Χορταρόλιμνη Λήμνου: Ένας Υγρότοπος σε όλη του τη δόξα, μέσα από το Φακό του Hiking Lemnos! (βίντεο) - LimnosLive
Connect with us

Λήμνος

Χορταρόλιμνη Λήμνου: Ένας Υγρότοπος σε όλη του τη δόξα, μέσα από το Φακό του Hiking Lemnos! (βίντεο)

Το Θαύμα της Φύσης στη Λήμνο

Δημοσιεύτηκε

στις

Εκτός των αρνητικών που άφησε η κακοκαιρία BORA αλλά και οι συνεχείς βροχοπτώσεις υπήρξαν και μερικά θετικά… Ένα από αυτά είναι πως μετά από πολλά χρόνια ξανά είδαμε τη χορταρόλιμνη γεμάτη με νερό και όχι μόνο όπως αναφέρει για το νέο  ενδιαφέρον βίντεο από την ομάδα του Hiking Lemnos που ήρθε σήμερα στο φως της δημοσιότητας

Η Χορταρόλιμνη βρίσκεται νότια του χωριού της Καλλιόπης και βόρεια του χωριού του Ρουσσοπουλίου,είναι ένα εποχικό, υφάλμυρο έλος έκτασης 2.300 στρεμμάτων. Τα νερά της οποίας αποσύρονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Έχουν καταγραφεί στην περιοχή τουλάχιστον 124 είδη ορνιθοπανίδας.

Στην περιοχή της Χορταρόλιμνης, το πλάτος των αμμοθινών προσεγγίζει τα 1.000 μέτρα ενώ το πάχος τους είναι περίπου 4-5 μέτρα. Ο σπουδαιότερος ρόλος των αμμοθινών είναι ότι δρουν ως ασπίδα εναντίον της διάβρωσης της ακτής που προκαλούν οι έντονοι ΒΑ άνεμοι που κυριαρχούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στην περιοχή. Η χλωρίδα που φύεται στις αμμοθίνες, ενισχύει την αντιδιαβρωτική αξία καθώς στερεοποιεί την ακτογραμμή με το να μειώνει την ενέργεια των κυμάτων, των ρευμάτων και άλλων διαβρωτικών δυνάμεων και γενικότερα συγκρατεί το έδαφος, προστατεύοντας έτσι πολύτιμη αγροτική γη και κατοικήσιμες εκτάσεις.
Στις αμμοθίνες και τις λίμνες υπάρχει αξιοθαύμαστη συγκέντρωση ειδών της άγριας ζωής. Για το λόγο αυτό η περιοχή Κώμη –Τούρλες –Χορταρόλιμνη έκτασης 9.500 στρεμμάτων έχει χαρακτηριστεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

Το σύμπλεγμα υγροτόπων Αλυκή –Ασπρόλιμνη –Χορταρόλιμνη, συνολικής έκτασης 18.000 στρεμμάτων, αποτελείται από ένα σύμπλεγμα τριών λιμνών και την ευρύτερη περιοχή τους. Η γεωγραφική θέση του υγροτόπου είναι εξαιρετικά σημαντική για τα μεταναστευτικά πουλιά, τα οποία τον χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο σταθμό ανάπαυσης και ως τόπο διαχείμασης. Το σύμπλεγμα, ως παράκτιος νησιωτικός υγρότοπος καλύπτει τρεις από τις κατηγορίες που περιλαμβάνονται στους «κινδυνεύοντες» βιοτόπους σε Μεσογειακό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Παλαιότερα αναφέρεται ως Λίμνη του Μύλου (1739 Pococke) και ως Λίμνη της Κώμης (1858 Conze). Ο Belon το 1548 κι ο Pococke το 1739 αναφέρουν ότι στην απέραντη πεδιάδα της Χορταρόλιμνης έβοσκαν μικρόσωμα υπόξανθα αλογάκια, από μια ράτσα η οποία έχει πλέον εκλείψει από το νησί της Λήμνου και υπάρχει μόνο στη Σκύρο. Έτρεχαν με απίστευτη ταχύτητα αλλά ήταν ανθεκτικά και οι κάτοικοι τα καβαλούσαν.

Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement
Διαφήμηση
Advertisement
Διαφήμηση
Advertisement
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com