Λήμνος: «Κάπνισμα; Όχι εμείς!» (εικόνες) - Limnos Live
Connect with us

Λήμνος

Λήμνος: «Κάπνισμα; Όχι εμείς!» (εικόνες)

Δημοσιεύτηκε

στις

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος 2023 είναι: «Χρειαζόμαστε τροφή, όχι καπνό». Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου με τίτλο «Πολιόχνη» έχοντας ως στόχο την πρόληψη κάθε μορφής εξάρτησης συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος στις 31/05 και τονίζει ότι το κάπνισμα αποτελεί μια εξαρτησιογόνο συνήθεια με άμεσες και σοβαρές βλάβες για την υγεία.

Τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα για την Ελλάδα αποκαλύπτουν αύξηση του αριθμού των παιδιών που πειραματίζονται με το τσιγάρο σε όλο και μικρότερη ηλικία. Η πρώτη επαφή με το τσιγάρο φαίνεται πως για αρκετά παιδιά γίνεται στην ηλικία των 11 ετών. Ταυτόχρονα, πάνω από τα μισά παιδιά εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα στο σπίτι τους και ακόμη περισσότερα σε παθητικό κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Για αυτό και είναι σημαντική η τήρηση και ο σεβασμός του αντικαπνιστικού νόμου από όλους τους ενήλικες, οι οποίοι λειτουργούν ως πρότυπα συμπεριφοράς για τα παιδιά.

Το κάπνισμα, όπως και πολλές άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές, μπορούν να αποτραπούν, αν υιοθετηθούν και εφαρμοστούν σε ευρεία κλίμακα στρατηγικές πρόληψης στο χώρο του σχολείου, της οικογένειας και της κοινότητας. Στόχος της πρόληψης είναι ο εξοπλισμός των παιδιών με τις απαραίτητες γνώσεις, στάσεις και δεξιότητες, ώστε να είναι σε θέση να προστατεύουν τον εαυτό τους και την υγεία τους.

Για το σκοπό αυτό το Κέντρο Πρόληψης «Πολιόχνη» εφαρμόζει εκπαιδευτικά προγράμματα πρόληψης του καπνίσματος στους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των γονέων τους στα πλαίσια της ολιστικής προσέγγισης. Τα εκπαιδευτικά υλικά που εφαρμόζονται είναι αναγνωρισμένα από τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) ως κατάλληλα προγράμματα πρόληψης και από το Υπουργείο Παιδείας ως παιδαγωγικώς κατάλληλα.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Το Κ.Π «Πολιόχνη» στο πλαίσιο των δράσεων του εφάρμοσε το πρόγραμμα «Κάπνισμα όχι εμείς!» κατά το σχολικό έτος 2023. Το πρόγραμμα διάρκειας 10 συναντήσεων εφαρμόστηκε σε συνολικά 59 μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ τάξης του 2ου δημοτικού σχολείου Μύρινας και της Έ και ΣΤ΄ τάξης του δημοτικού σχολείου Μούδρου. Κύριος σκοπός του εκπαιδευτικού υλικού είναι η πρόληψη του καπνίσματος σε μαθητές Δημοτικού Σχολείου.  Οι επιμέρους στόχοι αφορούν στη(ν) :
παροχή έγκυρης και αξιόπιστης γνώσης σε σχέση με τις συνέπειες του καπνίσματος κυρίως τις βραχυπρόθεσμες που μπορούν να γίνουν αντιληπτές και κατανοητές από τα παιδιά, αναγνώριση των αρνητικών προτύπων (οικογένεια, ΜΜΕ, παρέα) που επηρεάζουν τη στάση και τις αντιλήψεις μας για το κάπνισμα, ανάπτυξη αποτελεσματικών τρόπων έκφρασης της προσωπικής γνώμης και τρόπων να λέμε όχι σε ότι δε συμφωνούμε χωρίς να βλάπτουμε τους υπόλοιπους, καλλιέργεια μιας στάσης φροντίδας του εαυτού και αυτοεκτίμησης, συνειδητοποίηση των ενηλίκων, για την επιρροή που ασκούν ως μοντέλα στην ανάπτυξη εξαρτητικών συμπεριφορών από μέρους των παιδιών.

Ας μη ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι υπόθεση όλων μας και ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τα παιδιά από το κάπνισμα και άλλες επιβλαβείς συμπεριφορές, δεν είναι τα λόγια, αλλά η συμπεριφορά μας. Ένας σημαντικός ενήλικας, που δεν καπνίζει, αποτελεί ένα πρότυπο που, χωρίς πολλά λόγια, προτείνει στα παιδιά: «ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ!».

 

 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement
Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Προσθήκη σχολίου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφήμηση
Διαφήμηση

Επικαιρότητα