Λήμνος
Οργή Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα – Αμφισβητεί την κυριαρχία νησιών του Αιγαίου
Θέμα “γκρίζων ζωνών” επαναφέρει η Τουρκία στα ελληνικά νησιά, με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο.
Επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την εξαγγελία από πλευράς Αθήνας για δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος, λίγο πριν την έναρξη της διοργάνωσης του 9ου διεθνούς συνεδρίου για τους ωκεανούς (Our Ocean Conference) στις 15-17 Απριλίου, στην Ελλάδα.
Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα ότι “εκμεταλλεύεται για άλλη μια φορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα” και κάνει εκ νέου λόγο για “εκκρεμή ζητήματα στο Αιγαίο”, επιχειρώντας να το “γκριζάρει”.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Διάσκεψης Our Ocean Conference, η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την άμεση θεσμοθέτηση δύο μεγάλων, εθνικών θαλάσσιων πάρκων. Πρόκειται για δύο πάρκα, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, τα οποία θα είναι από τα μεγαλύτερα στη Μεσόγειο. Τελικός σκοπός είναι η επέκταση των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, έτσι ώστε να καλύπτουν το 30% της θάλασσάς μας, ενώ έως το 2030 στο 10% των θαλασσών μας δεν θα επιτρέπεται η επαγγελματική αλιεία.
Το πάρκο του Αιγαίου, που ενοχλεί την Άγκυρα, θα περιλαμβάνει περί τις 45 ακατοίκητες βραχονησίδες και τις θαλάσσιες ζώνες τους. Θα ξεκινάει από τη Βελοπούλα και τη Φαλκονέρα στα δυτικά της Μήλου και θα φθάνει ανατολικά μέχρι τις νησίδες γύρω από τη Νίσυρο. Οι μεγαλύτερες από τις νησίδες που θα περιλαμβάνει, εκτός από τη Βελοπούλα και τη Φαλκονέρα, είναι η Σύρνα, το Ανυδρο και τα Χριστιανά.
Regarding the Marine Park to be Announced by Greece in the Aegean Sea https://t.co/Ldj7E4witR pic.twitter.com/cLBq4GDlxG
— Turkish MFA (@MFATurkiye) April 9, 2024
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα ανακηρύξει δύο νέα θαλάσσια πάρκα, ένα στο Αιγαίο Πέλαγος και ένα στο Ιόνιο Πέλαγος, κατά τη διάρκεια του “Our Ocean Conference” που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 16-17 Απριλίου 2024.
Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα προσπαθεί εδώ και καιρό να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των εκκρεμών θεμάτων του Αιγαίου. Παρά το πρόσφατο θετικό κλίμα στις σχέσεις μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται για άλλη μια φορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Συνιστούμε στην Ελλάδα να μην εμπλέκει τα εκκρεμή ζητήματα του Αιγαίου, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, βραχονησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα από τις διεθνείς συνθήκες, στο πλαίσιο της δικής της ατζέντας.
Θα θέλαμε επίσης να συμβουλέψουμε τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να μην γίνουν εργαλείο για τις πολιτικά υποκινούμενες προσπάθειες της Ελλάδας όσον αφορά τα περιβαλλοντικά προγράμματα.
Από την άλλη πλευρά, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία, μεταξύ άλλων και σε περιβαλλοντικά θέματα, μεταξύ παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, και σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκική Δημοκρατία είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος.
Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι δεν θα δεχθούμε τα τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικά χαρακτηριστικά των οποίων το καθεστώς είναι αμφισβητούμενο.
Στο πλαίσιο αυτό, επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω θαλάσσια πάρκα δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια στο πλαίσιο των ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο Πέλαγος.
Τι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ
Απάντηση στο τουρκικό ΥΠΕΞ για την αντίδρασή του για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Αναλυτικά αναφέρει:
“Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων.
Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική”.
Με πληροφορίες από TheTOC.gr
Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.
-
Βίντεο3 μήνες πριν
Μαγικό Θέαμα στη Λήμνο: Ελάφι Βουτάει στη Θάλασσα! (βίντεο)
-
Λήμνος9 μήνες πριν
Σύνδεση Λέσβου – Λήμνου – Χίου με Βόλο
-
Λήμνος10 μήνες πριν
“Ξεκόλλησε” από την ομίχλη το ΑΝΕΜΟΣ – Δείτε βίντεο
-
Λήμνος11 μήνες πριν
O Στέλιος Ρόκκος Μιλά πρώτη φορά για τον αδερφό του Νίκο – «Η θάλασσα...
-
Λήμνος10 μήνες πριν
Ανακοινώθηκαν τα Καλοκαιρινά δρομολόγια της “Blue Star” – Επανέρχεται το πλοίο “Διαγόρας”
-
Λήμνος10 μήνες πριν
Λήμνος: 16 μέρη που πρέπει να δείτε!
-
Λήμνος11 μήνες πριν
Σε αναμονή και το Aqua Blue στο Λαύριο… (βίντεο)
-
Βίντεο6 μήνες πριν
Viral Γάμος στη Λήμνο! Τα “έσπασαν” στο ζεμπέκικο της νύφης – Με καρότσι και...