Uncategorized
Λήμνος: Γιορτάζει η Αγία Παρασκευή στον Ρωμέικο Γιαλό!
Ένα από τα πιο διάσημα παρεκκλήσια της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στο ρωμαϊκό γυαλό της Μύρινας,αποτελεί αγαπημένο προορισμό προσκυνητών και επισκεπτών.
Η Λήμνος είναι ένα νησί με πολύχρονη ιστορία και βαθιά θρησκευτικά πιστεύω, και η Αγία Παρασκευή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική παράδοση. Σε πολλά χωριά του νησιού, διηγούνται παραδόσεις και θρύλους που αναφέρονται στις θαυματουργές παρεμβάσεις της Αγίας Παρασκευής σε περιπτώσεις που οι πιστοί έχουν εμπιστευτεί την πίστη τους σε αυτήν.
Ένα από τα πιο διάσημα παρεκκλήσια της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στο ρωμαϊκό γυαλό της Μύρινας, αποτελεί αγαπημένο προορισμό προσκυνητών και επισκεπτών. Οι πιστοί συχνά επισκέπτονται το παρεκκλήσι για να ευλογηθούν και να προσευχηθούν ή για να ευχαριστήσουν την Αγία για τις ευεργετικές παρεμβάσεις της.
Η παρουσία της Αγίας Παρασκευής συνεχίζει να εμπνέει τους ανθρώπους, και η πίστη σε αυτήν έχει διασχίσει γενιές.
Κατά τη διάρκεια της εορτής της, οι πιστοί συγκεντρώνονται για να προσευχηθούν και να αφιερώσουν σε αυτήν την ιδιαίτερη αγία τα πιο ευγνώμονα συναισθήματά τους. Η Αγία Παρασκευή παραμένει ένα παράδειγμα πίστης και ελπίδας για όλους όσοι την τιμούν και την αγαπούν.
Αύριο Πέμπτη 25 Ιουλίου στις 8 το απόγευμα θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και την Τετάρτη 26 Ιουλίου, ο Όρθρος θα ψαλεί στις 7 το πρωί, ακολουθούμενος από τη Θεία Λειτουργία.
Η Αγία Παρασκευή
Γεννήθηκε στη Ρώμη το 2ο μ. Χ. αιώνα, όταν οι σκληροί και απάνθρωποι διωγμοί κατά τον Χριστιανών ήταν σε πλήρη εφαρμογή. Οι ευσεβείς χριστιανοί γονείς της Αγαθόνικος και Πολιτεία, προφανώς ελληνικής καταγωγής, οικονομικά εύποροι και κοινωνικά καταξιωμένοι, μετέδωσαν στην μονάκριβη κόρη τους την ευσέβειά τους και την πίστη στο Σωτήρα Χριστό.
Την ονόμασαν Παρασκευή διότι γεννήθηκε την ημέρα της Παρασκευής, κατά την οποία προπαρασκευαζόμαστε για να εορτάσουμε την εβδομαδιαία εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου μας, την Κυριακή.
Η ευσεβής κόρη από παιδί άρχισε να μελετά το λόγο του Ευαγγελίου και να προσαρμόζει τη ζωή της στη ζωή του Χριστού, τον Οποίο αγάπησε με όλη τη δύναμη της ψυχής της. Ξεχώριζε δε από τα άλλα κορίτσια της Ρώμης για τον ενάρετο βίο της και την αγνότητά της.
Ο θάνατος των γονέων της και ο διαμοιρασμός της περιουσίας στους φτωχούς
Σε ηλικία είκοσι ετών έχασε τους γονείς της. Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή να αλλάξει η πορεία της ζωή της. Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να μοιράσει την μεγάλη περιουσία της στους φτωχούς και κατόπιν αφιέρωσε τον εαυτό της στη διακονία της Εκκλησίας, ήτοι: στη φιλανθρωπία και την ιεραποστολή. Η ρωμαϊκή εκκλησία της ανέθεσε την κατήχηση στις γυναίκες της Ρώμης. Έμπαινε στις πλούσιες επαύλεις ή τα σπίτια των φτωχών και κήρυττε το Ευαγγέλιο και τις αρχές της χριστιανικής πίστεως με ιδιαίτερο ζήλο και θέρμη. Μετέβαινε συχνά και στα απομακρυσμένα μέρη, για να μεταστρέψει όσο το δυνατόν περισσότερους στην εν Χριστώ σωτηρία. Η φήμη της έφτασε γρήγορα στις ρωμαϊκές αρχές, οι οποίες είχαν κηρύξει απηνή διωγμό εναντίον των Χριστιανών, από τα χρόνια του θηριώδους Νέρωνα (67 μ. Χ.).
Η σύλληψη της
Βρισκόμαστε στα χρόνια του Αντωνίνου Πίου (138-161 μ. Χ.). Οι δραστηριότητες της ευγενούς χριστιανής κόρης έφτασαν ως το ανάκτορο του αυτοκράτορα, ο οποίος έδωσε διαταγή να τη συλλάβουν και να την οδηγήσουν μπροστά του. Η σεμνή και όμορφη αρχοντοπούλα στάθηκε μπροστά στον φανατικό ειδωλολάτρη ηγεμόνα με πρωτοφανές θάρρος. Ο Αντωνίνος εντυπωσιάστηκε από το κάλλος και το θάρρος της Παρασκευής και γι’ αυτό δεν ήθελε να εφαρμόσει το νόμο, που προέβλεπε φρικτά βασανιστήρια σε όσους από τους χριστιανούς δεν ήθελαν να θυσιάσουν στους παγανιστικούς «θεούς» και να κάψουν λιβανωτό στο «θεό» αυτοκράτορα.
Άνοιξε διάλογο μαζί της, ελπίζοντας ότι θα την μετέπειθε και θα αρνιόταν τη χριστιανική πίστη και θα θυσίαζε στα είδωλα και στο δικό του άγαλμα. Προσπάθησε με φτηνές κολακείες και υποσχέσεις να την πείσει. Επίσης επιχείρησε να της εξηγήσει ότι ως Ρωμαίοι, έπρεπε να θυσιάζουν στους «θεούς», δείχνοντας έτσι την ευαρέσκειά τους σ’ αυτούς που τους προστάτευαν. Αλλά η Παρασκευή έμεινε αμετακίνητη στην πίστη της, αντικρούοντας με περισσό θάρρος, διαύγεια πνεύματος και λογικά επιχειρήματα τα λόγια του Αντωνίνου, τονίζοντάς του ότι ο μόνος αληθινός Θεός είναι ο Τριαδικός, τον οποίο μας αποκάλυψε ο σαρκωμένος Υιός Του.
Τα μαρτύριά της
Η στάση της και τα λόγια της εξόργισε τον αυτοκράτορα, ο οποίος, βλέποντάς την αμετάπειστη, έδωσε εντολή να τη βασανίσουν, ελπίζοντας ότι δε θα άντεχε τα μαρτύρια και θα αρνιόταν την πίστη της. Φοβεροί δήμιοι ειδωλολάτρες εφάρμοζαν φρικτά μέσα βασανισμών κατά των χριστιανών. Στην αρχή της έβαλαν πυρακτωμένη περικεφαλαία στο κεφάλι.
Η αγία δε λύγισε και υπόμεινε καρτερικά τους αφόρητους πόνους του εγκαύματος. Μετά την έκλεισαν σε σκοτεινή φυλακή, απομονώνοντάς την από τις άλλες χριστιανές γυναίκες. Το δεσμωτήριό της το μετέβαλλε σε τόπο προσευχής και δοξολογίας του Θεού. Άγγελος Κυρίου κατέβηκε τη νύχτα και την ελευθέρωσε. Αλλά δεν άργησε να συλληφθεί και πάλι και να οδηγηθεί ενώπιον του αυτοκράτορα, όπου αντέκρουσε ξανά με περισσότερο θάρρος και ψυχική δύναμη τις κολακείες και τις απειλές του. Τότε διέταξε να την ρίξουν σε λέβητα με καυτό λάδι. Ο Θεός όμως την προστάτεψε και δεν κάηκε μέσα στο λάδι που κόχλαζε! Ο αυτοκράτορας νόμισε πως δεν έκαιγε το λάδι, πλησίασε στον λέβητα να δει και τυφλώθηκε από τις πύρινες αναθυμιάσεις. Η αγία τον θεράπευσε θαυματουργικά και γι’ αυτό θεωρείται προστάτιδα των ματιών. Ο Αντωνίνος την άφησε ελεύθερη και σταμάτησε τους διωγμούς!
Το τέλος της Αγίας
Ύστερα από λίγο καιρό πέθανε ο Αντωνίνος και τον διαδέχτηκε ο Μάρκος Αυρήλιος (161-180 μ. Χ.). Αν και στωικός φιλόσοφος, συνέχισε με την ίδια μανία και αυτός τους διωγμούς εναντίον των χριστιανών. Από τους πρώτους χριστιανούς που συνέλαβαν ήταν η Παρασκευή. Έδωσε εντολή σε δύο έπαρχους, τον Ασκληπιό και τον Ταράσιο να τη βασανίσουν με αγριότητα. Ύστερα από φρικτά βασανιστήρια την αποκεφάλισαν. Οι χριστιανοί της Ρώμης με μύριους κινδύνους κατόρθωσαν και πήραν το τίμιο λείψανο της αγίας και το έθαψαν σε κάποια κατακόμβη με τιμές, όπως αρμόζει σε μια ηρωική Μάρτυρα του Χριστού.
Το θαύμα του αφανισμού των άπιστων Τούρκων.
Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, σε κάποιο μικρό εκκλησάκι οι κατακτητές δεν άφηναν τον Ιερέα να λειτουργήσει.
Πήγαιναν και έκαναν βρώμικα πράγματα μέσα στο εκκλησάκι και τις Κυριακές παραφύλαγαν να τον σκοτώσουν.
Όμως η Αγία Παρασκευή καθοδηγούσε τον Ιερέα στον ύπνο του πώς να πάει να χτυπήσει την καμπάνα, διότι όταν χτυπούσε την καμπάνα, δεν τον πείραζαν μετά.
Κάποια Κυριακή όμως που παραλίγο να τον σκοτώσουν, ο ιερέας στην προσευχή του είπε στην Αγία αγανακτισμένος:
– Δεν μπορώ πια, Αγία μου, δεν μπορώ!
Εκείνη τότε παρουσιάστηκε στον ύπνο του και του είπε:
– Πήγαινε εσύ να χτυπήσεις την καμπάνα κι εγώ θα πάω στην πόλη να φέρω χολέρα να τους εξαφανίσω [ίσως και στην Πόλη στην οποία είχε ανάλογη επιδημία].
Και, όπως διηγούνται οι Γέροντες, αρρώστησαν από χολέρα μόνο οι Τούρκοι, και σιγά-σιγά πέθαιναν ο ένας πίσω από τον άλλο.
Τότε κατάλαβαν το θαύμα οι χωριανοί.
Επειδή οι Τούρκοι ήταν αβάπτιστοι, δεν τους έθαβαν στο κοιμητήριο των χριστιανών.
Τους πήγαιναν, κάτω από το χωριό, σε ένα ερημικό μέρος.
Όταν ήμουν, δώδεκα ετών το μέρος αυτό βυθίστηκε και φανερώθηκαν τα τουρκικά οστά.
Η τοποθεσία ονομάζεται «Τουρκομνήματα».
Από το βιβλίο του Παρασκευά Λαμπρόπουλου οι “Εμπειρίες μου από τον Άγιο Πορφύριο”, έκδοση η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος, Μήλεσι 2015
Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.
-
Βίντεο7 ημέρες πριν
Μαγικό Θέαμα στη Λήμνο: Ελάφι Βουτάει στη Θάλασσα! (βίντεο)
-
Λήμνος7 μήνες πριν
Σύνδεση Λέσβου – Λήμνου – Χίου με Βόλο
-
Λήμνος7 μήνες πριν
“Ξεκόλλησε” από την ομίχλη το ΑΝΕΜΟΣ – Δείτε βίντεο
-
Λήμνος8 μήνες πριν
Ανακοινώθηκαν τα Καλοκαιρινά δρομολόγια της “Blue Star” – Επανέρχεται το πλοίο “Διαγόρας”
-
Λήμνος8 μήνες πριν
O Στέλιος Ρόκκος Μιλά πρώτη φορά για τον αδερφό του Νίκο – «Η θάλασσα...
-
Λήμνος7 μήνες πριν
Λήμνος: 16 μέρη που πρέπει να δείτε!
-
Λήμνος8 μήνες πριν
Σε αναμονή και το Aqua Blue στο Λαύριο… (βίντεο)
-
Βίντεο4 μήνες πριν
Viral Γάμος στη Λήμνο! Τα “έσπασαν” στο ζεμπέκικο της νύφης – Με καρότσι και...