Παρασκευαΐδης: Άδικη και προκλητική η κατάργηση του εξεταστικού κέντρου της Λήμνου στο ΕΠΑΛ Μούδρου - Limnos Live
Connect with us

Λήμνος

Παρασκευαΐδης: Άδικη και προκλητική η κατάργηση του εξεταστικού κέντρου της Λήμνου στο ΕΠΑΛ Μούδρου

Οι υποψήφιοι και οι συνοδοί τους πρέπει να ταξιδέψουν στην Μυτιλήνη, να καλύψουν δαπάνες μετακίνησης, διαμονής και διατροφής που φθάνουν τα 1000 ευρώ/άτομο!!!

Δημοσιεύτηκε

στις

Likes: 4

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, κατέθεσε ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό και διαμαρτύρεται για την κατάργηση του εξεταστικού κέντρου της Λήμνου στο ΕΠΑΛ Μούδρου, για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις Πιστοποίησης Μεταλυκειακού Κύκλου Σπουδών, ΕΠΑΛ Μύρινας και Μούδρου, γεγονός που αναγκάζει και υποχρεώνει τους μαθητές να μεταβούν με τους συνοδούς τους στην Μυτιλήνη, υφιστάμενοι μεγάλη οικονομική επιβάρυνση με δαπάνες μετακίνησης, διαμονής και διατροφής.

Ζητά την Άμεση Παρέμβαση του Υπουργού, για την άρση της αδικίας σε βάρος των μαθητών της Λήμνου και την δημιουργία εξεταστικού κέντρου στο ΕΠΑΛ Μούδρου για το 2024.

 

Κύριε Υπουργέ,
Ο Θεσμός της Μαθητείας, στα ΕΠΑΛ Μύρινας και Μούδρου Λήμνου, λειτουργεί επιτυχώς εδώ και πολλά χρόνια.
Κάθε δυο ή τρία χρόνια, από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας, διενεργούνται πανελλαδικές εξετάσεις πιστοποίησης Μεταλυκειακού Έτους Μαθητείας αποφοίτων του ΕΠΑΛ, για την αναβάθμιση των πτυχίων τους και με σχετική εγκύκλιο καθορίζονται τα εξεταστικά κέντρα.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Ενώ, λοιπόν, κατά τις δυο προηγούμενες εξετάσεις το ΕΠΑΛ Μούδρου που έχει και την υλικοτεχνική υποδομή αλλά και την εμπειρία και το εκπαιδευτικό προσωπικό, ήταν στη λίστα των εξεταστικών κέντρων, εφέτος καταργήθηκε, κατά προκλητική περιφρόνηση της ρήτρας νησιωτικότητας που προβλέπει και προστατεύει το Σύνταγμα (Άρθρο 101 παρ.4).
Αποτέλεσμα οι υποψήφιοι και οι συνοδοί τους πρέπει να ταξιδέψουν στην Μυτιλήνη, να καλύψουν δαπάνες μετακίνησης, διαμονής και διατροφής που φθάνουν τα 1000 ευρώ/άτομο!!! σε περίοδο διαρκούς μείωσης του πραγματικού εισοδήματός τους.

Δεν γνωρίζω τα κίνητρα της Άδικης και προκλητικής για τους ακρίτες της Λήμνου Απόφασης, άλλωστε δεν είναι η μόνη της Κυβέρνησης, γνωρίζω όμως ότι πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί με πρωτοβουλία σας για να συμπεριληφθεί και το ΕΠΑΛ Μούδρου στις επικείμενες εξετάσεις 2024, όπως ήταν και παλαιότερα.

Επίσης, καταφέρθηκε και ένα δεύτερο οικονομικό πλήγμα στους μαθητές – ακρίτες των ΕΠΑΛ της Λήμνου και όχι μόνο.
Για την συμμετοχή στις εξετάσεις, ο κάθε μαθητής κατέβαλε ένα τέλος ύψους 100 ευρώ.
Το τέλος αυτό, καλυπτόταν από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Δεν υπήρξε μέχρι σήμερα, μέριμνα και πρόβλεψη του Υπουργείου, να συνεχιστεί η κάλυψη της δαπάνης αυτής, από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, με αποτέλεσμα να ζητηθεί από τους μαθητές να το καταβάλλουν.

Ένας σημαντικός αριθμός μαθητών, που κυρίως είναι παιδιά χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος, αδυνατούσε να το καταβάλλει και έχασε την ευκαιρία Αναβάθμισης του πτυχίου του παρά τη παρακολούθηση του ετήσιου Μεταλυκειακού Κύκλου Σπουδών ΕΠΑΛ!!!

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Μια άλλη άστοχη ενέργεια του ΕΟΠΠΕΠ, ήταν πρώτα να ζητήσει την καταβολή του τέλους των 100 ευρώ και μετά να ανακοινώσει τα εξεταστικά κέντρα!!!

Δηλαδή, οι μαθητές της Λήμνου, πρώτα πλήρωσαν 100 ευρώ και μετά έμαθαν πως πρέπει να πληρώσουν άλλα 1000 ευρώ περίπου, για να μετακινηθούν στην Μυτιλήνη για τις εξετάσεις.
Με άλλα λόγια εξαναγκάζονται εμμέσως πλην σαφώς, οι μη έχοντες, να μην συμμετέχουν στις εξετάσεις και αυτό σε συνθήκες δωρεάν δημόσιας παιδείας.

Επειδή, είναι άδικη και αντίθετη η εξαίρεση της Λήμνου (ΕΠΑΛ Μούδρου) από την λίστα των εξεταστικών κέντρων με τις ιδιαίτερες συνθήκες της νησιωτικότητας όπως αυτή κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα (άρθρο 101 παρ.4) αλλά και με τις διατάξεις του ΦΕΚ 218/Β/12-2-2008 περί Κριτηρίων Λειτουργίας των Εξεταστικών Κέντρων, όπως αριθμός μαθητών, γεωγραφικών και συγκοινωνιακών συνθηκών

Επειδή, οι κάτοικοι – ακρίτες όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που απειλείται και διεκδικείται από την Τουρκία, πρέπει να στηρίζονται από την Πολιτεία.
Επειδή, οι κάτοικοι της Λήμνου, πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Έλληνες και δεν δέχονται να αντιμετωπίζονται ως Β’ κατηγορίες πολίτες.
Επειδή, ο επιτυχημένος Θεσμός της Μαθητείας στα ΕΠΑΛ πρέπει να στηριχθεί.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Ο κ. Υπουργός
ΕΡΩΤΑΤΑΙ

1. Προτίθεται, άμεσα, να αναλάβει πρωτοβουλία και να ασκήσει θετική παρέμβαση στον εποπτευόμενο Οργανισμό (ΕΟΠΠΕΠ), ώστε να τροποποιηθεί η σχετική λίστα Εξεταστικών Κέντρων με την συμπλήρωσή της με το ΕΠΑΛ Μούδρου, δίνοντας έτσι ουσιαστικά στους Λημνιούς μαθητές τη δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις;
2. Προτίθεται, να μεριμνήσει ώστε το τέλος συμμετοχής των 100 ευρώ, να συνεχίσει να καλύπτεται και τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 από τις πιστώσεις του ΕΣΠΑ και να μην επιβαρύνει τους μαθητές;

Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Διαφήμηση
Διαφήμηση

Επικαιρότητα