Η ΕΛΜΕ Λήμνου για την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία - Limnos Live
Connect with us

Λήμνος

Η ΕΛΜΕ Λήμνου για την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία

Δημοσιεύτηκε

στις

Μετά από πολλά χρόνια αδιοριστίας, το Υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε τα τελευταία χρόνια, κάτω από την πίεση των αγώνων των εκπαιδευτικών, να προχωρήσει σε διορισμούς, οι οποίοι όμως σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την κάλυψη των πολυάριθμων κενών στα σχολεία όλης της χώρας. Εάν σε όλα αυτά τα μονίμως ακάλυπτα κενά προσθέσουμε και όσα για διάφορους λόγους προκύπτουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει αυτό για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, η οποία καθίσταται αδύνατη. Μπροστά στην τραγική αυτή κατάσταση, πάγια τακτική του Υπουργείου είναι να προσπαθεί με «μπαλώματα»  και τεχνάσματα να καλύψει όσα κενά μπορεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακόμα περισσότερα προβλήματα, αφού ανατρέπεται το αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων, υποβαθμίζονται ή καταργούνται εντελώς κάποια μαθήματα, αλλάζει το πρόγραμμα των  εκπαιδευτικών και ανατίθενται ακόμα και υποχρεωτικές  υπερωρίες. Όπως πάντα, θύματα αυτής της τακτικής είναι το δημόσιο σχολείο, το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Σε αυτή τη γενικότερη κατάσταση εντάσσεται και η μη απόδοση όλων των οργανικών κενών στα σχολεία της περιοχής ευθύνης της ΕΛΜΕ μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου, χωρίς καμία οργανική ΠΕ04 και το ΕΠΑΛ Μύρινας με μία οργανική ΠΕ86, αντί για δύο. Καλούμε τη ΔΔΕ Λέσβου να πάρει θέση για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία και πώς θα γίνουν τα μαθήματα την χρονιά που έρχεται. Θα αναλάβει την ευθύνη η ΔΔΕ για τις χαμένες διδακτικές ώρες που σίγουρα θα προκύψουν, ή θα τρέχει πάλι και δεν θα φτάνει δίνοντας, όπως έγινε και φέτος, τελευταία στιγμή εντολές για μετακινήσεις εκπαιδευτικών από το ένα σχολείο στο άλλο, με συνέπεια την αναστάτωση στα προγράμματα σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών, την διατάραξη του παιδαγωγικού κλίματος και των ήδη διαμορφωμένων σχέσεων εκπαιδευτικών – μαθητών  μεσούσης της σχολικής χρονιάς, αλλά και την υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών σε δύο και τρία σχολεία, συχνά πολύ μακριά μεταξύ τους και μάλιστα την ίδια μέρα;

Πάγιο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος είναι ότι πρέπει να δίνονται όλες οι απαιτούμενες οργανικές και ειδικά σε μικρά σχολεία να δίνονται ακόμα και με λιγότερες ώρες, προκείμενου να επιτυγχάνεται η εύρυθμη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων. Όλα τα σχολεία αλλά και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν πλήρη εικόνα για όλα τα υπάρχοντα κενά (ακριβείς ώρες ανά ειδικότητα) σε κάθε σχολείο, ώστε να μην υπάρχουν υπόνοιες για μεροληπτική αντιμετώπιση των σχολείων, κάτι που θα αποπροσανατόλιζε τον αγώνα τους για επαρκείς και μόνιμους διορισμούς.

Για την ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου ο μεγάλος αντίπαλος ήταν και παραμένει η πολιτική διάλυσης και απαξίωσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας που χρόνια τώρα ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις. Παλεύουμε σταθερά και ακάματα ενάντια σε αυτήν ακριβώς την πολιτική και σε όσους επιδιώκουν την απρόσκοπτη υλοποίησή της.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement
Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Προσθήκη σχολίου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφήμηση
Διαφήμηση

Επικαιρότητα