Φοιτητές Πολιτικής Επιστήμης ΔΠΘ σε διεθνολογικό συνέδριο στη Λήμνο - Limnos Live
Connect with us

Λήμνος

Φοιτητές Πολιτικής Επιστήμης ΔΠΘ σε διεθνολογικό συνέδριο στη Λήμνο

Η Λήμνος επελέγη λόγω της καθοριστικής γεωστρατηγικής θέσης της για τα ελληνικά συμφέροντα, έκανε γνωστό ο επίκουρος καθηγητής Ν. Παπαναστασόπουλος στο ράδιο Χρόνος 87.5fm

Δημοσιεύτηκε

στις

 

Φοιτητές Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης συμμετείχαν ενεργά στο διεθνολογικό συμπόσιο-συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων (ΕΕΔΔΔΣ) στη Λήμνο, το οποίο διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο νησί, το διάστημα 13-16 Σεπτεμβρίου με θέμα: «Ευρώπη και οι προκλήσεις από την παγκόσμια περιδίνηση: Ποιες απαντήσεις; Άμυνα-Ασφάλεια-Θεσμοί-Πολιτικές», με συμμετοχή από διεθνολόγους εγνωσμένου κύρους από όλη την Ελλάδα.

Οι φοιτητές μάλιστα συμμετείχαν σε ειδικό σεμινάριο υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή ΔΠΘ Νικόλαου Παπαναστασόπουλου. Να σημειωθεί ότι πρόεδρος της Εταιρίας είναι επίσης ένας ακαδημαϊκός του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο επίτιμος καθηγητής Στέλιος Περράκης.

Οικογενειακή φωτογραφία συμποσίου, με καθηγητές και φοιτητές

Γιατί στη Λήμνο
Η Λήμνος δεν επελέγη τυχαία ως τόπος διοργάνωσης του συνεδρίου, σύμφωνα με τον Νίκο Παπαναστασόπουλο που μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm. Για όποιον είναι διεθνολόγος και ασχολείται με τη διεθνή στρατηγική, αντιλαμβάνεται τη μεγάλη γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία του νησιού για τα ελληνικάσυμφέροντα. «Άρα ήταν πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε βιωματικά την αξία του νησιού αλλά και το πως πρέπει να δίνεις στους νησιώτες την αίσθηση ότι είσαι πάντα δίπλα τους», εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής, ενώ έθεσε επίσης τη παράμετρο, ότι λόγω της μεγάλης σημασίας της Λήμνου, η Τουρκία προσπαθεί διαρκώς να την αποκλείσει από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, αλλά με έωλα επιχειρήματα, απέναντι στα οποία η Ελλάδα είναι θωρακισμένη με πειστικά επιχειρήματα και εθνική ομοψυχία.

Οι φοιτητές του ΔΠΘ με τον καθηγητή τους Νικόλαο Παπαναστασόπουλο
και τον βουλευτή και αν. καθηγητή Άγγελο Συρίγο

Στο τετραήμερο, μεταξύ άλλων θεμάτων, συζητήθηκαν οι σύγχρονες εξελίξεις και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον από νομικές και πολιτικές σκοπιές. Όπως περιέγραψε ο Ν. Παπαναστασόπουλος, η Ευρώπη του σήμερα δεν είναι ίδια με την Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με τις δεκαετίες να περνούν η παγκόσμια παντοδυναμία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν είναι πλέον… αδιαμφησβήτητη, με διεθνείς παίκτες όπως η Κίνα και η Ρωσία να έχουν μεγάλη επιρροή. Γι’ αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να βασίζεται πλέον μόνο στην «ομπρέλα» προστασίας των ΗΠΑ. Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι συζητήσεις γύρω από μία ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα.

Γενικότερα ζητήματα, όπως η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ομοσπονδιοποίηση ή την Ευρώπη των εθνών τέθηκαν επίσης στα τραπέζια του διαλόγου, πάντα με βάση τον ρεαλισμό στις διεθνείς σχέσεις.

Τρεις επισημάνσεις
Στο περιθώριο της συνέντευξης, ο επ. καθηγητής θέλησε να κάνει προσθετικά τρεις επισημάνσεις: Πρώτη, ότι στο συνέδριο συμμετείχαν μεγάλες προσωπικότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας. Δεύτερον, ότι η συμμετοχή των φοιτητών/τριών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης ΔΠΘ ήταν σημαντική. Τρίτον, ότι υπήρξε οικονομική υποστήριξη από το Κοινωνικό Κέντρο Σταύρος Χαλιορής και την εταιρία Πλαστικά Θράκης.

 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Πηγη xronos.gr

Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Διαφήμηση
Διαφήμηση
Advertisement

Επικαιρότητα