Απόψεις
Οδοιπορικό στη Λήμνο: Το νησί του Ηφαίστου και των Καβείρων με τις ωραιότερες παραλίες στην Ελλάδα
Όσο το σκοτάδι αραιώνει και τα μίλια λιγοστεύουν, από τον Αγιο Ευστράτιο με ρότα του πλοίου προς το λιμάνι της Μύρινας, αδρές φωτεινές δέσμες φανερώνονται οι οροσειρές της Λήμνου.
Ο ήλιος της Ανατολής σημαδεύει τα δεξιά καταστρώματα του πλοίου της γραμμής Λαύριο – Λήμνος μέχρι να το Aqua Blu ακριβώς την ώρα του να σφυρίξει το ερχομό του στη Μύρινα, χαϊδεύοντας τις ακοές των επιβατών.
Το πολυάριθμο και ευγενέστατο όλων των βαθμίδων προσωπικό του επιβατηγού και οχηματαγωγού πλοίο της SeaJets. Οι μπουκαπόρτα του πλοίου αργά κατεβαίνει, η άγκυρα βυθίζεται, οι κάβοι και τα συρματόσχοινα στερεώνουν τους ιστούς του πλοίου. Οι μηχανές στο ρελαντί για μισή ώρα, το πλοίο ξεφορτώνει μέχρι που το πλοίο να φύγει για το λιμάνι της Καβάλας. Η Μύρινα και το κάστρο στην κορυφή της, βρίσκεται μπροστά μας.
Η Μύρινα, δυτικά της Λήμνου και απέναντι από τον Αθω όπου στη δύση του ήλιου οι ηλιαχτίδες διακρίνουν το σχήμα του, είναι η πρωτεύουσα της Λήμνου και είναι χτισμένη πάνω σε αρχαίους οικισμούς. Η μία πλευρά της Μύρινας βρέχεται από τον Τούρκικο Γιαλό, και η άλλη από τον Ρωμέϊκο Γιαλό. Το κάστρο της πόλης από τα μεγαλύτερα και πιο καλοδιατηρημένα στο Αρχιπέλαγος, έχει ύψος 114 μέτρα και επιφάνεια 144 στρεμμάτων. Η σημερινή του μορφή δημιουργήθηκε από την πάροδο των αιώνων και όσους κυριάρχησαν, του Βυζαντινούς, του Βενετσιάνους, και τους Τούρκους. Στην ‘σκιά’ του κάστρου, ντόπιοι και ταξιδιώτες στενοπορεύονται στα πλακόστρωτα της Μύρινας. Στην Μύρινα απαντάται ο ιερός ναός της Αρτέμιδας και στα Ρηχά Νερά μία από τις πολυάριθμες παραλίες της, ο προϊστορικός οικισμός με το μουσείο. Ένα με δύο χιλιόμετρα από την Μύρινα, η παραλία του Αυλώνα και η παραλία Πλατύ και πανέμορφο πλακόστρωτο Πλατύ.
Η Λήμνος συγκεντρώνει τις καλύτερες και πιο ήσυχές παραλίες της Ελλάδας σε όλες τις διαδρομές και σημεία του ορίζοντα. Είναι νησί που έχει δικά του κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα, έχει μεγάλη παραγωγή μαύρου και λευκού σταφυλιού, κρασιού και αλιείας . Τα εστιατόρια τα κρατούν ντόπιοι συνεργάζονται με ντόπιους προμηθευτές, δεν έχουν υποπέσει στην στρατηγική των αποκαλούμενων γκουρμέ εστιατορίων για αυτό και διατηρείται η παράδοση των μοναδικών γεύσεων συνοδευόμενη από την ποιότητα.
Τέσσερεις διαδρομές
Την Λήμνο μπορεί ο επισκέπτης να την χωρίσει σε τέσσερεις διαδρομές: την Διαδρομή στην Μύρινα που είναι στα Δυτικά. Την διαδρομή στον ιστορικό Μούδρο που είναι στα Ανατολικά του Νησιού με τον εύφορο κάμπο, την Ηφαιστεία και το ιερό της πόλης της Ηφαιστείας το Ιερό των Καβείρων, την σπηλιά του Φιλοκτήτη, την Λίμνη Αλυκή, την Πλάκα, και το χωριό Ρεπανίδι κτισμένο πλησίον του ιστορικού Κότσινα. Την διαδρομή νότια της Λήμνου με την μοναδική παραλία του Εβγάτη, το Νέο Πεδινό, το λιμανάκι της Νέας Κούταλης, (βορειοδυτικά του κόλπου του Μούδρου), το Λιβαδοχώρι, την παραλία Θάνος και το χωριό. Την διαδρομή βορείως της Λήμνου, όπου συναντά κανείς ένα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα χωριά της Λήμνου, το χωριό Αστική, το όνομα του οποίου πιθανώς να προέρχεται από το όνομα ‘Αττική’ καθώς κύριοι του νησιού τον 5ο αιώνα ήταν Αθηναίοι κληρούχοι, τον οικισμό Κρηνίδων, τις παραλίες Ερμολάου, Παπιάς, Γομάτι, την παραλία του Αγίου Ιωάννη, τις παχιές αμμουδιές – τις αμμοθίνες Λήμνου (ή η έρημος της Λήμνου).
Μύρινα, Πολιόχνη
Οι πρώτοι αστικοί οικισμοί της Λήμνου εμφανίστηκαν στην Πολιόχνη και την Μύρινα όμως το νήμα της ανθρώπινης παρουσίας στην Λήμνο χάνεται για πολλούς αιώνες πριν. Ο πρώτος έντυπος χάρτης για τα ελληνικά νησιά συντάχθηκε το 1485 από Βενετό ναυτικό, τον Bartolomeo dalli Soneti όπου απεικονίζει σχηματικά την Λήμνο.
Λήμνος νησί του τρύγου και το Καλαθάκι
Εκτός από νησί του Ηφαίστου, η Λήμνος ήταν και νησί του Διονύσου. Είναι άγνωστο αν μέχρι τον Τρωϊκό πόλεμο το νησί ήταν γνωστό για το κρασί του. Υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι οι Λημνιοί από τα μυθικά χρόνια γνώριζαν την τέχνη του αμπελιού, του τρύγου, και της οινοπαραγωγής. Τα Καβείρια μυστήρια συνδέονταν με την κατανάλωση του οίνου, αναφέρει ο Καθηγητής. Το ντόπιο κρασί σήμερα είναι το «Καλαμπάκι» που διαδόθηκε κυρίως στην Χαλκιδική και βαφτίστηκε Λημνιό. Από τον 20αι και έπειτα το Καλαμπάκι παραγκωνίστηκε δίνοντας την θέση του στο προσοδοφόρο το Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Το 1910 εγγλέζικα κλήματα εισήγαγαν οι Αιγυπτιώτες Λημνιοί με την βοήθεια των Βρετανών γεωπόνων. Σήμερα το ξενόφερτο κλήμα ονομάζεται προϊόν Λήμνο μαζί με το τυρί «Καλαθάκι». Στην ποιότητα των κρασιών της Λήμνου συμβάλλει το κλίμα που είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία όπως το κάλιο, το ηφαιστειογενές έδαφος, η υψηλή ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με τους υψηλούς δείκτες υγρασίας.
Η Λήμνος στην μυθολογία
Η Λήμνος, κατά την Ομήρου Ιλιάδα γεννήθηκε, όταν ο πατέρας του Ηφαίστου, ο Δίας, φιλονικώντας με την Ηρα, πήρε τον Ηφαιστο και τον πέταξε στην Λήμνο. Κάτι μία άλλη εκδοχή, προερχόμενη και πάλι από τον Ομηρο, η Ηρα πέταξε τον Ηφαιστο από τον Ολυμπο. Ο Ηφαιστος διεκτραγωδεί ότι η πτώση του από τον Ολυμπο στην Λήμνο κράτησε μία ημέρα. Στη Λήμνο τον βρήκαν οι Σιντίες που ήταν οι κάτοικοι του νησιού. Η παρουσία του Ηφαίστου στη Λήμνο κατά τον καθηγητή κλασσικής αρχαιολογίας στο ΕΚΠ Δημήτρη Πλάνζο συνδέεται με την μυστηριακή λατρεία των μυθικών Καβείρων Ο Ηφαιστος είχε σύντροφο τη νύμφη Καβείρω, μαζί της απέκτησε τρεις γιούς, του Κάβειρους. Αυτοί ήταν χθόνιες θεότητες της μεταλλουργίας, της γονιμότητας και της ναυσιπλοϊας με καταγωγή προελληνική –θράκικη ή ακόμη φρυγική, χιττική ή πυρηννική. Ο Ηρόδος θεωρεί τους Καβείρους θεότητες των Πελασγών.
Στη Λήμνο κατά την Ιλιάδα οι Τρώες με αρχηγό τον Εκτορα στρίμωξαν του Αχαιούς στα πλοία τους
Απελευθέρωση Λήμνου, ο Μούδρος στο προσκήνιο
Ή απελευθέρωση της Λήμνου από τους Τούρκους έγινε τον Οκτώβριο του 1912. Ο στόλαρχος του Αιγαίου Παύλος Κουνουριώτης απελευθέρωσε τη Λήμνο στις 8 Οκτωβρίου του 1912. Ο ίδιος με ορμητήριο τον κόλπο του Μούδρου πραγματοποίησε δύο νικηφόρες ναυμαχίες, δίνοντας στην Ελληνική κυριαρχία το Αιγαίο.
Ακτοπλοϊκώς και με εναέριες συγκοινωνίες , κλειδί για τους κατοίκους η SeaJets
Η Λήμνος από το Λαύριο απέχει 140 μίλια και συνδέεται ακτοπλοϊκά με το καράβι Aqua Blu της SeaJets. Τα δρομολόγια εκτελούνται επακριβώς κατά την ώρα άφιξης και αναχώρησης ενώ και νωρίτερα μερικές φορές της προγραμματισμένης ώρας άφιξης στο Λαύριο, ακόμα και μέχρι μία ώρα.
Η Λήμνο επίσης συνδέεται και με εναέριες συγκοινωνίες, σταθερά με τα προγραμματισμένα δρομολόγια της Aegean Airlines και με ναυλωμένες πτήσεις από το εξωτερικό κυρίως Γερμανία και Σκανδιναβία. Ο κρατικός αερολιμένα Λήμνου «Ηφαιστος» (κωδικοί: ΙΑΤΑ: LXS – ICAO: LGLM) βρίσκεται 15 περίπου χιλιόμετρα από το λιμάνι της Λήμνου, την Μύρινα. Ο αεροδιάδρομος του «Ηφαιστος» θεωρείται ο μεγαλύτερος σε μήκος των Βαλκανίων.
Nησί για όσους θέλουν να μάθουν τον κόσμο και το διαφορετικό, όχι για επίδειξη
Η Λήμνος είναι ιδανικό νησί για όσους αναζητούν πραγματικές διακοπές, ποιοτικές απολαύσεις και ξεκούραση. Δεν είναι νησί μαζικού τουρισμού ενώ αντεδείκνυται για όσους πάνε διακοπές για να επιδείξουν που πάνε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.. Οι κάτοικοι της Λήμνου απεύχονται τον μαζικό τουρισμό και την βιομηχανία της ρεκλάμας και της τυποποίησης.
Πηγή: crisismonitor.gr
Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.
-
Λήμνος5 μήνες πριν
Σύνδεση Λέσβου – Λήμνου – Χίου με Βόλο
-
Λήμνος5 μήνες πριν
“Ξεκόλλησε” από την ομίχλη το ΑΝΕΜΟΣ – Δείτε βίντεο
-
Λήμνος6 μήνες πριν
Ανακοινώθηκαν τα Καλοκαιρινά δρομολόγια της “Blue Star” – Επανέρχεται το πλοίο “Διαγόρας”
-
Λήμνος6 μήνες πριν
O Στέλιος Ρόκκος Μιλά πρώτη φορά για τον αδερφό του Νίκο – «Η θάλασσα...
-
Λήμνος5 μήνες πριν
Λήμνος: 16 μέρη που πρέπει να δείτε!
-
Λήμνος6 μήνες πριν
Σε αναμονή και το Aqua Blue στο Λαύριο… (βίντεο)
-
Βίντεο2 μήνες πριν
Viral Γάμος στη Λήμνο! Τα “έσπασαν” στο ζεμπέκικο της νύφης – Με καρότσι και...
-
Λήμνος4 μήνες πριν
Ξανά ταχύπλοο στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Λήμνος – Μυτιλήνη;