Λήμνος: Ανοιχτός για το κοινό στις 18 Αυγούστου ο Φάρος στη Πλάκα (αφιέρωμα) - Limnos Live
Connect with us

Λήμνος

Λήμνος: Ανοιχτός για το κοινό στις 18 Αυγούστου ο Φάρος στη Πλάκα (αφιέρωμα)

Ένας από τους πιο επιβλητικούς φάρους στην Ελλάδα ένα στολίδι της Λήμνου!

Δημοσιεύτηκε

στις

 

Δεκαοκτώ φάρους σε όλη την επικράτεια θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί το κοινό στις 18 Αυγούστου, Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, ανάμεσα τους είναι και φέτος ο επιβλητικός φάρος της Πλάκας

Η ανακοίνωση από το ΓΕΝ αναφέρει:

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και την συνεισφορά των φαροφυλάκων στην λειτουργία του εν λόγω δικτύου.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΝ, τη συγκεκριμένη ημέρα 18 φάροι θα είναι ανοικτοί για το κοινό τις ώρες 10:00-14:00 και 17:00-20:00.

Πρόκειται για τους φάρους :

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

– Μεγάλο Έμβολο – Θεσσαλονίκη (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),

– Ακρωτήρι – Θήρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ),

– Αρκίτσα – Φθιώτιδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),

– Μουδάρι – Κύθηρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ),

– Γουρούνι – Σκόπελος (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),

– Κερί – Ζάκυνθος (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

– Κρανάη – Γύθειο (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),

– Μελαγκάβι – Λουτράκι (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),

Πλάκα – Λήμνος (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ),

– Κόρακα – Πάρος (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ),

– Αλεξανδρούπολη – Αλεξανδρούπολη (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ),

– Ταίναρο – Λακωνία (Πρόσβαση στον πύργο: Μόνο στον περιβάλλοντα χώρο),

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

– Κακή Κεφαλή – Χαλκίδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),

– Βασιλίνα – Εύβοια (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ),

– Δουκάτο – Λευκάδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),

– Κατάκολο – Ηλεία (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ),

– Δρέπανο – Πάτρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ) και

– Κάστρο Αντιρρίου – Ναύπακτος

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

https://limnoslive.gr/wp-content/uploads/2023/08/IMG_7287.jpg

Ο Φάρος στη Πλάκα – Λήμνος

https://limnoslive.gr/wp-content/uploads/2023/08/DSC_0891-1-1024x683.jpg

Ένας από τους σημαντικότερους φάρους στην Ελλάδα, βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, κοντά στο χωριό Πλάκα της Λήμνου σε ιδιαίτερα στρατηγική θέση. Aπέχει 11 ναυτικά μίλια από την Ίμβρο και ελάχιστα από τα Δαρδανέλια. Στα βόρεια του φάρου αυτού, είναι η Σαμοθράκη, σε απόσταση 22 ναυτικών μιλίων. Δυτικά είναι η νήσος Σιδερίτης, Σεργίτσι για τους ντόπιους, και το ύψωμα Βίγλα. «Απέναντι», ανατολικά είναι η νήσος Ιμβρος (11 ν.μ.), ενώ λίγο νοτιότερα είναι τα Δαρδανέλια. Ακόμη πιο νότια στα 34 ν.μ. είναι η Τένεδος. Φεύγοντας τα πλοία από την Αλεξανδρούπολη, περνώντας τη Σαμοθράκη, αμέσως το πρώτο φως που συναντούσαν ήταν ο φάρος της Πλάκας.

Στο Βορειοανατολικότερο άκρο του νησιού της Λήμνου, στο ακρωτήριο Πλάκα βρίσκεται ο Φάρος της Πλάκας. Ο φάρος της Πλάκας έχει φυσικό ύψος κατασκευής του πέτρινου πύργου τα 25 μέτρα και εστιακό ύψος 50 μέτρα. Φτιάχτηκε το 1908 από τη Γαλλική εταιρεία Φάρων και πρωτολειτούργησε με φωτιστικό πετρέλαιο και το 1981 μετατράπηκε σε ηλεκτρικός. Είναι περιστροφικός φάρος και η ακτίνα δράσης του φτάνει τα 22 μίλια και η συχνότητα φωτοβολίας του είναι 6 δέσμες φωτός το λεπτό. Ο φάρος της Πλάκας είναι από τα σημαντικότερα φανάρια του Φαρικού Δικτύου της χώρας μας λόγω της στρατηγικής του θέσης στην είσοδο των Δαρδανελίων. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1913. Ανήκει στην Υπηρεσία Φάρων και επανδρώνεται και φυλάσσεται από το Πολεμικό Ναυτικό.

 

Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται οδικώς από το παραδοσιακό χωριό Πλάκα. Απέχει 45 χλμ. από τη Μυρίνα. Το χωριό διαθέτει φυσικές ομορφιές και διακρίνεται για τη γραφικότητά του. Η περιοχή φημίζεται για το εκλεκτό μέλι που παράγει και τα τυροκομικά προϊόντα της. Οι κοντινότερες παραλίες είναι του Αγίου Στεφάνου και του Μανδρίου. Η θαλάσσια αυτή περιοχή είναι ένας από τους σημαντικότερους ψαρότοπους του νησιού. Κοντά στην παραλία του Αγίου Χαραλάμπους λειτουργούν ιαματικά λουτρά που ενδείκνυται για τη θεραπεία ρευματικών παθήσεων. Επίσης, μπορείτε να κάνετε λασποθεραπεία με την επονομαζόμενη «λήμνια γη», ένα είδος πηλού που λέγετε ότι χρησιμοποίησε και ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής.

Ακρα Πλάκας, είναι το όνομα του κάβου, από όπου πήρε και το όνομά του ο φάρος. Πρόκειται για το βορειοανατολικότερο άκρο της Λήμνου. Η κατασκευή του φάρου έγινε το 1908 από Γάλλους, όταν το νησί ήταν ακόμη υπό Οθωμανική κατοχή (η απελευθέρωση έγινε το 1912). Το 1894 είχε γίνει μία πιο μικρή κατασκευή που «χτυπά» 45 μοίρες νοτιοανατολικά της προς την περιοχή Μέθωνες ή αλλιώς Χρυσή. Είναι μία βυθισμένη πολιτεία στο ακριτικό νησί.

Ο,τι πλοίο έχει βύθισμα πάνω από 4 μέτρα δεν μπορούσε να κάνει διέλευση πιο κοντά από τα 9 ναυτικά μίλια… Εκείνη την εποχή το εμπόριο το είχαν οι Αγγλοι και οι Γάλλοι, οι οποίοι ανά την Ελλάδα έφτιαξαν και τους φάρους. Ανά 20-30 μίλια υπήρχε σημείο αναφοράς κάποιος φάρος. Ενα καράβι που ταξίδευε ήξερε ο καπετάνιος ότι σε «τόση ώρα που ταξιδεύω πρέπει να δω φως», κάποιο φάρο. Την εποχή εκείνη έπαιζαν πολύ σημαντικό ρόλο τα φανάρια, τώρα στην εποχή που έχουμε τα gps και τα ραντάρ δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο, αλλά δεν παύουν να είναι ό,τι πιο ζωντανό έχουμε στη ναυτική μας παράδοση και την κληρονομιά μας.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Μέχρι το 1981 ο φάρος δούλεψε με φωτιστικό πετρέλαιο… Κάθε 1,5 ώρα έπρεπε να ξυπνάνε οι φαροφύλακες. Ο ένας να συμπληρώνει αέρα από την τρόμπα και ο άλλος να πηγαίνει επάνω για να ρυθμίζει το φως. Επειτα όταν έφτασε το ρεύμα τον έκαναν ηλεκτροφάρο. Ειχαν ωστόσο πρόβλημα με τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τη δεκαετία του ’90 τον μετέτρεψαν σε ηλιακό. Εβαλαν μπαταρίες και έναν μηχανισμό μικρότερο. Αντί για 28 ν.μ. «χτυπά» 20-18 ν.μ. Αλλά δε σβήνει σχεδόν ποτέ. Γιατί και το ρεύμα να κοπεί δουλεύει μόνος του για 4 μέρες. Αν δε, το ρεύμα δεν επανέλθει μέσα σε αυτό το διάστημα με ένα πάνελ ηλιακό μπορεί να δουλέψει για μία ζωή.

Διαδρομή για τον φάρο της Πλάκας

Για να φτάσει κανείς εκεί αρκεί να ακολουθήσει το κεντρικό οδικό δίκτυο από τη Μύρινα, την πρωτεύουσα του νησιού. Υπάρχει ασφαλτωμένος δρόμος έως και 3,5 χλμ. μετά το χωριό Πλάκα (απόσταση περί τα 45 χλμ. από τη Μύρινα) με τα τελευταία 2,5 χλμ. χωματόδρομο. Πριν φτάσει κανείς στο χωριό Πλάκα, θα δει στα δεξιά του και την περίφημη λίμνη Αλυκή της Λήμνου.

Ο χωματόδρομος προς τον φάρο είναι προσπελάσιμος με Ι.Χ κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Ο φάρος είναι περιφραγμένος με συρματόπλεγμα ύψους 2,5 μ. Έξω από την περίφραξη υπάρχει παρκινγκ και γκαράζ.

Από την μεριά της θάλασσας υπάρχει γκρεμός, όμως η υπόλοιπη περιοχή γύρω από τον φάρο είναι ομαλή και βατή. Η κοντινότερη αμμουδιά/παραλία κατάλληλη για μικρά παιδιά βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χλμ. Η παροχή ρεύματος γίνεται μέσω του δικτύου ΔΕΗ της νήσου ενώ η ύδρευση από δεξαμενή όμβριων υδάτων. Το κτήριο του φάρου έχει χαρακτηριστεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο (ΦΕΚ1371/Β/18-10-2001). ΣΤΙΓΜΑ ΦΑΡΟΥ:40° 2’5.94″N 25°26’43.70″E
Εντοπισμός του φάρου στο δορυφορικό χάρτη

 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement
Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement
Διαφήμηση
Advertisement
Διαφήμηση
Advertisement

Επικαιρότητα

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com