Λήμνος
Οδοιπορικό στη Λήμνο: Η οικογένεια Πετράκη με τη βαθιά αγάπη για το μέλι
Η γνωστή αδυναμία της Ελληνικής Κουζίνας στους μελισσοκόμους, οδήγησε σε μια γνωριμία σκέτο «χρυσάφι» με μια οικογένεια από τη Λήμνο, που αγαπά τα μελίσσια και κάνει τα πάντα για να διαδοθεί η αξία τους.

Όλα ξεκίνησαν πριν από εκατό και πλέον χρόνια, όταν ο Γιάννης Πετράκης βρήκε από τον πατέρα του, ερασιτέχνη μελισσοκόμο, μερικά βαράδια, όπως έλεγαν τα παλιά ξύλινα μελίσσια. Εκείνος, όμως, που απογείωσε τη μελισσοκομία της οικογένειας ήταν ο γιος του, Χρυσόστομος, οποίος πραγματικά είναι ερωτευμένος με τις μέλισσες.
της Δώρα Μάστορα

Ο Χρυσόστομος Πετράκης είναι ερωτευμένος με τα μελίσσια του.
Φωτό: Χρήστος Καββούρης
Μπάρμαν σε μεγάλα ξενοδοχεία της Λήμνου, ασχολούνταν από πάντα με τα μελίσσια, για να τους αφοσιωθεί πλήρως μόλις πήρε τη σύνταξή του. Κοντά του οι γιοι του, ο Νίκος που ζει εδώ αλλά και ο Γιάννης με τη σύζυγό του, Σοφία, που αν και μένουν στην Αμερική, έρχονται κάθε χρόνο τα καλοκαίρια για να βοηθήσουν τόσο στον τρύγο όσο και στην προώθηση των προϊόντων τους.

Ο Νίκος Πετράκης φροντίζει με συνεχείς μετρήσεις ώστε η ποιότητα του μελιού να είναι διασφαλισμένη. Φωτό: Χρήστος Καββούρης
Σε ένα υπέροχο κτήμα
Εμείς συναντήσαμε τον Χρυσόστομο και τον Νίκο στο κτήμα τους στις Σαρδές όπου βρίσκεται μέρος από τα μελίσσια τους. Άλλα είναι τοποθετημένα σε μια περιοχή έξω από τη Μύρινα. Το καλοκαίρι μεταφέρονται στη Σκανδάλη, όπου ανοίγει πρόωρα το θυμάρι, για να έχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Και το καταφέρνουν αφού το μέλι τους ξεπερνά το 59% περιεκτικότητας σε θυμάρι, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Στη γεύση του συνδράμουν και τα υπόλοιπα βότανα που υπάρχουν σε αφθονία στο νησί.

Τα μελίσσια της οικογένειας ξεπερνούν το 59% περιεκτικότητας σε θυμάρι. Φωτό: Χρήστος Καββούρης
Στο κτήμα βρίσκονται ακόμα χαρούμενες κοτούλες, αμυγδαλιές, ελιές αλλά και ένας μπαχτσές που με αγάπη φροντίζει ο Χρυσόστομος για να μη λείψουν ποτέ τα λαχανικά από το σπίτι. Όλη η οικογένεια διακατέχεται από τις αρχές της πράσινης φιλοσοφίας και την απέραντη αγάπη για τη φύση. Αγαπούν τη γη τους και εκείνη τους το ανταποδίδει.
Μοναδικά προϊόντα
Ο Νίκος φροντίζει να γίνονται συνεχώς μετρήσεις και αναλύσεις στο μέλι έτσι ώστε η ποιότητά του να είναι αδιαπραγμάτευτη. Με τα αδέλφια του, μάλιστα, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν μερικά έξυπνα προϊόντα που θα μπορούν να καλύπτουν τέλεια τις ανάγκες της σύγχρονης καθημερινότητας.

Τα μοναδικά προϊόντα της οικογένειας Πετράκη, που συνδυάζουν το μέλι με άλλα συστατικά. Φωτό: Χρήστος Καββούρης
Έτσι, υπάρχουν τρία διαφορετικά βαζάκια που συνδυάζουν το μέλι με άλλα συστατικά: ένα που προορίζεται για παιδιά εμπλουτισμένο με θρεπτικό χαρούπι για να θυμίζει πραλίνα, ένα για όλη την οικογένεια με ταχίνι, σταφίδα και γύρη για υψηλή διατροφική αξία και ένα ενισχυμένο με ταχίνι, γύρη και βασιλικό πολτό, ιδανικό για όσους αθλούνται και μοχθούν καθημερινά.
Ένα μουσείο μέλισσας
Η οικογένεια πολύ σύντομα ολοκληρώνει τις νέες της εγκαταστάσεις, όπου φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα Μουσείο Μέλισσας, για να μπορούν οι επισκέπτες να ενημερώνονται για την εξέλιξη της μελισσοκομίας, να έρχονται σε επαφή με τα εργαλεία της δουλειάς και τον εξοπλισμό και να μαθαίνουν όσα χρειάζονται για να σέβονται και να προστατεύουν τις βασίλισσες της φύσης μας. Εννοείται ότι στον ίδιο χώρο θα πωλούνται τα προϊόντα τους, από το αγνό μέλι και το βασιλικό πολτό μέχρι τη γύρη και το υπέροχο παστέλι τους.
Πηγη tovima.gr

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

