Λήμνος: Το ξεχασμένο κάστρο του Μούδρου που μαγνητίζει! (βίντεο) - LimnosLive
Connect with us

Λήμνος

Λήμνος: Το ξεχασμένο κάστρο του Μούδρου που μαγνητίζει! (βίντεο)

Το «μυστηριώδες» κάστρο του Μούδρου μέσα από τα μάτια του Hiking adventures-Hiking Lemnos 

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνεχίζοντας την ενότητα τα κάστρα της Λήμνου το Hiking adventures-Hiking Lemnos  σε ένα νέο βίντεο ένα από τα ομορφότερα κάστρα “Το κάστρο του Μούδρου“που πολύ λίγοι ξέρουν και ακόμα λιγότεροι το έχουν επισκεφτεί (από τα ωραιότερα σημεία που έχω επισκεφθείτε)

Στα ΝΑ της Λήμνου, σε απόσταση περίπου 2 χλμ. ανατολικά της συμπρωτεύουσας του νησιού, μεταξύ των οικισμών του Ρωσσοπουλίου και Μούδρου και σε υψόμετρο 150 μ. βρίσκεται το κάστρο του Μούδρου ή αλλιώς «Παλαιόκαστρο», όπως είναι ευρύτερα γνωστό στην περιοχή.
Αν και σήμερα ελάχιστα είναι τα δομικά στοιχεία που σώζονται από το κάστρο, τα περισσότερα καλυμμένα κάτω από νεότερους λιθοσωρούς κτηνοτρόφων της περιοχής και ακόμη λιγότερες είναι οι σωζόμενες γραπτές πηγές που μαρτυρούν στοιχεία της ιστορίας του, η θέση του κάστρου στο χώρο, σε κοντινή απόσταση από μεσαιωνικούς οικισμούς του νησιού και σε άμεση οπτική επαφή με το λιμάνι του Μούδρου, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και κατατάσσεται στα σημαντικά μνημεία της Λήμνου.

Η πρώτη επιγραμματική βιβλιογραφική αναφορά για το κάστρο του Μούδρου σημειώνεται το 1464, στο σημαντικό από άποψη πληροφοριών έργο του ενετού χρονογράφου Stefano Magno, Eastratti degli Annali Veneti (fol. 216r). Στο έργο αυτό το κάστρο του Μούδρου αναφέρεται ως ένα από τα τρία σημαντικότερα κάστρα του νησιού, μαζί με τα κάστρα του Κότσινα και της Μύρινας. Κατά την περίοδο του Βενετοτουρκικού πολέμου (1464-1479) το κάστρο, κατά τις πηγές, βρισκόταν σε ακμή. Τον 16ο αι., το κάστρο του Μούδρου παρουσιάζεται σε χαλκογραφία της Λήμνου του Girilamo Porro, σύμφωνα με τα στοιχεία του περιηγητή Tomasso Porcachi, δημοσιευμένη το 1572 στο έργο του «L’ Isole piu Famose del Mondo». Δύο δεκαετίες αργότερα, το 1598 σημειώνεται ξανά σε χάρτη του Ενετού περιηγητή, Gioseppe Rosaccio, ενώ το 1620 ο περιηγητής Porcachi το αναφέρει, ως ένα από τα ονομαστά Chiamata Castellia, υποδηλώνοντας ότι και μέχρι και τις αρχές του 17ου αιώνα το κάστρο του Μούδρου βρισκόταν ακόμη σε ακμή. Στα μέσα του 19ου αι. το κάστρο παρουσιάζει πια εικόνα εγκατάλειψης. Στις 14 Ιουλίου του 1858, ο Γερμανός αρχαιολόγος Alexander Conze, κατά το οδοιπορικό του στη Λήμνο, επισκέφτηκε το Παλαιόκαστρο και στο έργο του Reise auf der Inseln des Thrakischen Meeres του 1860, περιγράφει το οχυρό ήδη εγκαταλειμμένο «..με τα ερείπιά του σκόρπια στην κορυφή του βουνού..», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Απολαύστε το βίντεο

 

Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement
Διαφήμηση
Advertisement
Διαφήμηση
Advertisement
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com