Connect with us

Ειδήσεις

Μητσοτάκης: «Γροθιά στο στομάχι» το περιστατικό στους Αγίους Αναργύρους – Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «μας υπενθυμίζει ότι αυτά που κάνουμε πολλές φορές δεν είναι αρκετά»

Avatar of Natasa Tararaki

Δημοσιεύτηκε

στις

mitsotakis ant1

Στους Αγίους Αναργύρους, όπου δολοφονήθηκε η 28χρονη Κυριακή Γρίβα, «έγιναν όλα λάθος», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή του συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1.

«Δεν έχουμε καθημερινά γυναικοκτονίες, αλλά καταγγελίες βίας κατά γυναικών. Και οι γυναίκες ίσως αισθάνονται την άνεση να κάνουν καταγγελίες, ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην αστυνομία να χειριστεί αυτές τις καταγγελίες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

«Μπορεί να υπάρχει η κουλτούρα του “ωχαδερφισμού”, αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά, που αστυνομικοί μετατρέπουν τα περιπολικά σε ταξί, ασθενοφόρα. Στις πυρκαγιές αστυνομικοί πήγαιναν πόρτα πόρτα να σώσουν πολίτες. Το είπα, όταν πρέπει το περιπολικό, να γίνει ταξί. Χρειαζόμαστε περισσότερους ξενώνες φιλοξενίας, περισσότερα panic button, που έχουν σώσει ζωές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι έχει ενταθεί η αστυνομική παρουσία ειδικά σε περιοχές με υψηλή παραβατικότητα και ειδικά στη Δυτική Αττική. «Εγώ», είπε, «πήρα την απόφαση να μειωθούν οι αστυνομικοί από την ασφάλεια υψηλών προσώπων».

 

«Βρήκαμε πολλούς αστυνομικούς δεσμευμένους στη φύλαξη υψηλών προσώπων και συναντήσαμε αντιδράσεις αλλά ήταν ένα κεκτημένο αδράνειας», τόνισε.

«Πρέπει», είπε ακόμα, «να απαλλάξουμε τους αστυνομικούς από γραφειοκρατικά καθήκοντα».

Σχετικά με το αν έχει πολιτική ευθύνη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τη δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους, ο πρωθυπουργός είπε: «Όχι, είμαι σαφής. Εάν κάθε φορά που δεν πηγαίνει καλά (σ.σ. κάτι) στο κράτος, φτάναμε στον υπουργό, θα είχαμε συνέχεια παραιτήσεις. Ο υπουργός γνωρίζει καλά το αντικείμενο. Δεν αμφισβητείται.

«Τη δεύτερη αυτή τετραετία πρέπει να κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος. Τώρα μπαίνουμε στα βαθιά και όταν τα βάζουμε με το βαθύ κράτος θέλει επιμονή και αποτελεσματικότητα».

 

«Να δίνουμε αγάπη αλλά και να βάζουμε όρια στα παιδιά μας»

 

Αναφορικά με την ενδοσχολική βία, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να δίνουμε αγάπη, αλλά και να βάζουμε όρια στα παιδιά μας.

Σχολίασε ότι για τους βανδαλισμούς πρέπει να πληρώνει η οικογένεια και όχι όλοι εμείς. «Δεν θα πληρώσει το κοινωνικό σύνολο τη φθορά και δεν είναι κοινωνικός αγώνας το “θα τα σπάσω όλα”», είπε και πρόσθεσε ότι σκοπός δεν είναι η τιμωρία, αλλά να καθοριστεί ένα πλαίσιο συμπεριφορών.

«Θα ήμασταν αφελείς», τόνισε ακόμα, «αν λέγαμε ότι θα εξαφανίσουμε μονομιάς περιστατικά βίας των εφήβων. «Πρέπει», τόνισε, «να αντιτάξουμε πρότυπα εναντίον μιας μουσικής κουλτούρας που προάγει τη βία εναντίον των γυναικών».

 

Για Τέμπη

«Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς; Ότι το τρένο μετέφερε ξυλόλιο ή εκρηκτικά; Είναι προσβλητικό και δύσκολο για εμένα, τη στιγμή που κλήθηκα να διαχειριστώ μια τραγωδία, στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με τις χρόνιες παθογένειες. Επαναλαμβάνω ότι πάντα θα μας βαραίνει το γεγονός ότι παρότι προσπαθήσαμε δεν προλάβαμε να έχουμε έτοιμα όλα τα συστήματα τηλεδιοίκησης. Να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, δική μας δουλειά να εξασφαλίσουμε ότι τα τρένα θα είναι ασφαλή».

 

Για μονταζιέρα

«Δεν το γνωρίζω, δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, να το αποδείξει η δικαιοσύνη. Το υλικό ακέραιο έφτασε στη δικαιοσύνη. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχε κυβερνητική ανάμειξη σε αυτό! θυμηθείτε το βράδυ του δυστυχήματος.. δεν γνωρίζαμε πόσους νεκρούς είχαμε… είναι βαθιά προσβλητικό αυτό! Τα πλήρη ηχητικά διέρρευσαν στα μέσα 2 ημέρες μετά».

 

Για το μπάζωμα

«Οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να κάνουν το θυμό τους οργή είναι οι γονείς. Είναι χυδαίο συστηματικά από την αντιπολίτευση να εργαλειοποιείται η τραγωδία. Ποιο μπάζωμα; το να ρίξεις χαλίκι για να σηκωθούν τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας, να σταθεροποιηθεί το έδαφος. επιχειρησιακά πήραν την απόφαση οι άνθρωποι στο πεδίο. Είναι πολύ δυσάρεστο τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας να αναπαράγονται. ο μόνος τρόπος να πειστούν οι πολίτες είναι η ίδια η δικαιοσύνη να διαψεύσει αυτά που γνωρίζω ότι είναι αναληθή».

 

Για διαχείριση της υπόθεσης

«Ένα λάθος είναι ότι δεν απαντήσαμε με πειστικότητα στις θεωρίες συνωμοσίας. Αφήσαμε να αναπαράγονται από αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Βελόπουλο. Δεν πρέπει να συγχέουμε μια υπόθεση άρσης ασυλίας με ποινικές ευθύνες. Είτε είναι ή όχι βουλευτής δεν κάνει διαφορά. Βαριά κατηγορία η ανθρωποκτονία με δόλο. Εάν έρθει κατηγορητήριο για προανακριτική θα τοποθετηθούμε αφού το διαβάσουμε».

 

«Αναζητούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με εισοδηματικά κριτήρια»

«Τα χειρουργεία αυτά δεν αφορούν κρίσιμες εγχειρήσεις, είπε αναφερόμενος στα απογευματινά χειρουργεία», σημείσε. Είναι, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός, μια φθηνότερη επιλογή έναντι των ιδιωτικών νοσοκομείων.

«Είναι περισσότερα έσοδα» τόνισε επίσης, και για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. «Θα πρέπει να αξιολογήσουμε επίσης στους επόμενους 3 μήνες ποιοι έκαναν χρήση αυτού του μέτρου». Συμπλήρωσε ότι αναζητούνται χρηματοδοτικά εργαλεία για να γίνονται δωρεάν τα απογευματινά χειρουργεία με εισοδηματικά κριτήρια αλλά και με βάση τη λίστα αναμονής.

«Αν αποσυμφορηθεί η λίστα, κάποιος που δεν έχει να πληρώσει θα έρθει νωρίτερα η σειρά του», πρόσθεσε.

 

Για ακρίβεια: Είμαστε προς το τέλος της περιπέτειας – Δεν θα ξαναζήσουμε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας

Για την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Πρώτος εγώ λέω ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι εδώ. Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το θέμα του διαθέσιμου εισοδήματος. Δεν είμαστε οικονομικός παράδεισος. Όταν όμως μιλάμε για ακρίβεια δεν μιλάμε μόνο για σούπερ μάρκετ αλλά για την ενέργεια ή τις μεταφορές».

Σημείωσε ότι στην ηλεκτρική ενέργεια έχει γίνει πρόοδος ώστε να μη χρειαζόμαστε να επιδοτούμε λογαριασμούς και σταδιακά να επιστρέφουμε στις τιμές προ του 2021. «Έχει γίνει πρόοδος σε προϊόντα που είχαν πάρει την ανιούσα ώστε πολλά προϊόντα συμπεριλαμβανομένου του βρεφικού γάλακτος να μειώνονται γιατί στόχος είναι ο αποπληθωρισμός. Εκτιμώ ότι είμαστε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας. Η μόνη απάντηση είναι η στήριξη μέσω των αυξήσεων των μισθών. Ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 950 ευρώ. Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό είναι μεγαλύτερες από την αύξηση του πληθωρισμού».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να παράξουμε πρωτογενή πλεονάσματα και δεσμεύτηκε ότι δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Δεν θα πειραματιστούμε με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, είπε και τόνισε ότι είναι ανεύθυνο να ακούει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τάζουν.

Στηρίζουμε τους πολίτες, είπε, και πρόσθεσε ότι θα υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό με συνέπεια. Δαπανούμε δισ. για να στηρίξουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας, συμπλήρωσε και σημείωσε ότι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται.

 

«Βλέπω Κασσελάκη και Βελόπουλο και μου θυμίζουν τον Τσίπρα και τον Καμμένο»

«Ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές και πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι θέλει «όσο το δυνατόν καλύτερο ποσοστό για να διαπραγματευθεί την επόμενη ημέρα για τους αγρότες, για την Άμυνα και να βοηθηθούν οι Έλληνες πολίτες αλλά και για να σταλεί ένα ισχυρό εσωτερικό μήνυμα ότι η μεταρρυθμιστική πορεία θα συνεχιστεί απρόσκοπτα».

«Τους ίδιους βουλευτές θα έχουμε και μετά τις ευρωεκλογές», είπε και τόνισε ότι το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας έχει να κάνει με το ποιος θα αμφισβητήσει την επόμενη ημέρα το πολιτικό τοπίο.

Επισήμανε ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ζητά εθνικές εκλογές, ενώ βάζει τον πήχη του δικού του κόμματος στο 17%. «Γιατί ζητάει εκλογές; Για να λύσει τα δικά του εσωτερικά ζητήματα; Προφανώς και όχι δεν θα έχουμε εθνικές εκλογές αλλά το 2027 με όποιο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές».

Ζήτησε να μη δοθεί λαβή στον αντισυστημισμό και σημείωσε: «Αισθάνομαι ότι βλέπω ένα ριμέικ βλέποντας τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Βελόπουλο και μου θυμίζουν τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο».

«Μην ξεχνάμε ότι αυτοί οι δυο συγκυβέρνησαν. Δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, αλλά ένας νέος αντισυστημισμός μπορεί να πατήσει σε μια δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου και γι’ αυτό αγωνίζομαι η ΝΔ να έχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό», συμπλήρωσε.

Για τις απώλειες στα δεξιά της ΝΔ είπε: «Έχω μάθει ότι όταν κυβερνάς πρέπει να παίρνεις αποφάσεις και εγώ δεν έχω μάθει να κάθομαι στ’ αυγά μου. Δεν φοβήθηκα το πολιτικό κόστος αλλά δεν μπορεί να κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι δεν υλοποίησε το προεκλογικό της πρόγραμμα. «Κάναμε μεταρρυθμίσεις με κόστος και συγκρούσεις». Τόνισε ακόμη ότι κάποιες αλλαγές ενοχλούν και ξεβολεύουν κάποιους.

Για την ισότητα στο γάμο και αν έβλαψε πολύ της ΝΔ είπε ότι «μπορεί να ενόχλησε αλλά ζήτησε από όλους να δουν την μεγάλη εικόνα. Εγώ δεν έβαλα το μαχαίρι στο λαιμό σε κανέναν. Πιστεύω ότι όταν έρθει η ώρα να ψηφίσουν οι νεοδημοκράτες θα δουν την μεγάλη εικόνα».

 

 

 

Πηγη newsbeast.gr

Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Διαφήμηση
Διαφήμηση

Επικαιρότητα