Λήμνος
6 ημέρες γεμάτες γνώση για το περιβάλλον – Εκδρομή στη Λήμνο από την Γεωπαιδεία!
Στη Λήμνο την φυσικά θεραπευτική!

Η Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ είναι μια ομάδα ενεργών ανθρώπων με διαφορετικές αφετηρίες και επαγγελματική σταδιοδρομία,που μοιράζονται μια κοινή ιδέα. Πιστεύουν ότι η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται άμεσα από την επαφή μας με τη φύση και την κατανόηση του κόσμου γύρω μας. Μια παρέα ανθρώπων, μία συζήτηση, ένα ταξίδι, μία εκδρομή, μία παραλία ή ακόμα και ένα μονοπάτι μπορεί να μας αναζωογονήσει και να μας διασκεδάσει. Δημιουργήσαν λοιπόν μια συλλογική δράση με σκοπό την ψυχαγωγία σε συνδυασμό με την βιωματική γνώση του περιβάλλοντός μας.
Η Γεωπαιδεία είναι μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας με κύριο σκοπό της η βιώσιμη ανάπτυξη, την ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας,
την αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση. Αυτό που ξέρεις δεν το φοβάσαι, το σέβεσαι, το προστατεύεις, γίνεσαι κομμάτι του!
14-19 Ιουνίου 2024 ετοιμάζουν εκδρομή στη Λήμνο την φυσικά θεραπευτική όπως την αναφέρουν
Το κάλεσμά τους
Ελάτε με τη Γεωπαιδεία να ανακαλύψουμε ένα ακριτικό νησί του Αιγαίου διαφορετικό απ’ όλα τ’ άλλα. Μέσα σε 6 ημέρες θα ζήσουμε μια ταξιδιωτική εμπειρία γεμάτη γνώση, δραστηριότητες και εικόνες που θα μας μείνουν αξέχαστες. Η Λήμνος είναι ένας τόπος ασύγκριτης ομορφιάς με ιδιαίτερα φυσικά τοπία, μοναδικούς γεωτόπους, προστατευόμενους οικοτόπους και με έντονη διαχρονική ανθρώπινη παρουσία με πλούσια μυθική παράδοση και ιστορία, γεωκτηνοτροφική δραστηριότητα και πολιτισμό.
Θα μάθουμε για την τεράστια σημασία τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος που φιλοξενεί, θα περιπλανηθούμε σε απέραντα λιβάδια και βοσκοτόπια, φημισμένα χωράφια με σιτάρι και αμπελώνες, αχανείς ερήμους, φυσικές αλυκές και ποικιλόμορφους γεωλογικούς σχηματισμούς. Θα γνωρίσουμε και θα ακούσουμε ιστορίες από ντόπιους παραγωγούς στις παραδοσιακές πετρόχτιστες «μάντρες» τους γνωστές ως «βασίλεια» των κεχαγιάδων. Θα βιώσουμε την ιστορία του νησιού του Ηφαίστου στους αρχαιολογικούς χώρους, στα ξεχωριστά εξωκκλήσια, στα ιδιαίτερα μουσεία και στο μεσαιωνικό του κάστρο. Τέλος, θα κολυμπήσουμε σε απέραντες παραλίες, θα γευτούμε αυτά που απλόχερα προσφέρει η Λημνία γη και θα απολαύσουμε μαγικά ηλιοβασιλέματα.
Συνοδοί επιστήμονες, σε όλη την εκδρομή, μοιράζονται βιωματική γνώση και ερμηνεύουν το περιβάλλον (περιβαλλοντική εκπαίδευση) προσφέροντας μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία!
Στο περιπετειώδες νησί της Λήμνου, βάση μας θα είναι οι πολυτελείς σκηνές (glamping) του εναρμονισμένου με το περιβάλλον Surf Club Keros μέσα στην καρδιά μιας προστατευόμενης περιοχής του Ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura 2000. Η παραλία του Κέρους περιβάλλεται από σημαντικούς οικοτόπους, υγροτόπους και θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας και αποτελεί διεθνή προορισμό για του λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε θαλάσσιες δραστηριότητες όπως sup, ιστιοσανίδα και σερφινγκ καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή σε συνδυασμό με τον ρηχό αμμώδη κόλπο, προσφέρουν ιδανικές και ασφαλείς συνθήκες για όλους.
Στο μοναδικό γεώτοπο του Φαρακλού, ένα έργο τέχνης της φύσης με πλήθος γεωμορφών και χρωματισμών, θα περιπλανηθούμε σε ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς και θα μάθουμε για τη δημιουργία τους. Σε μία από τις μεγαλύτερες ερήμους της Ευρώπης, στις «Παχιές Άμμδες» των ντόπιων, θα περπατήσουμε ξυπόλυτοι στα χρυσαφένια της βουνά και θα αναζητήσουμε τα απειλούμενα λευκά κρινάκια της άμμου. Στη μεγαλύτερη φυσική αλυκή της Ελλάδας μέσα σ’ ένα απέραντο κατάλευκο τοπίο, θα συλλέξουμε το πολύτιμο ανεπεξέργαστο αλάτι και θα θαυμάσουμε σπάνια είδη ορνιθοπανίδας. Θα ταξιδέψουμε στο γεωλογικό χρόνο και θα γνωρίσουμε το παλαιοπεριβάλλον του νησιού μέσα από το εύρημα ενός μεγάλου απολιθωμένου κορμού εκατομμυρίων ετών. Θα περπατήσουμε πάνω σε ηφαιστειακούς λόφους και παραθαλάσσια μονοπάτια θαυμάζοντας την πανοραμική θέα στο Αιγαίο και στα νησιά της Ίμβρου και της Σαμοθράκης.
Η Λημνία γη γέννησε το πρώτο φάρμακο της ανθρωπότητας. Είναι το πέτρωμα που θεράπευσε τις πληγές του Ηφαίστου μετά την πτώση του στο νησί και χρησιμοποιήθηκε ως τυποποιημένο σκεύασμα μέσα στην ιστορία από την αρχαιότητα έως και τις αρχές του 20ου αιώνα. Στον αρχαιολογικό χώρο των Καβείρων, θα μυηθούμε στα Καβείρια μυστήρια και στη λατρεία των παιδιών του Ηφαίστου που γεννήθηκαν στη Λήμνο, ενώ οι πιο τολμηροί θα επισκεφτούμε τη δίπορτη σπηλιά του Φιλοκτήτη. Στην αρχαία Ηφαιστεία θα περιηγηθούμε στα ερείπια μιας πολυσύνθετης πόλης που περιλάμβανε λαμπρά οικοδομήματα, ανάκτορα, λουτρά και χριστιανικές εκκλησίες, ελληνιστικό – ρωμαϊκό θέατρο και Ιερό του 8ου έως 6ου π.Χ. αι. αφιερωμένο στη μεγάλη Θεά Λήμνο, που ταυτίζεται με τη Θεά Άρτεμη. Στην προϊστορική Πολιόχνη που θεωρείται σήμερα η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης με πρώιμη μορφή κοινωνικής και αστικής οργάνωσης, θα εντυπωσιαστούμε από το ρυμοτομικό της σχέδιο, τους πλακόστρωτους δρόμους και το αποχετευτικό της σύστημα ενώ χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του περιβάλλοντος που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για την ανάπτυξη οικισμού. Ανηφορίζοντας τον λόφο Κάκκαβο, στο τέλος μιας πανέμορφης διαδρομής με χαμηλούς θάμνους και πλούσια βλάστηση, θα αντικρίσουμε τη μοναδική ασκεπή εκκλησία Παναγιά Κακκαβιώτισσα χτισμένη μέσα στην κοιλότητα ενός ηφαιστειακού βράχου. Στη Μύρινα, θα επισκεφτούμε το μεγαλύτερο κάστρο του Αιγαίου και ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά οχυρά. Η στρατηγική του θέση προσφέρει μοναδική θέα στο Ρωμαίικο και Τούρκικο γιαλό ενώ η δύση του ηλίου από την Ακρόπολη του κάστρου αντικρίζοντας τη χερσόνησο του Άθως θεωρείται από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα της χώρας. Στη «Μόνιμη Έκθεση Ιστορίας Παιδικού Παιχνιδιού & Βιβλίου» θα κάνουμε ένα «ταξίδι» στις αναμνήσεις των παιχνιδιών των παιδικών μας χρόνων αλλά και για να αντιληφθούμε ότι το παιχνίδι αποτελεί κινητήριο παράγοντα για τη δημιουργία πολιτισμού, επηρεάζει και επηρεάζεται από το ανθρωπογενές περιβάλλον. Στον κόλπο του Μούδρου και τα γύρω χωριά του, θα μάθουμε για τη σύγχρονή ιστορία του νησιού, τη λαογραφία της, για την εκστρατεία της Καλλίπολης, για τους πρόσφυγες από την Κούταλη και την ξενόφερτη τέχνη της σπογγαλιείας.
Στο πιο πεδινό νησί του Αιγαίου, εκεί που υπήρξε ο σιτοβολώνας της αρχαίας Αθήνας και του Βυζαντίου, θα περιηγηθούμε σε χωράφια, αμπελώνες και ελαιώνες και θα απολαύσουμε αυτά που απλόχερα προσφέρει η ακριτική ύπαιθρος της Λήμνου. Θα γνωρίσουμε τοπικούς παραγωγούς, θα φιλοξενηθούμε στις παραδοσιακές «μάντρες» και τα κτήματα τους και θα μάθουμε για τους «κεχαγιάδες» και την αγροτική ζωή. Θα γευτούμε τοπικά προϊόντα όπως τη Λημνιώτικη φάβα άφκος, τα ασπρομύτικα φασόλια, τα παραδοσιακά τυριά όπως το καλαθάκι και το μελίχλωρο, τα ιδιαίτερα ζυμαρικά φλωμάρια από ντόπιο σταρένιο αλεύρι και το βραβευμένο ελαιόλαδο, συνοδευόμενα με τοπικές ποικιλίες κρασιού.
Περισσότερα ΕΔΩ

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

