Λήμνος
Το απόλυτο παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό της Λήμνου «σαμ’σάδες» ή «σαμουσάδες»!

Παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό της Λήμνου!
Οι «σαμ’σάδες» ή «σαμουσάδες» της Λήμνου είναι γλυκίσματα τυλιγμένα με φύλλο και γέμιση από αμύγδαλα ή καρύδια ή και τα δύο μαζί, με σουσάμι και κανελλογαρύφαλα. Θυμίζει μπακλαβά, αλλά το μυστικό της γέμισης είναι το θρεπτικό σουσάμι. Σε όλα τα νησιά του Αιγαίου υπάρχουν αντίστοιχες συνταγές…αλλά με διαφορές. Π.χ. στη Κω οι σαμουσάδες γίνονται με σπιτικό φύλλο, που πασπαλίζεται με μπόλικο καβουρδισμένο σουσάμι, αρωματισμένο με κανέλα. Στην Λήμνο, οι μεγάλοι σαμσάδες είναι σουρωτοί, με πολλά αμύγδαλα και έντονο άρωμα από βούτυρο γάλακτος. Προσφέρονται κυρίως τη Πρωτοχρονιά! Θυμίζει το Μακεδονίτικο σαραγλί.
Για 30 – 35 σαμσάδες
Μισό κιλό φύλλο κρούστας
300 γρ. βούτυρο γάλακτος
Για τη γέμιση
Μισό κιλό αμύγδαλα
4 κουταλιές ζάχαρη
Άρωμα πικραμύγδαλου
Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
2 κουταλιές μέλι
Λίγες σταγόνες λεμονιού
Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα και τα στεγνώνουμε για 5 λεπτά περίπου στο ζεστό φούρνο. Όταν κρυώσουμε, τ’αλέθουμε για λίγο στο μπλέντερ. Ανακατεύουμε τα χονδροαλεσμένα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και το άρωμα πικραμύγδαλο (ή ανθόνερο). Λειώνουμε το βούτυρο γάλακτος. Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας και το βουτυρώνουμε καλά με πινέλο. Βουτυρώνουμε και το δεύτερο φύλλο που βάζουμε… και το τρίτο φύλλο κρούστας μετά. Στο τρίτο φύλλο πασπαλίζουμε με το μείγμα αμυγδάλων. Σε μια βέργα, όπως αυτές που ανοίγουμε φύλλο, τυλίγουμε πάνω της τα φύλλα σε ρολλό. Δηλαδή βάζουμε τη βέργα στην άκρη των φύλλων και τυλίγουμε αυτά πάνω στη βέργα σα ρολλό. Και με τα δύο μας χέρια πιέζουμε τις άκρες του ρολού προς το κέντρο, έτσι ώστε να σουρώσει και να μείνει σχεδόν το μισό σε μήκος. Τραβάμε τη βέργα από το κέντρο. Κόβουμε έπειτα το ρολλό σε κομματάκια πλάτους 3 εκατοστών περίπου χωρίς όμως να τα χωρίσουμε. Βάζουμε το ρολλό σε βουτυρωμένο ταψάκι και επαναλαμβάνουμε να φτιάξουμε κι άλλα ρολλά…με την ίδια διαδικασία. Όταν γεμίσει το ταψί με τους σαμσάδες, τους αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο γάλακτος και τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι… βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη επί 5-6 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προσθέτουμε προς το τέλος το μέλι και το λεμόνι… το βράζουμε επί 2 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν ψηθούν οι σαμσάδες… όταν είναι ζεστοί, τους σιροπιάζετε και μετά τους χωρίζετε … τους σερβίρετε σε πιατέλλα.
Δείτε live εικόνα από τη Λήμνο ΕΔΩ
(Μύρινα, Άγιο Ιωάννη, Δάφνη)
Πηγή thegreeneyerepor

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

