Μεγάλη Τετάρτη: Ημέρα μετάνοιας αλλά και προδοσίας για τον Ιησού - LimnosLive
Connect with us

Ειδήσεις

Μεγάλη Τετάρτη: Ημέρα μετάνοιας αλλά και προδοσίας για τον Ιησού

Το απόγευμα η Ακολουθία του Ευχελαίου – Τα έθιμα της Μεγάλης Τετάρτης

Δημοσιεύτηκε

στις

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ

Βρισκόμαστε στο μέσον της Μεγάλης εβδομάδας, τη Μεγάλη Τετάρτη, το βράδυ στην εκκλησία τελείται η ακολουθία του Μυστικού Δείπνου

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Αυτή την ημέρα η Εκκλησία είναι ανοιχτή από το πρωί καθώς τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Τετάρτης και η Θεία Λειτουργία. Κατά την διάρκεια της ημέρας αναφέρεται η μετάνοια και η μεταστροφή της πόρνης που άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού, ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή η παράδοση της Θείας Ευχαριστίας, η προσευχή του Χριστού στο Όρος των Ελαίων και η προδοσία του Ιούδα.

 

Πιο συγκεκριμένα, το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, στις εκκλησίες διαβάζονται επτά Ευαγγέλια και επτά ευχές για να ευλογηθεί το λάδι. Μετά την ακολουθία του Ευχελαίου ο ιερέας σταυρώνει τους πιστούς με λάδι στο μέτωπο, τα μάγουλα, το πρόσωπο και τα χέρια.

 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι μια μέρα επίσης που παλαιότερα ήταν αφιερωμένη στο προζύμι της χρονιάς. Οι νοικοκυρές ζύμωναν το αλεύρι χωρίς προζύμι και το πήγαιναν στην εκκλησία. Ο ιερέας ήταν και πάλι αυτός που ευλογούσε το ζυμάρι με το οποίο έπιαναν στη συνέχεια το νέο προζύμι για τα σπιτικά ζυμώματα. Τότε κάθε σπίτι έφτιαχνε το ψωμί του σε εβδομαδιαία βάση και το προζύμι το διατηρούσαν έναν ολόκληρο χρόνο!

 

Συνταγές για την Μεγάλη Τετάρτη

 

Να μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε τους παλιούς και να φτιάξουμε και εμείς το προζυμένιο ψωμί μας. Αν δεν έχετε μπει στη διαδικασία να φτιάξετε το δικό σας προζύμι, πλέον είναι εύκολο να το προμηθευτείτε από το φούρνο της γειτονιάς σας. Εύκολη παραδοσιακή συνταγή που θα σας βγάλει ένα ψωμί όνειρο!

 

Μια άλλη συνταγή που είναι ιδανική για τη Μεγάλη Τετάρτη είναι οι αγκινάρες αλά πολίτα. Οι αγκινάρες τώρα είναι στην εποχή τους και αυτό το φαγητό έχει όλα τα αρώματα και τη φρεσκάδα της Άνοιξης. Κόψτε και φρεσκοψημένο ψωμί και δεν χρειάζεστε πραγματικά τίποτε άλλο στο τραπέζι!

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

 

Κι αν έχετε ρεβύθια που περίσσεψαν από προηγούμενη μέρα, να μια καλή ιδέα! Φτιάξτε φανταστικούς ρεβυθοκεφτέδες!

 

Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement
Διαφήμηση
Advertisement
Διαφήμηση
Advertisement
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com