου, ενώ αν και υπάρχει αξονικός τομογράφος στο νησί, είναι ανενεργός.

«Κανονικά θα έπρεπε να είναι στελεχωμένα με έναν γενικό γιατρό, έναν αγροτικό και δύο νοσηλεύτριες», επισημαίνει η ίδια. Αντ’ αυτού «είναι ένας αγροτικός γιατρός που έχει επωμισθεί την ευθύνη και τα επισκέπτεται εναλλάξ». Σημειώνεται ότι οι αεροδιακομιδές από τις Μικρές Κυκλάδες δεν είναι πάντοτε εφικτές. Στο νοσοκομείο της Σύρου, που είναι νοσοκομείο «αναφοράς» για όλες τις Κυκλάδες, όποιος παίρνει σύνταξη δεν αντικαθίσταται. «Από τις τέσσερις οργανικές θέσεις καλύπτεται μόνο η μία», αναφέρουν πηγές της ΠΟΕΔΗΝ. «Απαιτείται άμεση πρόσληψη δύο νεφρολόγων, δύο καρδιολόγων, νοσηλευτικού προσωπικού και γιατρών στα επείγοντα».

 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Στην «ψυχική και σωματική εξάντληση» αποδίδουν την απόφασή τους να παραιτηθούν δύο αναισθησιολόγοι του «Βενιζέλειου» στην Κρήτη. Για όσους, βέβαια, γνωρίζουν τα χρόνια προβλήματα του νοσοκομείου, οι παραιτήσεις των δύο από τους συνολικά πέντε αναισθησιολόγους δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία. Τον Οκτώβριο οι εργαζόμενοι είχαν αποφασίσει την παύση των τακτικών χειρουργείων λόγω της μεγάλης έλλειψης αναισθησιολόγων και την πραγματοποίηση μόνο των έκτακτων και των ογκολογικών. Ο τότε υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος γνώριζε τα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου ήδη από τον Ιούλιο του 2023, είχε δεσμευθεί ότι θα γίνουν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών με διαδικασίες fast track έως τα τέλη του 2023. Τα πράγματα, όμως, πήραν διαφορετική πορεία, καθώς τώρα από τους πέντε αναισθησιολόγους οι δύο φεύγουν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα. Οι τρεις που μένουν είναι δύο συνταξιούχοι σε παράταση και μία αναισθησιολόγος με περιορισμένο ωράριο. «Δεν διακυβεύονται μόνο τα χειρουργεία, αλλά όλη η λειτουργία του νοσοκομείου, καθώς οι αναισθησιολόγοι χρειάζονται σε πολλά τμήματα», διαμηνύουν οι εργαζόμενοι.

 

«Το τελευταίο δίμηνο είχαν πραγματοποιηθεί στο «Βενιζέλειο» 1.182 χειρουργεία, εκ των οποίων τα 348 ήταν επείγοντα», σημειώνει μιλώντας στην «Κ» η Ελεάνα Γαρίνη, πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας. «Εχουμε επισημάνει πολλάκις το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων· δυστυχώς, όταν οι λύσεις είναι πολύ αποσπασματικές και έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση, οι καταστάσεις είναι μη αναστρέψιμες», προσθέτει. Το burn out των αναισθησιολόγων είχε καταγραφεί σε πρόσφατο ερωτηματολόγιο το οποίο είχε διανείμει η εταιρεία στα μέλη της («Κ», 23/1/2024). Σύμφωνα με αυτό, ένας στους δύο (53,85%) αναισθησιολόγους χαρακτηρίζει απογοητευτική την κατάσταση στο εργασιακό περιβάλλον του.

 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

 

Πηγή: kathimerini.gr

Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Διαφήμηση
Διαφήμηση
Advertisement

Επικαιρότητα