Connect with us

Ειδήσεις

Στη Μυτιλήνη το 4ο Φόρουμ κατά της σπατάλης τροφίμων και διαδικτυακά παντού!

4ο Φόρουμ για την Πρόληψη Αποβλήτων Τροφίμων: «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» Μυτιλήνη, Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Γεωγραφίας

Δημοσιεύτηκε

στις

 

Πόση τροφή απορρίπτεται κάθε μέρα χωρίς λόγο; Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη σπατάλη και να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο πόρο; Με αυτά τα ερωτήματα στο επίκεντρο, η Μυτιλήνη φιλοξενεί την Παρασκευή 4 Ιουλίου από τις 11:00 έως τις 14:00 το «4ο Φόρουμ για την Πρόληψη Αποβλήτων Τροφίμων», μια ανοιχτή συνάντηση για το μέλλον των τροφίμων, της γεωργίας και του περιβάλλοντος.

Η δράση εντάσσεται στο ευρωπαϊκό έργο LIFE-IP CEI-GREECE – «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα» (LIFE18 IPE/GR/000013), το οποίο συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο.

Το 4ο Φόρουμ για την Πρόληψη Αποβλήτων Τροφίμων: «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», που διοργανώνεται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με την υποστήριξη του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απευθύνεται σε επαγγελματίες του αγροδιατροφικού τομέα, στελέχη φορέων, επιχειρηματίες της εστίασης και του τουρισμού, φοιτητές αλλά και κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων και τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο και ανθεκτικό σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Στόχος των Φόρουμ είναι η ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων, μέσα από καλές πρακτικές, καινοτόμα παραδείγματα και εργαλεία πολιτικής. Η φετινή συνάντηση εστιάζει ειδικά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, δίνοντας έμφαση σε κρίσιμες παραμέτρους που αφορούν την ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις μονάδες εστίασης, σε ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και στους αγροδιατροφικούς συνεταιρισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει δεσμευτικούς στόχους: μείωση των αποβλήτων κατά 10% στην επεξεργασία και μεταποίηση και κατά 30% στη λιανική πώληση, την εστίαση και τα νοικοκυριά. Το Φόρουμ της Μυτιλήνης αποτελεί βήμα προς την επίτευξή τους.

Η συμμετοχή στο 4ο Φόρουμ είναι δωρεάν και ανοιχτή στο κοινό. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υβριδικά, με συμμετοχή δια ζώσης καθώς και μέσω διαδικτύου.

-Δήλωση συμμετοχής: Φόρμα εγγραφής 4ο FORUM

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

-Για να παρακολουθήσετε το 4ο Φόρουμ διαδικτυακά, πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο: Zoom Link – 4ο Forum Μυτιλήνη

Το 4ο Φόρουμ στη Μυτιλήνη ενισχύει τη συνέργεια σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων, από το Αγρόκτημα στο Πιάτο, προάγοντας μια συστημική προσέγγιση για την πρόληψη της σπατάλης και την αξιοποίηση του κλάσματος των αναπόφευκτων αποβλήτων τροφίμων. Επικεντρώνεται σε σημεία-κλειδιά για δράση, καινοτομία και ανθεκτικότητα του αγροδιατροφικού τομέα, στοχεύοντας στην ανάπτυξη εθελοντικών συμφωνιών που θα συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων που έρχεται να θέσει η ΕΕ για μείωση των αποβλήτων τροφίμων κατά 10% στη επεξεργασία και μεταποίηση και 30% σε επίπεδο λιανικής πώλησης και κατανάλωσης (στην εστίαση και στα νοικοκυριά).

Στο Φόρουμ θα παρευρεθούν εκπρόσωποι από τα αρμόδια Υπουργεία και άλλους δημόσιους φορείς, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων από όλη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων και ΜΚΟ.

Η συμμετοχή στο 4ο Φόρουμ δεν έχει κόστος.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Το 4ο Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με δυνατότητα εξ αποστάσεως συμμετοχής.

Επικοινωνία -> circulareconomy@hua.gr

Δήλωση Συμμετοχής -> Φόρμα Εγγραφής 4ο FORUM Μυτιλήνη

Για τη συμμετοχή σας στο 4ο Φόρουμ διαδικτυακά, πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Zoom Link – 4ο Forum Μυτιλήνη

Πρόγραμμα

11:00-11:15

Άφιξη – εγγραφές

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

11:1511:45

Χαιρετισμοί

Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

* Εκπρόσωπος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Κίζος Αθανάσιος, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Γιώργος Αλεξίου, Πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων & Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ)

Ομιλίες

Προεδρείο: Κ. Λαζαρίδη

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

11:45-12:00

Σοφία Μάνη, Προϊσταμένη Τμήματος Διαχείρισης Αποβλήτων και Συντονίστρια του έργου LIFEIP CEIGreece, ΥΠΕΝ

Πολιτικές και νομοθετικές δράσεις για την πρόληψη και τη διαχείριση των αποβλήτων τροφίμων

12:00-12:15

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Κάτια Λαζαρίδη, Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Δράσεις και πρωτοβουλίες για την πρόληψη των αποβλήτων τροφίμων: διεθνείς και ελληνικές καλές πρακτικές

12:15-12:25

Σωτήρης Μυλωνάς, Senior Sustainability and Health & Safety Expert – ESG Advisor & Strategist (MSc)

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Νίκος Σοφιανόπουλος, Sustainability Advocate and Auditor – Carbon Footprint Expert (MSc)

Ο χρόνος και το φαγητό είναι πολύτιμα για να σπαταλούνται” – Χρήση του καινοτόμου εργαλείου μέτρησης και ανάλυσης StopWaste App για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα

12:25-12:35

Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρος Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Απόβλητα τροφίμων στη φιλοξενία και την εστίαση: η πλατφόρμα www.zerowastefuture.gr και αποτελέσματα τα έτη 2023-2024

12:35-12:45

Δημήτρης Λέκκας, Καθηγητής, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Απόβλητα τροφίμων στο χώρο της εστίασης στο νησί της Λέσβου

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

12:45-12:55

Βασίλης Βογιατζής, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου 

Διαχείριση – ανακύκλωση τροφίμων και ΗΜΑΤ

12:55-13:05

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Μιχάλης Μαρμάρου, μέλος της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας

Καινοτόμες βιώσιμες πρακτικές κυκλικής οικονομίας  

13:05-13:15

Ρήγας Ζαφειρίου, Επικεφαλής Προγράμματος για τα Αειφόρα Αγροτοδιατροφικά Συστήματα, Medina

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Καινοτομία της υπαίθρου και συμπεριληπτικές λύσεις κυκλικής βιοιοικονομίας στο Βόρειο Αιγαίο – το ευρωπαϊκό RIBES

13.15-14:00

Συζήτηση – Ανοιχτός Διάλογος

Απόβλητα τροφίμων από το Αγρόκτημα στο Πιάτο: Προκλήσεις και προοπτικές

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Λίγα λόγια για το έργο «LIFE-IP CEI-Greece – Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα»

Το ολοκληρωμένο έργο «LIFE-IP CEI-Greece – Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα» φιλοδοξεί να συμβάλει στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία. Με το έργο αναδεικνύεται μια νέα αντίληψη στον τομέα των αποβλήτων στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, υιοθετώντας πρακτικές και αλλαγή συμπεριφοράς για την αύξηση του κύκλου ζωής των προϊόντων, την μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους και την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθετικής δέσμης μέτρων για τα απόβλητα. Το Έργο συντονίζεται από το ΥΠΕΝ και υλοποιείται σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους.

Περισσότερες πληροφορίες για το LIFEIP CEIGreece είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας www.circulargreece.gr και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement
Διαφήμηση
Advertisement
Διαφήμηση
Advertisement