Αποχή του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου από την συνταγογράφηση - Κάθετο «όχι» στην επίταξη των ιδιωτών γιατρών - Limnos Live
Connect with us

Λήμνος

Αποχή του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου από την συνταγογράφηση – Κάθετο «όχι» στην επίταξη των ιδιωτών γιατρών

Αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και παραπεμπτικών, την Παρασκευή 26 και τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λήμνου αντιδρώντας στην διάταξη που επιτρέπει την επίταξη των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να καλύπτουν τα κενά στη στελέχωση του ΕΣΥ συμμετέχει και απέχει  από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αρχής γενομένης από σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου

Η ανακοίνωση

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λήμνου συντάσσεται με την απόφαση του ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και της Ολομέλειας Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις με αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και παραπεμπτικών, την Παρασκευή 26 και τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024, με αίτημα την απόσυρση της διάταξης του νόμου περί ψυχικής υγείας που προβλέπει την επίταξη των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών στο ΕΣΥ.

Απαιτούμε τη στελέχωση του ΕΣΥ με μόνιμες θέσεις ιατρών που θα εξυπηρετούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια τη δημόσια υγεία σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις νησιωτικές και άγονες περιοχές. 

Φουντώνει η κόντρα Ά. Γεωργιάδη – ιδιωτών γιατρών

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα του υπουργείου Υγείας με τους ιδιώτες γιατρούς με φόντο την κάλυψη των μεγάλων κενών, σε πολλές βασικές ειδικότητες, που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία σε νησιά, στην καρδιά μάλιστα της τουριστικής περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Λάδι στη φωτιά έριξε η κατάθεση στη Βουλή, ως πρόσθετη διάταξη στο νομοσχέδιο περί ψυχικής υγείας, ρύθμιση του υπουργείου Υγείας που επιτρέπει την επίταξη των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να καλύπτουν τα κενά στη στελέχωση του ΕΣΥ.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στη διάταξη, οι ιδιώτες ιατροί που απασχολούνται με οιανδήποτε σχέση εργασίας σε μονάδες υγείας που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ ή οι ίδιοι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, εφόσον τους ζητηθεί και μόνο για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο.

Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, όπως τονίζεται, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων, άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων και αφού έχει ζητηθεί προηγούμενη εισήγηση του οικείου ιατρικού συλλόγου, η οποία υποβάλλεται υποχρεωτικά στην αρμόδια ΥΠΕ εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών εργασίμων ημερών.

Σύμφωνα με τη διάταξη, σε περίπτωση που οι ιδιώτες γιατροί αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών, καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, στους ιδιώτες ιατρούς που αρνούνται την παροχή υπηρεσιών αποκλείεται η πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Στην ουσία η διάταξη αυτή “δένει” τα χέρια των ιδιωτών γιατρών, καθώς δεν θα μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα, ούτε να εκδώσουν παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις.

Αντιδρούν οι ιδιώτες γιατροί

Έντονη ήταν η αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις “επαίσχυντες” όπως τις χαρακτηρίζει ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Τονίζει πως τα κενά στα νοσοκομεία δεν προέκυψαν ούτε αναίτια, ούτε αιφνιδιαστικά, αλλά εξαιτίας της απαξίωσης του ΕΣΥ και της ασυνέπειας του υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει τα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές που είναι νομοθετημένα από έτους. “Προέκυψαν ως συνέπεια της άρνησης της πολιτείας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και του Αρείου Πάγου που επιτάσσουν την αποκατάσταση στους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ στα προ μνημονίων επίπεδα. Προέκυψαν από τις μηδαμινές προκηρύξεις θέσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια τα κενά ξεπερνούν τις 6000 και οι κρίσεις γίνονται με τεράστιες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις” σημειώνει.

“Δυστυχώς τα μέτρα δεν στρέφονται μόνον εναντίον των γιατρών. Στρέφονται επιπλέον σε βάρος των ασθενών, αφού χρησιμοποιείται ακόμη και η άρση της συνταγογράφησης ως μέτρο εξαναγκασμού των γιατρών που θα αρνηθούν να συμμορφωθούν στις αυταρχικές μεθοδεύσεις του Υπουργείου Υγείας. Όμως η συνταγογράφηση αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο για τη διεκπεραίωση της θεραπείας των ασθενών και όχι προνόμιο των γιατρών, όπως ισχυρίζεται παραπλανητικά ο υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement
Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Διαφήμηση
Διαφήμηση
Advertisement

Επικαιρότητα