Connect with us

Λήμνος

Cnn η Λήμνος στους 5 καλύτερους προορισμούς οινοτουρισμού για το καλοκαίρι!

Ένα ταξίδι στο νησί του Βορείου Αιγαίου θα μείνει αξέχαστο στους λάτρεις του κρασιού

Avatar of Natasa Tararaki

Δημοσιεύτηκε

στις

Krasi 1

Από τη Λήμνο μέχρι την Κέρκυρα, η Ελλάδα αποδεικνύει πως μπορεί να στέκεται με αξιώσεις δίπλα στις χώρες με σημαντική παράδοση στον οινοτουρισμό.

 

Το ελληνικό κρασί έχει ιδιαίτερα μακρά ιστορία στη χώρα μας, εάν σκεφτεί κάποιος, μάλιστα, πως το συναντάμε ακόμα και σε αφηγήσεις της μυθολογίας. Χαρακτηριστικά, οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν τον Διόνυσο ως θεό-προστάτη του κρασιού και διοργάνωναν ακόμα και γιορτές προς τιμήν του.

 

Από εκείνα τα χρόνια είχε γίνει ήδη αντιληπτό ότι το είδος και η ποιότητα του εδάφους, αλλά και οι κλιματολογικές συνθήκες, είναι βασικά συστατικά για την καλλιέργεια σταφυλιών και την παραγωγή κρασιών με διαφορετικές γεύσεις και αρώματα. Μπορεί να έχουν περάσει χιλιετίες από τότε, αλλά η Ελλάδα συνεχίζει να φημίζεται για την ποικιλία και την ποιότητα κρασιών που καλλιεργούνται σε όλη την επικράτεια.

Πλέον, πολλές περιοχές είναι γνωστές για τους αμπελώνες και τα εξαιρετικά οινοποιεία τους, καθώς και τις υψηλού επιπέδου εμπειρίες οινοτουρισμού που προσφέρουν σε επισκέπτες όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από όλο τον κόσμο. Έτσι, η Ελλάδα στέκεται επάξια δίπλα σε χώρες με μεγάλη παράδοση στον τομέα αυτόν, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

https://img.cnngreece.gr/img/960/max/80/2024/03/27/maja-petric-vGQ49l9I4EE-unsplash.webp?t=T5spLu90cHmnzIsZXODCVg

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το γεγονός και αναγνωρίζοντας ότι συνδυάζει τη γεωργία με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, η Ελλάδα έχει αρχίσει να προωθεί περισσότερο τον οινοτουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη διάφορες τοπικές αρχές, οινοπαραγωγοί και τουριστικές επιχειρήσεις συνεργάζονται στο πλαίσιο δραστηριοτήτων όπως οι ξεναγήσεις και οι γευσιγνωσίες σε αμπελώνες και οινοποιεία. Βέβαια, ως μορφή εναλλακτικού τουρισμού, ο οινοτουρισμός, για να είναι πολύπλευρος, οφείλει να περιλαμβάνει και δραστηριότητες που φέρνουν τους επισκέπτες σε επαφή με την ιστορία, την τοπική κουζίνα, ακόμα και την αρχιτεκτονική.

 

Όπου και να ταξιδέψετε, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη, θα συναντήσετε αμπελώνες και οινοποιεία που μπορείτε να επισκεφτείτε. Οι οινοτουριστικοί προορισμοί που ακολουθούν έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στον χάρτη με τις περιοχές που φημίζονται για την παραγωγή κρασιού.

#1 Λήμνος

Ένα ταξίδι στο νησί του Βορείου Αιγαίου θα μείνει αξέχαστο στους λάτρεις του κρασιού. Εδώ, ευδοκιμούν δύο εξαιρετικές ποικιλίες: η λευκή ξηρή, αρωματική και γλυκιά ποικιλία που ονομάζεται Μοσχάτο Αλεξανδρείας, αλλά και η ερυθρή ξηρή, με «γεμάτο» σώμα, ποικιλία, εν ονόματι Λημνιό ή Καλαμπάκι. Μάλιστα, ειδικά το Μοσχάτο Αλεξανδρείας καλλιεργείται στο νησί όχι μόνο για οινοποίηση, αλλά και ως επιτραπέζια σταφύλια και για την παραγωγή σταφίδας. Έτσι, έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε τα αρώματα της ποικιλίας και με άλλους τρόπους.

Η Λήμνος προσφέρεται για εγχειρήματα που προωθούν τον οινοτουρισμό, όπως φαίνεται από την ανάπτυξη του Lemnos Wine Trails, μίας υπηρεσίας που στοχεύει στη γνωριμία των επισκεπτών με το κρασί του νησιού παρουσιάζοντας την αμπελουργική παράδοση και τις τοπικές ποικιλίες, μεταξύ άλλων, μέσα από επισκέψεις σε οινοποιεία και γευσιγνωσίες κρασιών.

#2 Σάμος

Μένοντας στο Βόρειο Αιγαίο, η Σάμος έχει, πέρα από μεγάλη ιστορία, σημαντική παράδοση στο κρασί. Η ποικιλία που ξεχωρίζει είναι το Άσπρο Μοσχάτο Σάμου («muscat blanc à petits grains»), ή μοσχούδι, που καλύπτει το 98% του αμπελώνα του νησιού. Πρόκειται για μια ευγενή ποικιλία, η οποία είναι αρκετά διαδεδομένη σε ολόκληρη τη Mεσόγειο, ενώ απαντάται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου. Μόνο, όμως, στη Σάμο παρατηρείται πως εκδηλώνεται καλύτερα ο γλυκός και κομψός χαρακτήρας της. Στο νησί καλλιεργούνται και ερυθρές ποικιλίες κρασιού, το Ρητινό, το Φωκιανό και ο Αυγουστιάτης.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το κρασί και την ιστορία του, αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο Σαμιακού Οίνου στο Μαλαγάρι. Το μουσείο φιλοξενεί σημαντικά εκθέματα για την οινική ιστορία του νησιού, ενώ οι περιηγήσεις σε αυτό περιλαμβάνουν γευσιγνωσία κρασιού.

https://img.cnngreece.gr/img/960/max/80/2024/03/27/bruno-van-der-kraan-RWez3TGXnzs-unsplash.webp?t=gkuSK88IhaLd5NK1qv5gyQ

#3 Ικαρία

Η τριάδα του Βορείου Αιγαίου ολοκληρώνεται με την Ικαρία. Το νησί φημίζεται για διάφορες ποικιλίες, όπως η λευκή ξηρή Μπεγλέρι και οι ερυθρές Φωκιανό και Μανδηλαριά. Επίσης, προωθείται ο οινοτουρισμός καθώς υπάρχουν οινοποιεία που είναι ανοιχτά στο κοινό και διοργανώνουν ξεναγήσεις και συναντήσεις γευσιγνωσίας κρασιού υψηλών προδιαγραφών.

#4 Σίκινος

Στις Κυκλάδες, είναι γεγονός πως το νησί που είναι συνυφασμένο με το κρασί είναι η Σαντορίνη. Ωστόσο, αν αναζητάτε έναν πιο ήρεμο -και γευστικό- προορισμό, η Σίκινος, το νησί ανάμεσα στη Φολέγανδρο και την Ίο, είναι αυτό που ψάχνετε. Το νησί φημίζεται για το ποιοτικό κρασί του -στην αρχαιότητα, δε, λεγόταν Οινόη. Το καλοκαίρι μπορείτε να επισκεφτείτε το Οινοποιείο Μάναλη, το οποίο μάλιστα είναι φιλικό προς το περιβάλλον καθώς λειτουργεί με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για να δοκιμάσετε, μεταξύ άλλων, το ερυθρό -και γλυκό- κρασί Λιοσάτο, που προέρχεται από τοπικές ποικιλίες.

#5 Κεφαλονιά

Αν, πάλι, θέλετε να ξεφύγετε από το Αιγαίο, τότε ο επόμενος προορισμός σας οφείλει να είναι το Ιόνιο. Συγκεκριμένα, η Κεφαλονιά έχει μεγάλη οινική παράδοση, με την ιστορία και τον πολιτισμό της να έχουν ταυτιστεί με την ποικιλία Ρόμπολα. Πρόκειται για ένα λευκό κρασί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) το οποίο παράγεται αποκλειστικά εδώ, ενώ θεωρείται το κυρίως εξαγώγιμο προϊόν του νησιού. Αν είστε λάτρεις του ερυθρού κρασιού, στο νησί παράγεται και Μαυροδάφνη. Εκτός από τις υπόλοιπες δραστηριότητες στην Κεφαλονιά, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε κάποιο οινοποιείο για γευσιγνωσία.

https://img.cnngreece.gr/img/960/max/80/2024/03/27/pexels-ejona-muka-7962518.webp?t=xrPcwK-Vm0uKrx3ei3PZAg

 

Όποιον προορισμό και αν επιλέξετε, το κοινό στοιχείο είναι πως στους αμπελώνες και τα οινοποιεία θα συναντήσετε ανθρώπους που αγαπούν τη φύση και αυτό που κάνουν. Το μόνο που μένει, είναι να επιδιώξετε να πάρετε μια άλλη… γεύση Ελλάδας.

 

Πηγή: CNN

Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Διαφήμηση
Διαφήμηση

Επικαιρότητα