Λήμνος
Ο φιλέλληνας συγγραφέας Τόνι Γουάιτφιλντ μοιράζεται την αγάπη για τη Λήμνο μέσα από τα μυθιστορήματα του!
«Μπορεί να είμαι Αυστραλός εκ γενετής, αλλά η Λήμνος έχει ένα κομμάτι από την καρδιά μου».

Για τον Τόνι Γουάιτφιλντ, η αγάπη του για την Ελλάδα δεν εκφράζεται μόνο μέσω των τακτικών επισκέψεών του στη χώρα, αλλά στα μυθιστορήματα και τη λογοτεχνία του.
Ως περήφανος φιλέλληνας από το Μπράνσγουικ της Βικτώριας, ο Τόνυ, μαζί με τη σύζυγό του Δέσποινα Γουάιτφιλντ (πρώην Κασσαβέτη), ανέπτυξαν αγάπη για το νησί του Βορείου Αιγαίου, τη Λήμνο στην Ελλάδα. Η γοητεία του για το νησί προήλθε από το πάθος του για την ιστορία και την έρευνα, όπου έδεσε τις αυστραλιανές ρίζες του με τις ελληνικές ρίζες της συζύγου του.
Παρά το γεγονός ότι είναι τώρα συνταξιούχος, ο σύζυγος, πατέρας δύο παιδιών και παππούς δύο παιδιών έχει ζήσει μια γεμάτη περιπέτειες ζωή γεμάτη ανακαλύψεις και περιπέτειες. Στην καριέρα του υπήρξε δάσκαλος γυμνασίου, λέκτορας πανεπιστημίου, ερευνητής και συγγραφέας. Ολοκλήρωσε διδακτορικό πριν από 20 χρόνια. Ο Τόνυ έχει εκδώσει επίσης αρκετά βιβλία τα οποία εμπνεύστηκαν από τις τακτικές του επισκέψεις στη Λήμνο.
«Ήθελα να δημιουργήσω κάτι που να εστιάζει στη μυθολογία του νησιού, την ιστορία, την αρχαιολογία και τη σύγχρονη ιστορία μέχρι τους ANZAC που βρίσκονται στη Λήμνο», είπε ο Tony στον The Greek Herald.
Το πρώτο του μυθιστόρημα ήταν η Οδύσσεια της Λήμνου , που εκδόθηκε το 2015, το οποίο συνέγραψε με τον φίλο του Ρότζερ Χόθορν. Εξερευνά τη σύνδεση της Λήμνου με την Αυστραλία μέσα από το φακό της ιστορίας του ANZAC. Επίσης, εμβαθύνει στις ρίζες της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του παππού του στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Ήταν ένα ταξίδι ανακάλυψης», είπε ο Τόνι.
«Ήθελα να καταλάβω όχι μόνο τα γεγονότα, αλλά τους ανθρώπους πίσω από αυτά. Η Λήμνος δεν ήταν απλώς ένα σκηνικό. ήταν ένας χαρακτήρας από μόνος του».
Μετά την κυκλοφορία του επιτυχημένου μη μυθιστορήματος βιβλίου, ο Τόνι συνέχισε να γράφει μυθοπλασία, όπου δημοσίευσε τη Βασίλισσα της Λήμνου το 2020, το Georges Café το 2021 και πιο πρόσφατα, τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες το 2023.
«Ήθελα να δώσω νέα πνοή σε αυτές τις αρχαίες ιστορίες», είπε ο Τόνι.
«Να φανταστώ πώς θα ήταν αν αυτοί οι μύθοι δεν ήταν απλώς θρύλοι, αλλά βιωμένες εμπειρίες που περνούσαν από γενεές. Απλώς μου αρέσει να επαναλαμβάνω την ελληνική μυθολογία σαν να συνέβη σήμερα».
Ο φιλέλληνας είπε, ενώ δεν περίμενε ποτέ να γίνει συγγραφέας, ήταν περήφανος για όλα τα επιτεύγματά του και εκτιμά τις ευκαιρίες που του δόθηκαν να γράψει για την αγάπη του για την ελληνική ιστορία και μυθολογία.
«Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να γράψω ένα μυθιστόρημα», είπε ο Τόνι.
«Ωστόσο, πιστεύω πολύ ότι ο καθένας μπορεί να γράψει, και έχοντας υπάρξει καθηγητής γυμνασίου για χρόνια, σκέφτηκα ότι έχω γράψει πολλά άρθρα, απαριθμώντας πράγματα και θέματα προγράμματος σπουδών και έχω ολοκληρώσει μια διατριβή μεταπτυχιακού και ένα διδακτορικό, οπότε ήθελα απλώς να κάνω αυτό το επόμενο βήμα και να αρχίσω να γράφω».
Ο 64χρονος είπε ότι αυτό που του άρεσε περισσότερο στο γράψιμο ήταν οι «αχα στιγμές».
«Μου αρέσει όταν επικεντρώνομαι σε τέτοια μικροπράγματα και δεν μπορώ να καταλάβω πώς να φτιάξω κάτι, οπότε φεύγω και καθαρίζω το μυαλό μου. Μετά, όταν επιστρέφω και αρχίζω να πληκτρολογώ, κάνει κλικ», είπε ο Τόνι.
«Είναι η στιγμή «αχα» για μένα, που είναι τόσο υπέροχο συναίσθημα».
Ο Τόνι είπε ότι σκοπεύει να συνεχίσει να γράφει μακροπρόθεσμα.
«Κάνω ακόμα ένα εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο του Deakin για τέσσερις ώρες την εβδομάδα, κάτι που μου δίνει χρόνο να συνεχίσω να επιδιώκω το πάθος μου για τη συγγραφή», είπε ο Tony.
«Το επόμενο εγχείρημά μου είναι να κυκλοφορήσω ένα άλλο μη μυθιστόρημα βιβλίο με τίτλο Ο Οιδίπους και οι Επτά εναντίον της Θήβας το 2025. Όσο απομένουν ιστορίες να πω, θα συνεχίσω να τις υφαίνω στον ιστό αυτής της αρχαίας γης.
«Μπορεί να είμαι Αυστραλός εκ γενετής, αλλά η Λήμνος έχει ένα κομμάτι από την καρδιά μου».
Πηγή: greekherald.com.au

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

