Ακτινογραφία στον τουρισμό του Βορείου Αιγαίου - Limnos Live
Connect with us

Ειδήσεις

Ακτινογραφία στον τουρισμό του Βορείου Αιγαίου

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα έσοδα, τις επισκέψεις και τις διανυκτερεύσεις στα νησιά της Περιφέρειας

Δημοσιεύτηκε

στις

Likes: 21

 

Στα 5,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του Βορείου Αιγαίου το πρώτο τρίμηνο του 2024 κι είναι οριακά μειωμένες σε σχέση με τις εισπράξεις του ίδιου τριμήνου του 2023 (5,7 εκατ. ευρώ). Το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους ουσιαστικά η τουριστική κίνηση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου προέρχεται, σχεδόν αποκλειστικά από την Τουρκία, ελάχιστες ως μηδενικές είναι οι αφίξεις από άλλες χώρες. Έτσι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε αποτίμηση της εξέλιξης της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία για την πρώτο τρίμηνο του έτους. Την εξεταζόμενη περίοδο δεν είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα έκδοσης βίζας στις πύλες εισόδου των νησιών και το επιπλέον το τουριστικό προϊόν του Βορείου Αιγαίου που στηρίζεται στο δίπολο ήλιος – θάλασσα ελάχιστα πράγματα έχει να προσφέρει τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Παρά τις σχεδόν αμετάβλητες εισπράξεις οι επισκέψεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, οι επισκέψεις σημείωσαν μεγάλη άνοδο ανήλθαν στις 12.500 όταν την ίδια περίοδο του 2023 ήταν 7.800. Όμως οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν από 180.900 το 2023 σε 150.800 το πρώτο τρίμηνο του 2024. Μεγάλη μείωση εμφάνισε και η δαπάνη ανά επίσκεψη. Καθώς διαμορφώθηκε στα 446 ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 από 725,9 ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Τέλος μικρή αύξηση εμφάνισε η δαπάνη ανά διανυκτέρευση καθώς διαμορφώθηκε στα 37,1 ευρώ από 31,3 ευρώ που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2023.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Συμπεράσματα

Τα παραπάνω στοιχεία μαρτυρούν πως οι Τούρκοι τουρίστες δείχνουν συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ωστόσο για να ξοδέψουν χρήματα όπως φθάνουν στα νησιά θα πρέπει να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν. Ο κρισιμότερος παράγοντας για να αυξηθούν τα έσοδα από τους Τούρκους τουρίστες είναι να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας και παράλληλα να αυξηθούν τα εισοδήματα των Τούρκων πολιτών. Όσο η Τουρκία θα έχει πολύ υψηλό πληθωρισμό τόσο η καταναλωτική δαπάνη των Τούρκων επισκεπτών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είτε θα μειώνεται, είτε να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Πηγη stonisi.gr

 

Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Διαφήμηση
Διαφήμηση

Επικαιρότητα