Λήμνος
Ξανθιώτες κτηνοτρόφοι δηλώνουν εκτάσεις σε… Προσοτσάνη, Λήμνο και Σαμοθράκη!
Σου λένε ότι για 300 ζώα, πρέπει να έχεις 500 στρέμματα βοσκότοπο. Και αν δεν τον βρεις εδώ, σου βρίσκουν ακόμη και στην… Λήμνο
Τον απόλυτο παραλογισμό, βιώνουν οι κτηνοτρόφοι του Νομού Ξάνθης, με τον «πόλεμο» για τα βοσκοτόπια να κρατεί καλά, την ίδια ώρα που το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί κατά 52%-55%, όπως εξηγεί στην «Θ» ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ν. Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς, με αφορμή και την ερώτηση του Βουλευτή Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κ. Χουσεΐν Ζειμπέκ, για το επίμαχο ζήτημα της διαχείρισης των βοσκοτόπων.
«ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ ΣΕ… ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ, ΛΗΜΝΟ ΚΑΙ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ»
Τι συμβαίνει όμως με τα βοσκοτόπια στον Νομό Ξάνθης; Τι βιώνουν οι κτηνοτρόφοι μας και πως η όλη κατάσταση συντελεί στην περεταίρω μείωση της παραγωγής ζωικών προϊόντων και γάλακτος. Εύλογα οι περισσότεροι καταναλωτές αναρωτιούνται εάν το γάλα στα ράφια των μάρκετ είναι όντως νωπό και πάνω από όλα Ελληνικό!
Όπως εξηγεί ο κ. Ψεμματάς: «Ένας παράγοντας είναι ότι εδώ και μερικά χρόνια το δημόσιο έχει αποφασίσει ότι την δημόσια γη – τους κοινόχρηστους χώρους που ήταν τα βοσκοτόπια σε κάποια χωριά – την νοικιάζει για 10 χρόνια ή για 15 ή 25 χρόνια σε αγρότες που τα σπέρνουν καλαμπόκια κλπ. Οπότε ο βοσκότοπος χάνεται. Ένας δεύτερος παράγοντας είναι τα φωτοβολταϊκά. Μεγάλες εταιρείες έχουν νοικιάσει από την Νομαρχία Ξάνθης, κυρίως, μεγάλες εκτάσεις όπου έχουν τοποθετήσει φωτοβολταϊκά ή τις έχουν περιφράξει και δεν αφήνουν τα ζώα να μπουν, οπότε δεν έχουμε βοσκοτόπια. Σε έναν νομό δηλαδή γεμάτο πράσινο, φτάσαμε στο σημείο να παίρνουμε βοσκοτόπια στην… Προσοτσάνη Δράμας ή σε άλλους νομούς, για να «καλύψουμε» τα δικαιώματα των ζώων που έχουμε. Φυσικά και δεν υπάρχει περίπτωση να πάει κάποιος το κοπάδι στην Προσοτσάνη – για παράδειγμα – αλλά αυτή είναι η τεχνική λύση που εφηύρε το υπουργείο. Διότι αν δεν πάρω βοσκότοπο δεν μπορώ να δηλώσω τα ζώα μου.
Αν δηλαδή έχεις 300 ζώα, δεν μπορείς να τα δηλώσεις. Σου λένε ότι για 300 ζώα, πρέπει να έχεις 500 στρέμματα βοσκότοπο. Και αν δεν τον βρεις εδώ, σου βρίσκουν ακόμη και στην… Λήμνο ή στην Σαμοθράκη. Αν είναι δυνατόν δηλαδή.
Φυσικά, αν έχεις δηλωμένα βοσκοτόπια αλλού, δεν έχεις να βοσκήσεις τα ζώα. Για παράδειγμα, στον κάμπο της Ξάνθης και σε περιοχές όπως το Άβατο, η Γενισέα, τα Πηγάδια, το Εράσμιο και όπου έχει γίνει αναδασμός, δεν έχουν αφήσει καθόλου βοσκότοπο. Είναι μια εγκληματική ενέργεια απέναντι στους κτηνοτρόφους. Στο Άβατο, για παράδειγμα, δεν έχει βοσκότοπο. Άφησαν ένα χώρο 200 στρέμματα στον οποίο κανένα κοπάδι δεν μπορεί να φτάσει και αυτό έγινε με σκοπό να δοθεί αλλού. Είναι μεγάλο το πρόβλημα με τα βοσκοτόπια. Στα βουνά της Ξάνθης βέβαια, υπάρχουν βοσκοτόπια, αλλά στον κάμπο δεν υπάρχει τίποτα. Βέβαια, είναι αδύνατον να ανέβει κάποιος στο βουνό, χώρια που απαγορεύεται να μετακινηθούν ζώα από δήμο σε δήμο. Δεν μπορούν να πάνε ζώα από τον Δήμο Τοπείρου στον Δήμο Αβδήρων ή στον Δήμο Ξάνθης. Ούτε μπορώ εγώ να πάω να κάνω εγκαταστάσεις σε μια άλλη περιοχή για να σταβλίσω τα ζώα μου. Μπορώ από το Άβατο, το Εράσμιο, τα Μάγγανα, τα Άβδηρα να πάω τα ζώα στην Σμίνθη ή στην Μύκη; Δεν γίνεται.
Αλλά για να δηλώσουμε τα ζώα μας και για μια επιδότηση γύρω στα 8 ευρώ το πρόβατο από την ΕΕ, πρέπει να έχουμε βοσκότοπους. Τώρα βέβαια γύρισαν το «παραμύθι» και μας λένε να βρούμε χωράφια να νοικιάσουμε για να τα κάνουμε βοσκότοπο. Αλλά εγώ δεν μπορώ να νοικιάσω παραγωγικά χωράφια με 50 ευρώ το στρέμμα για να το δηλώνω ως βοσκότοπο. Ούτε αυτό γίνεται, γιατί μέσα στον αναδασμό δεν μπορώ να πάω τα ζώα μου. Που να βρω 500 στρέμματα αλλά και τα χρήματα (50 ευρώ/ στρέμμα) για να τα νοικιάσω. Θα πρέπει να είναι ένα ξερικό χωράφι. Αλλά ούτε αυτό είναι λύση, δηλαδή το να δηλώνω ότι πάω τα ζώα μου στην Εξοχή – για παράδειγμα – να βοσκήσουν. Το θέμα είναι να βγουν έξω τα ζώα, να περπατήσουν, να βοσκήσουν και να είναι βιώσιμο όλο αυτό για τον κτηνοτρόφο. Είναι τρελό, είναι παράλογο και συνεχίζεται. Επίσης, εάν εμένα μου δώσουν σε οποιαδήποτε περιοχή έναν βοσκότοπο και πάει κάποιος ή κάποια εταιρεία και τον νοικιάσει, ο βοσκότοπος σε εμένα βγαίνει «κόκκινος». Και αν έπαιρνα 1000 ή 2000 ευρώ επιδοτήσεις από τους βοσκοτόπους, παίρνω «μηδέν» αφού «δεν έχω βοσκότοπο».
«ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ, ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, Η… ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΗ ΞΑΝΘΗ»
Επίσης ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η Ξάνθη είναι από τις ελάχιστες Περιφ. Ενότητες που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Απο την Λεύκη και κάτω, δεν υπάρχουν βοσκοτόπια. Όλος ο κάμπος είναι χωρίς βοσκοτόπια. Για αυτό φωνάζουμε συνεχώς για τις ζωωοτροφές και λέμε ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε και έχουμε από την άλλη μεριά τον κ. Μητσοτάκη να μας λέει ότι έχει 6,5ευρώ η φέτα και ξεχνά να πει ότι είναι 400 γραμμάρια. Το πρόβλημα με τους βοσκοτόπους είναι ένας από τους σοβαρότερους λόγους της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου. Παλαιότερα που υπήρχαν βοσκότοποιοι, κάποιες περιόδους (Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο) τα έβγαζες έξω και υπήρχε πράσινο. Τώρα τα έχουμε συνεχώς κλειστά. Και μάλιστα σε έναν καταπράσινο νομό όπως η Ξάνθη, που είναι από τους λίγους που υπάρχουν. Και όμως η Ξάνθη έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχουν μειωθεί κατά 52%-55% τα ζώα. Ο ζωικός πληθυσμός από το 2013 έως το 2023 ήταν 1.560.000 και τώρα είναι 757.000».
«ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΣΤΟ ΕΡΑΣΜΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΤΕ 300 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ»
Αναφορικά με τον αναδασμό του Ερασμίου, ο κ. Ψεμματάς τόνισε ότι «ενώ στο Εράσμιο υπήρχαν χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων μέχρι πριν ένα μήνα, εάν κάνετε ένα ρεπορτάζ τον επόμενο μήνα – γιατί ακόμη υπάρχουν χωράφια που δεν τα έχουν σπείρει – δεν θα έχει ούτε 200-300 στρέμματα».
«ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ 1/3 ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ – ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΡΕΑΤΑ ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑ»
Τέλος, αναφορικά με το γάλα, ο ίδιος σημείωσε ότι «εννοείται πως όλο αυτό έχει αντίκτυπο και στην παραγωγή και στην ποιότητα. Ως προς το «νωπό» και το «ντόπιο» δεν μπορώ να σας το πω, ειδικά για το αγελαδινό. Το «φρέσκο γάλα» (γάλα ή για φέτα ή για γιαουρτάκια) της Ελλάδος δεν φτάνει ούτε για το 1/3 της χώρας. Αν διαβάσετε σε όλα τα γιαουρτάκια, γράφουν ότι το γάλα είναι από την ΕΕ. Όπως είπα, στην Ξάνθη το ζωικό κεφάλαιο και στα αιγοπρόβατα και στις αγελάδες, έχει μειωθεί στο μισό. Οπότε δεν φτάνει ούτε το γάλα, ούτε το κρέας για το οποίο όλοι πρέπει να ξέρουν ότι το περισσότερο είναι εισαγόμενο από Γαλλία και Ολλανδία».
Πηγή thraki.com.gr
Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.
-
Λήμνος5 μήνες πριν
Σύνδεση Λέσβου – Λήμνου – Χίου με Βόλο
-
Λήμνος5 μήνες πριν
“Ξεκόλλησε” από την ομίχλη το ΑΝΕΜΟΣ – Δείτε βίντεο
-
Λήμνος6 μήνες πριν
Ανακοινώθηκαν τα Καλοκαιρινά δρομολόγια της “Blue Star” – Επανέρχεται το πλοίο “Διαγόρας”
-
Λήμνος6 μήνες πριν
O Στέλιος Ρόκκος Μιλά πρώτη φορά για τον αδερφό του Νίκο – «Η θάλασσα...
-
Λήμνος5 μήνες πριν
Λήμνος: 16 μέρη που πρέπει να δείτε!
-
Λήμνος6 μήνες πριν
Σε αναμονή και το Aqua Blue στο Λαύριο… (βίντεο)
-
Βίντεο2 μήνες πριν
Viral Γάμος στη Λήμνο! Τα “έσπασαν” στο ζεμπέκικο της νύφης – Με καρότσι και...
-
Λήμνος4 μήνες πριν
Ξανά ταχύπλοο στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Λήμνος – Μυτιλήνη;