Ο Ήφαιστος, και η φωλιά της φώκιας στην Λήμνο! (βίντεο-εικόνες) - Limnos Live
Connect with us

Λήμνος

Ο Ήφαιστος, και η φωλιά της φώκιας στην Λήμνο! (βίντεο-εικόνες)

Δημοσιεύτηκε

στις

του Βασίλη Χλέτσου

Είναι γνωστό πως η Λήμνος αποτελεί το νησί του θεού του πυρός Ηφαίστου. Γεγονός καθόλου τυχαίο, καθώς στο νησί υπήρξε στο παρελθόν έντονη Ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Όταν οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού αντίκρισαν το Ηφαιστειακό αυτό τοπίο, είναι φυσικό να υπέθεσαν πως αυτό ήταν το ιδανικό πεδίο δράσης του θεού Ηφαίστου.

Καμένες πέτρες, και λιωμένη λάβα σε απίθανους γεωλογικούς σχηματισμούς κυριαρχούν στο τοπίο. Το γεωλογικό πάρκο του φαλακρού είναι χαρακτηριστικό της ηφαιστειακή δράσης, και των μοναδικών σχημάτων που αυτή δημιούργησε.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Η φωτιά αποτελεί κάθαρση και Αναγέννηση, έτσι μετά την έντονη ηφαιστειακή έξαρση δημιουργήθηκε ένα ιδιαίτερα έφορο τοπίο.

Ο Ήφαιστος παρουσιαζόταν κουτσός, και Μουτζούρης όχι μόνο ενασχόλησης του με το αμόνι και την σιδηρουργία (η Λήμνος υπήρξε το δυτικό σημείο του τρίγωνου στον δρόμο των μεταλλευμάτων το άλλο ήταν η Κολχίδα- Εύξεινος Πόντος και το τρίτο η Τροία, – Ασία), αλλά και λόγω του φυσικού τοπίου.

Οποίος επιχειρήσει να περπατήσει σε ένα ηφαιστειογενές τοπίο με αιχμηρά ιζηματογενή πετρώματα θα καταλάβει, φανταστείτε τι προβλήματα θα αντιμετώπισαν οι αρχαίοι με τα υποτυπώδη υποδήματα τους.

Στο σημείο στο οποίο έπεσε σύμφωνα με τον μύθο ο Ήφαιστος, υπάρχει ακόμα ο κρατήρας, Βορειοανατολικά του νησιού, ανάμεσα στο χωριά Βάρος και Κότσινα. Εκεί ανέβλυζε και η περίφημη Λημνία Γη, ο πολύτιμος φαρμακευτικός πηλός.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Ένα άλλος κρατήρας πρέπει να υπήρξε στο φαναράκι του Μούδρου. Και οι δύο ομώνυμες παραλίες έχουν κυκλικό σχήμα, ενώ το τοπίο είναι έντονα Ηφαιστειακό.

Αποτέλεσμα των εκρήξεων είναι η δημιουργία μίας σειράς από σπηλιές και βράχους, που δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο.

 

Στο βίντεο και τις φωτογραφίες, αποτυπώνεται η σπηλιά της φώκιας όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι. Θα μπορούσε να είναι και του Φιλοκτήτη, αλλά δεν είναι αυτή βρίσκεται στα Καβείρια βόρειο Ανατολικά..

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

 

a rock formation in the water

 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement
Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Διαφήμηση
Διαφήμηση

Επικαιρότητα