Επιβεβαίωση του LimnosLive για την ένταξη του Κέρους στις απάτητες παραλίες - Η άμεση αντίδραση του Δήμου Λήμνου - Limnos Live
Connect with us

Λήμνος

Επιβεβαίωση του LimnosLive για την ένταξη του Κέρους στις απάτητες παραλίες – Η άμεση αντίδραση του Δήμου Λήμνου

Προφανώς οι Υπηρεσίες που εισηγήθηκαν σχετικά, δεν έλαβαν υπόψη τους την εξαιρετική σημασία της παραλίας του Κέρους για τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας.

Δημοσιεύτηκε

στις

Likes: 5

Από τον Δήμο Λήμνου επιβεβαιώνεται το άρθρο του Limnoslive “Αποκάλυψη: Στις “απάτητες παραλίες” το Κέρος στη Λήμνο…” σε σημερινό δελτίο τύπου ενημερώνει για την άμεση αντίδρασή και της κινήσεις που έχει ήδη προβεί, ζητώντας την συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας, καθώς όλοι μαζί μπορούμε και το περιβάλλον να προστατέψουμε και την οικονομία του νησιού να διαφυλάξουμε όπως αναφέρει χαρακτηριστικά

Το σχετικό δελτίο:

 

Σε συνέχεια των εύλογων ερωτημάτων, της αγωνίας των συμπολιτών μας αλλά και πρόσφατων δημοσιευμάτων σχετικά με το θέμα της παραλίας του Κέρους και την συμπερίληψή της στον κατάλογο των 238 συνολικά «απάτητων παραλιών» ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Την Παρασκευή 28/6/2024, αμέσως μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ 3734, λάβαμε γνώση του επικαιροποιημένου καταλόγου των 238 συνολικά «απάτητων παραλιών» της χώρας, στον οποίο κατάλογο με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η παραλία του Κέρους, στο σύνολό της, συγκαταλέγεται στις «απάτητες παραλίες» της χώρας.

Σύμφωνα με την από 19/4/2024 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β2364), στις «Απάτητες παραλίες» απαγορεύεται η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.
Προφανώς οι Υπηρεσίες που εισηγήθηκαν σχετικά, δεν έλαβαν υπόψη τους την εξαιρετική σημασία της παραλίας του Κέρους για τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας.

Η παραλία του Κέρους είναι παγκοσμίως γνωστή ως ένας από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς για windsurfing και kitesurfing, στην καρδιά ενός οικοσυστήματος προστατευόμενου από τη συνθήκη Natura 2000.

Η σημασία του υπέροχου αυτού φυσικού πλούτου έχει αναγνωριστεί τα τελευταία χρόνια από τους ολοένα και αυξανόμενους (με ταχείς ρυθμούς) επισκέπτες, με αποτέλεσμα η οικονομία όχι μόνο της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και συνολικά του νησιού μας, να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ξεχωριστή θέση της παραλίας του Κέρους στο διεθνή τουριστικό χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού και όχι μόνο.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Βεβαίως αυτή η ανάπτυξη οφείλει να γίνει με κανόνες, γεγονός που έχει αναγνωριστεί και από την τοπική κοινωνία.
Στην από 27/9/2013 (ΑΑΠ 342) απόφαση της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, ρητά αναφέρεται ότι στην παραλία του Κέρους και «..μέχρι την επικαιροποίηση της Ε.Π.Μ. και της έκδοσης του σχετικού Προεδρικού ∆ιατάγματος, επιτρέπεται, στην Ζώνη Α2 η ενοικίαση ειδών θαλασσίων δραστηριοτήτων και οι εγκαταστάσεις τουριστικής εξυπηρέτησης με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, οι οποίες αναφέρονται στη συνέχεια της απόφασης.
Επομένως αναγνωρίζεται το γεγονός ότι η οργανωμένη και υπό όρους άσκηση ναυταθλητικών δραστηριοτήτων (και συγκεκριμένα wind & kite surfing) στην παραλία Κέρους οφείλει να λάβει χαρακτηριστικά βιώσιμης και περιβαλλοντικά φιλικής δραστηριότητας, έτσι ώστε να επιφέρει την κατά το δυνατό μικρότερη και ελεγχόμενη πίεση στην προστατευόμενη περιοχή σε σχέση με την άσκηση της δραστηριότητας.

Ως δημοτική αρχή θεωρώντας επιβεβλημένη την αναθεώρηση της απόφασης για την ένταξη του Κέρους στις «απάτητες παραλίες», χωρίς καθυστέρηση επικοινωνήσαμε με το Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρο Βαρελίδη, στον οποίο τονίσαμε την ανάγκη αναθεώρησης της επίμαχης ΚΥΑ και ακολούθως η Δήμαρχος του απέστειλε τη με αριθμό 9897/04-07-2024 σχετική επιστολή-αίτημα , κοινοποιηθείσα στον Υπουργό κο Θόδωρο Σκυλακάκη.
Επιπλέον και σύμφωνα με τη διά ζώσης ενημέρωση που είχαμε από τη μελετητική ομάδα, αναμένουμε το συντομότερο δυνατό (εντός του 2024), την ολοκλήρωση της ΕΠΜ που εκπονείται και προγραμματίζουμε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προκειμένου να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα που σχεδιάζουμε για την προστασία και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής του Κέρους καθώς και τη διασφάλιση προϋποθέσεων βιωσιμότητας των ασκούμενων πολύ σημαντικών για την οικονομία του νησιού δραστηριοτήτων.

Σε αυτή την προσπάθεια κρίνουμε αναγκαία τη συμμετοχή και τη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας, καθώς όλοι μαζί μπορούμε και το περιβάλλον να προστατέψουμε και την οικονομία του νησιού να διαφυλάξουμε.

 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

 

Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Διαφήμηση
Διαφήμηση

Επικαιρότητα