Οι παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Λήμνου στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο - LimnosLive
Connect with us

Λήμνος

Οι παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Λήμνου στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε

στις

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λήμνου, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Λήμνου Κώστας Μαδυτινός, έθεσε προς ψήφιση εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο δύο ψηφίσματα, (επισυνάπτονται), που αφορούν τις αντιεκπαιδευτικές συγχωνεύσεις τμημάτων και τάξεων σχολείων, τη «σαρδελοποίηση» μαθητών σε τμήματα άνω των 25 μαθητών και σε μικρές σε έκταση αίθουσες διδασκαλίας, καθώς και τις συνθήκες διαβίωσης – στέγασης των εκπαιδευτικών που έρχονται απ’ όλες τις μεριές της Ελλάδας, με εξευτελιστικούς μισθούς και με την ακρίβεια στα ύψη, ειδικά στα νησιά, για να διδάξουν στα παιδιά της Λήμνου.

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου όλων των άλλων παρατάξεων, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες, απέρριψε τη συζήτηση και ψήφιση αυτών των ψηφισμάτων, Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Μόνος δρόμος είναι οι μαζικοί αγώνες εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών, για ουσιαστική δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Για τους παιδικούς σταθμούς

Με αφορμή την ψήφιση από προηγούμενο δια περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο των εγγραφών νηπίων στους παιδικούς σταθμούς της Μύρινας και του Μούδρου, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέδειξε για μια ακόμα φορά το πρόβλημα της αδυναμίας του παιδικού σταθμού της Μύρινας να δεχτεί όλα τα νήπια οι γονείς των οποίων έκαναν αίτηση εγγραφής τους στον συφκεκριμένο παιδικό σταθμό, (φέτος έμειναν εκτός παιδικού σταθμού 20 νήπια), και ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία 3ου παιδικού σταθμού, υπόθεση του οποίου βρίσκεται ακόμα στην ολοκλήρωση σχετικής μελέτης.

Για το πρόβλημα της μετακίνησης των επιβατών από το λιμάνι στο κέντρο της Μύρινας

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης μετέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο τις διαμαρτυρίες επισκεπτών, εργαζομένων και κατοίκων του νησιού σχετικά με το πρόβλημα της μετακίνησής τους από το λιμάνι κατά την αποβίβασή τους από το πλοίο, μέχρι το κέντρο της Μύρινας. Για όσους δεν έχουν δικό τους αυτοκίνητο και με δεδομένη την έλλειψη επαρκών ταξί, είναι υποχρεωμένοι να διανύουν με τα πόδια, κουβαλώντας και τις βαλίτσες, μια μεγάλη απόσταση μέχρι το κέντρο της Μύρινας. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό τον χειμώνα με τα κρύα και τις βροχές.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής δηλώθηκε αδυναμία για τη λύση του προβλήματος με τη δικαιολογία της έλλειψης οδηγών και οχημάτων για να υπάρχει λεωφορείο του Δήμου για τη μετακίνηση των επιβατών, τη στιγμή που δεν διεκδικούν από το κράτος περισσότερη κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό για τον Δήμο. Παράλληλα τέθηκε και το θέμα της νομιμότητας της Δημοτικής Συγκοινωνίας, ζήτημα που μπορεί να λυθεί αν υπάρχει πολιτική βούληση.

Οι επισκέπτες, οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι του νησιού, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Το πρώτο ψήφισμα που κατέθεσε ο κος Μαδυτινός

Για τις συγχωνεύσεις και λειτουργικούς υποβιβασμούς σχολείων της Λήμνου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λήμνου, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την επιβολή από το Υπουργείο Παιδείας και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αντιεκπαιδευτικών συγχωνεύσεων τμημάτων και τάξεων στα δημοτικά σχολεία της Λήμνου και τη δημιουργία αρκετών τμημάτων με 26 μαθητές στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Λήμνου.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Εξαιτίας των συγχωνεύσεων, υποβαθμίζονται λειτουργικά το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας από 10/θέσιο σε 8/θέσιο, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας από 12/θέσιο σε 11/θέσιο, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας από 13/θέσιο που λειτούργησε την απερχόμενη σχολική χρονιά σε 12/θέσιο, το Δημοτικό Σχολείο Κοντοπουλίου από 6/θέσιο σε 5/θέσιο. Παράλληλα, διατηρείται η υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Κοντιά από 6/θέσιο σε 5/θέσιο.

Όλα τα παραπάνω επιβάλλονται με την τακτική «εξοικονόμησης εκπαιδευτικών», του Υπουργείου Παιδείας και των Διευθύνσεων, με τη δικαιολογία του μικρού αριθμού μαθητών. Βλέπουν τα παιδιά σαν αριθμούς και όχι σαν ξεχωριστές προσωπικότητες που, ιδίως σε ακριτικές περιοχές όπως είναι η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος, δικαιούνται περισσότερο ουσιαστική και ποιοτική δωρεάν δημόσια παιδεία και μόρφωση.

Είναι απαράδεκτο να συγχωνεύονται στα δημοτικά σχολεία της Μύρινας τμήματα που έχουν μαθητές με ιδιαίτερες ανάγκες που χρειάζονται παράλληλη στήριξη, η οποία όταν παρέχεται, δεν παρέχεται για κάθε μαθητή ξεχωριστά. Επίσης, τα δημοτικά σχολεία του Κοντοπουλίου και του Κοντιά δέχονται μαθητές από παραπλήσια χωριά των οποίων οι γονείς δέχθηκαν να κλείσει το σχολείο του χωριού τους για να φοιτούν τα παιδιά τους σε 6/θέσια σχολεία και όχι σε 5/θέσια με συνδιδασκαλία διαφορετικών τάξεων, που αποβαίνει σε βάρος της μόρφωσης των μαθητών.

Το ίδιο απαράδεκτο και αντιπαιδαγωγικό είναι να στοιβάζονται πάνω από 25 μαθητές στα γυμνάσια και τα λύκεια της Λήμνου χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το μέγεθος των αιθουσών διδασκαλίας, οι μαθητές με μαθησιακά προβλήματα με διαγνώσεις από το ΚΕΔΑΣΥ, αλλά και οι παιδαγωγικές ιδιαιτερότητες που επισημαίνουν οι σύλλογοι διδασκόντων.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Δεν δεχόμαστε να υποβαθμίζουν τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση των νησιών μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Kαμιά λειτουργική υποβάθμιση των δημοτικών σχολείων της Λήμνου – να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις τμημάτων και τάξεων.

  • Να χωριστούν άμεσα σε τμήματα τάξεις με αριθμό μεγαλύτερο των 25 μαθητών στα γυμνάσια και τα λύκεια της Λήμνου, με επιπλέον διορισμούς εκπαιδευτικών.

  • Να καλυφθούν τα πραγματικά κενά με εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων.

  • Τμήματα με 15 νήπια το ανώτερο για τα νηπιαγωγεία, την Α΄και Β΄τάξη του δημοτικού και 20 μαθητές το ανώτερο για τις Γ΄, Δ΄, Ε΄, και ΣΤ΄τάξεις του δημοτικού και του γυμνασίου. Για το Λύκειο μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (20 μαθητές ανά τμήμα γενικής παιδείας και 15 ανά κατεύθυνση), την εφαρμογή των νόμων που προστατεύουν τους μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και την επικαιροποίησή τους.

Το δεύτερο ψήφισμα που κατέθεσε ο κος Μαδυτινός

ΨΗΦΙΣΜΑ

Για την επιδότηση στέγασης σε εκπαιδευτικούς

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Όπως είναι γνωστό, στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς χιλιάδες εκπαιδευτικοί διασχίζουν τη χώρα και φτάνουν πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Κι εκεί, εκτός από τα άλλα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης που συναντάνε, αντιμετωπίζουν το οξυμένο πρόβλημα της στέγασης. Βιώνουν μια αντιμετώπιση από το κράτος που δεν ταιριάζει προς τους δασκάλους των παιδιών του ελληνικού λαού.

Το πρόβλημα της στέγασης που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στα νησιά, είναι σοβαρό.

Καλούνται να πληρώσουν για ενοίκιο το 1/3 του μισθού τους ή και περισσότερο όταν πρόκειται για αναπληρωτές ή και νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς. Μαζί με τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ τον χειμώνα, μένουν ελάχιστα για σίτιση, μετακίνηση και άλλες βασικές ανάγκες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λήμνου, στηρίζει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και των πρωτοβάθμιων σωματείων των εκπαιδευτικών για να δοθεί λύση στο ζήτημα αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Με δεδομένο τον μικρό προϋπολογισμό του Δήμου Λήμνου, καλούμε την κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Λήμνου, με κρατική χρηματοδότηση, να λύσουν το σοβαρό αυτό πρόβλημα, για όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα σχολεία της Λήμνου, πρωτίστως για τους αναπληρωτές και τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς.

Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement
Διαφήμηση
Advertisement
Διαφήμηση
Advertisement