Οικοτεχνικά Τυροκομεία στη Λήμνο: Υποστήριξη κτηνοτρόφων στις παραδοσιακές μάντρες του νησιού - Limnos Live
Connect with us

Λήμνος

Οικοτεχνικά Τυροκομεία στη Λήμνο: Υποστήριξη κτηνοτρόφων στις παραδοσιακές μάντρες του νησιού

Δημοσιεύτηκε

στις

 

Η υποστήριξη των ενδιαφερόμενων κτηνοτρόφων μέσω συμβουλευτικής, με σκοπό τη δημιουργία οικοτεχνικών τυροκομείων, συνεχίστηκε και διά ζώσης το διήμερο 25-27 Ιουνίου, στον καταλληλότερο χώρο: τις παραδοσιακές μάντρες της Λήμνου!

 

Σε συνέχεια της σειράς εργαστηρίων για τις οικοτεχνίες, της επιτυχημένης διαδικτυακής συμβουλευτικής ημερίδας «Ζωοτεχνική συμβουλευτική για την ίδρυση, λειτουργία και ανάπτυξη οικοτεχνικού τυροκομείου σε προβατοτροφικές μονάδες» στη Φλώρινα, μέσου του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, και τις εξατομικευμένες συμβουλευτικές διαδικτυακές συνεδρίες, οι διά ζώσης συναντήσεις συνεχίστηκαν στη Λήμνο. Στόχος, η άμεση αλληλεπίδραση με τους κτηνοτρόφους και η επί τόπου αξιολόγηση των δυνατοτήτων τους.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

 

Οι παραδοσιακές μάντρες του νησιού αποτέλεσαν σημείο συνάντησης και παροχής προσαρμοσμένης συμβουλευτικής και ενημέρωσης για τους παράγοντες και τις παραμέτρους του επιδρούν στη διαδικασία της ιδιοπαραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων από τον κ. Δημήτρη Ρουκά, M.Sc., Τεχ. Γεωπόνο και υποψήφιο διδάκτορα στην επιστήμη της Ζωοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Στις συναντήσεις συμμετείχε και η συνεργάτιδα του MedINA, Δανάη Σφακιανού, Γεωπόνος και υπεύθυνη της πιστοποίησης Terra Vita.

 

Η επιτόπια συμβουλευτική ενημέρωση αποτελεί πολύ συγκεκριμένη και σαφή διαδικασία που στοχεύει στην αξιολόγηση της δυνατότητας των ενδιαφερόμενων κτηνοτρόφων να προχωρήσουν στην καθετοποίηση της κτηνοτροφικής τους μονάδας, μετατρέποντάς τη σε μικρή μεταποιητική μονάδα ιδιοπαραγωγής. Στοχεύει, επιπροσθέτως, στην άρση οιωνδήποτε προβληματισμών των κτηνοτρόφων σχετικά με την ίδρυση οικοτεχνικών τυροκομείων, συμβάλλοντας στην επιτυχή έκβαση του όλου εγχειρήματος.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

 

Κατά τη διάρκεια του διημέρου πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις σε κτηνοτροφικές μονάδες και εγκαταστάσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν για την καταλληλόλητά τους και διερευνήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας βιώσιμων οικοτεχνικών τυροκομείων, μέσα από συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Εξετάστηκε, επίσης, η παρούσα κατάσταση και η διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου για την υποστήριξη της λειτουργίας οικοτεχνικού τυροκομείου, ενώ παρουσιάστηκαν τα βήματα αδειοδότησης, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο και τις σύγχρονες υγειονομικές απαιτήσεις. Επιπλέον, συζητήθηκε το κόστος δημιουργίας και λειτουργίας ενός οικοτεχνικού τυροκομείου και αναλύθηκαν οι δυνατότητες παραγωγής, διάθεσης και προώθησης παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων.

 

Σαφείς ήταν και οι αναφορές που έγιναν σχετικά με τις ζωοτεχνικές μεταβλητές που επηρεάζουν την παραγωγικότητα και τη λειτουργία ενός οικοτεχνικού τυροκομείου, παραθέτοντας τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της εκτροφής των ζώων και τη σχέση τους με την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

 

Τέλος, στο πλαίσιο της δράσης, πραγματοποιήθηκαν δίωρες παρουσιάσεις προσανατολισμού φυτικής παραγωγής για τους νέους αγρότες του Προγράμματος Γεωργικής Επαγγελματικής Κατάρτισης που υλοποιείται από την ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι εν λόγω παρουσιάσεις επικεντρώθηκαν στην ίδρυση, αδειοδότηση και ανάπτυξη οικοτεχνικών μονάδων, με έμφαση στα πρακτικά βήματα και τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς.

 

Οι συναντήσεις ανέδειξαν, στο σύνολό τους, τα πλεονεκτήματα της καθετοποίησης της παραγωγής, δίνοντας προστιθέμενη αξία στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση και μειώνοντας το επιχειρηματικό ρίσκο. Οι κτηνοτρόφοι έλαβαν εξατομικευμένες οδηγίες για την αδειοδότηση, τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό, το κόστος και τη χρηματοδότηση, καθώς και για τη διάθεση και προώθηση των προϊόντων τους.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

 

Η συμβουλευτική υποστήριξη παρέχεται δωρεάν και είναι μέρος της δράσης για την προώθηση της αειφόρου επιχειρηματικότητας και οικοτεχνίας του προγράμματος «Terra Graeca: Small Farm to Market», το οποίο υλοποιείται από το MedINA με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Διαφήμηση
Διαφήμηση

Επικαιρότητα