Connect with us

Λήμνος

Η Λημνία Γη, η Μαρούλα, ο απολιθωμένος κορμός, το λατομείο στον Πουρνιά (βίντεο)

Τo Ηiking Lemnos και πάλι μας ταξιδεύει!

Avatar of Natasa Tararaki

Δημοσιεύτηκε

στις

hiking

Το Hiking Lemnos σε αυτό το ξεχωριστό “οδοιπορικό” μας ξεναγεί σε νέες διαφορετικές κρυμμένες ομορφιές της Λήμνου… με αφετηρία το Βάρος περνούν από τους ανεμόμυλους, τον κρατήρα του Ηφαιστείου Μόσυχλος, τη Λημνία Γη, το φρούριο Κότσινα και τη Μαρούλα, το λατομείο Πουρνιά και καταλήγουν στον απολιθωμένο κορμό!

Απολαύστε την διαδρομή στο βίντεο που ακολουθεί:

 

 

Η Λημνία γη

 

Η Λημνία γη αναφέρεται από τα αρχαία χρόνια ως υλικό με ποικίλες φαρμακευτικές ιδιότητες. Θεωρούσαν πως είχε αιμοστατική δράση, θεράπευε τη δυσεντερία, ανακούφιζε το έλκος στομάχου, εξουδετέρωνε το δηλητήριο των φιδιών και ως αλοιφή ήταν κατάλληλη για τις φλεγμονές των οφθαλμών.

Για πρώτη φορά γίνεται μνεία της από τον Ηρόδοτο. Στη συνέχεια πολλοί λόγιοι και γιατροί της αρχαιότητας τη μελέτησαν, τη χρησιμοποίησαν και έγραψαν γι’ αυτή, όπως οι: Θεόφραστος, Βιτρούβιος, Πλίνιος, Διοσκουρίδης, Φλάβιος Φιλόστρατος κ.ά. Όμως, εκείνος που διέδωσε τη φήμη της λημνίας γης ήταν ο Γαληνός από την Πέργαμο, ο μέγιστος μετά τον Ιπποκράτη ιατρός της αρχαιότητας. Το 167 μ.Χ. επισκέφθηκε τη Λήμνο για να αποκτήσει άμεση γνώμη γι’ αυτή, παρακολούθησε την τελετή εξόρυξης και αγόρασε 20.000 δισκία.

Εξορυσσόταν με τελετουργικό τρόπο από το σημείο που είχε πέσει ο Ήφαιστος στη Λήμνο, αφού κατά το μύθο με τη βοήθειά της θεράπευσε τα τραύματά του.

Στην αρχαιότητα η τελετή της εξόρυξης της Λημνίας Γης καθαγιαζόταν από ιέρεια που ερχόταν από την πρωτεύουσα της Λήμνου, Ηφαιστία στις 6 Μαΐου, νωρίς το πρωί ώστε το χώμα να είναι μαλακό από την υγρασία. Εν συνεχεία μεταφερόταν στην πόλη, όπου έπειτα από σχετική κατεργασία, συσκευαζόταν σε δισκία και σφραγιζόταν με τη μορφή μιας αίγας ή της θεάς Άρτεμης. Υπήρξε το πρώτο τυποποιημένο φάρμακο στην ιστορία της ιατρικής.

Κατά τους χριστιανικούς χρόνους η τελετή συνδυάστηκε με την εορτή του Σωτήρος και γινόταν στις 6 Αυγούστου. Η σφραγίδα έφερε τη μορφή του Χριστού και την αποκαλούσαν αγιόχωμα.

Τελευταία αναφορά εξόρυξης έχουμε τον Αύγουστο του 1916 (εφ. “Λήμνος”, φ. 37, 14/8/1916)

Με τη Λημνία Γη έχει ασχοληθεί ο Λήμνιος ιατρός Σπυρίδων Παξιμαδάς, ο οποίος τη μελέτησε από ιατρικής και από ιστορικής πλευράς και συνέγραψε δυο μελέτες επί του θέματος.

 

Το ηφαίστειο Μόσυχλος

 

Πάνω από το χωριό βρίσκεται το ύψωμα “Δεσπότης”, που κατά πάσα πιθανότητα οφείλει το όνομά του στο διοικητή του νησιού, ο οποίος έφερε τον τίτλο “Δεσπότης της Λήμνου” στα ύστερα βυζαντινά χρόνια και από το λόφο έλεγχε την θέση της εξόρυξης της λημνίας γης. Εκεί υπάρχει κατάλοιπο ηφαιστειακού κρατήρα, που ταυτίζεται με το ηφαίστειο Μόσυχλος των αρχαίων πηγών.

 

Οι δώδεκα ανεμόμυλοι

Στο λόφο πάνω από το χωριό υπήρχαν δώδεκα ανεμόμυλοι, προσφέροντας μια εντυπωσιακή εικόνα καθώς ήταν ορατοί όχι μόνο σε όλη την ανατολική Λήμνο αλλά ως την Ίμβρο και τη Σαμοθράκη. Το 1915 τα συμμαχικά αποβατικά στρατεύματα είχαν δημιουργήσει έναν κώδικα με τα πτερύγια και τον αριθμό των μύλων που λειτουργούσαν, για να στέλνουν μηνύματα στα δυο αυτά νησιά, όπως αναφέρει ο Γάλλος στρατιωτικός Capitain D.

 

Η Μαρούλα

 

Το 1478 ο Σουλεϊμάν Πασάς εξαπέλυσε επίθεση στο νησί και έτσι Έλληνες και Βενετοί αμύνονταν στο φρούριο την τουρκική προέλαση. Η Μαρούλα ήταν 18 χρονών! Σε μία στιγμή η άμυνα των Ελλήνων και των Βενετών άρχισε να υποχωρεί και ο πατέρας της Μαρούλας λαβώθηκε και όλοι οι αξιωματικοί σκόρπισαν. Τότε εμφανίστηκε η Μαρούλα, η οποία σήκωσε ψηλά το αιματοβαμμένο ξίφος του πατέρα της που λίγο πριν είχε ξεψυχήσει στα χέρια της και όρμησε πρώτη στην μάχη ενθαρρύνοντας και τους υπόλοιπους να επιτεθούν. Έτσι επήλθε η νίκη και ο Σουλεϊμάν εγκατέλειψε την μάχη ταπεινωμένος.

 

Το Κάστρο του Κότσινα

Το Κάστρο του Κότσινα ήταν μοναδικό ως προς το γεγονός που δημιουργήθηκε εξ’ ολοκλήρου σε τεχνητό γήλοφο εκτάσεως περίπου τεσσάρων στρεμμάτων και ύψους περίπου 20 μέτρων. Σήμερα σώζονται ελάχιστα απομεινάρια της οχύρωσης, στη βόρεια πλευρά, δηλαδή από την πλευρά της θάλασσας, όπου υπήρχαν και τα παλιά θεμέλια του κάστρου. Αν και το Κάστρο του Κότσινα απέκρουσε τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις των Οθωμανών επί Ενετοκρατίας, εν τούτοις οι ίδιοι οι Ενετοί το κατέστρεψαν τελικά όταν εγκατέλειψαν οριστικά τη Λήμνο το 1657.

 

Στο εσωτερικό του Κάστρου του Κότσινα, περί τον 15ο αιώνα χτίστηκε η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, στο σημείο όπου υπάρχει και ο σημερινός ναός. Μέσα από την εκκλησία και κατεβαίνοντας περί τα 60-65 σκαλοπάτια σήμερα φτάνει στο αγίασμα, δηλαδή μια πηγή γλυκού νερού. Φαίνεται πως και οι δημιουργοί του Κάστρο του Κότσινα διατήρησαν τη σήραγγα που οδηγεί στην πηγή, ώστε να εξασφαλίζουν πόσιμο νερό κατά την πολιορκία του.

 

Το ακρωτηρίο Πουρνιά

Στο άκρο του ακρωτηρίου Πουρνιά υπάρχουν εκτεταμένες εμφανίσεις πωρόλιθου.Στην θέση αυτή λειτούργησε υπαίθριο λατομείο. Το μέγεθος του λατομείου αποτελεί μάρτυρα του μεγέθους της εκμετάλλευσης, καθώς καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του ακρωτηρίου Πουρνιά.

Απολιθωμένος κορμός Βάρους

Γιγαντιαίος απολιθωμένος κορμός με μήκος που υπερβαίνει τα 8 μέτρα. Ο κορμός διατηρεί άριστα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ξύλου ενώ είναι έχουν διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση οι απολήξεις των κλαδιών του. Πρόκειται για εντυπωσιακό εύρημα απολιθωμένου κορμού κωνοφόρου δένδρου.

 

 

Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Διαφήμηση
Διαφήμηση

Επικαιρότητα