Οι μαθητές του Γυμνασίου Μούδρου στο Κτήμα της Παλαιάς Μητρόπολης (εικόνες) - Limnos Live
Connect with us

Λήμνος

Οι μαθητές του Γυμνασίου Μούδρου στο Κτήμα της Παλαιάς Μητρόπολης (εικόνες)

Δημοσιεύτηκε

στις

Με τον καλύτερο τρόπο ολοκληρώθηκε για τη φετινή σχολική χρονιά το Πρόγραμμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας, ένα από τα σχολεία του Δικτύου ASPnet της UNESCO, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του MEDina (Mediterranean Institute for Nature and Anthropos) και του συνεργάτη του, υπευθύνου υλοποίησης των εκπαιδευτικών δράσεων, κ. Ραφαήλ Γιαννέλη.

Οι μαθητές της Α΄Γυμνασίου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επισκέφτηκαν την Πέμπτη, 25 Μαΐου, το Κτήμα της Παλαιάς Μητρόπολης. Η Πρόεδρος του Παλλημνιακού ταμείου κ. Σακαρίκου και η γεωπόνος κ. Κωνσταντινίδου υποδέχθηκαν τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Μούδρου, τους εξήγησαν τα πάντα για τον τρόπο λειτουργίας του Κτήματος και την ιστορική, αλλά και οικονομική του σημασία για το νησί της Λήμνου. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για το Παλλημνιακό Ταμείο, το έργο του, τη λειτουργία του, τη σύνδεσή του με την παιδεία και αντιλήφθηκαν τη σημασία του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής για το νησί και τους κατοίκους του. Εντυπωσιάστηκαν από το «Αγιοπαυλίτικο Μετόχι» και την εξέλιξή του μέσα στο πέρασμα της ιστορίας, εντόπισαν ίχνη παλαιότερων πολιτισμικών αναφορών, προσκύνησαν στην εκκλησία της Παναγίας κι ένιωσαν ξαφνικά να βρίσκονται σε μια άλλη εποχή. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο βιβλίο του κ. Θ. Μπελίτσου όπου αναλύεται όλη η ιστορία του Παλλημνιακού Ταμείου και του Κτήματος.

Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε ένα βιωματικό μάθημα ιστορίας, άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, οικονομίας, επαγγελματικού προσανατολισμού, μια ουσιαστική ώθηση για  επιστροφή στη γη και αειφόρο ανάπτυξη.

Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με βράβευση των μαθητών Καβαλέρου Ευάγγελου και Μαρμαρά Μάλαμας για τις εργασίες τους με θέμα την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και το έθιμο του Κλύδωνα στη Λήμνο με αθλοθέτες το MEDina και το Γυμνάσιο Μούδρου.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Συνοδοί εκπαιδευτικοί και υπεύθυνες υλοποίησης του προγράμματος η Διευθύντρια του Γυμνασίου Μούδρου κ. Παπαπαναγιώτου Μαρία και οι εκπαιδευτικοί κκ. Νάτσιου Καλλιόπη, Μαντζανίδου Σοφία, Κεχαγιά Αγγελική. Στο πρόγραμμα καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς επίσης συμμετείχαν οι κκ. Παπαστεφάνου Πέτρος, Μπεκιαρίδου Ευγενία και Σέτσικα Χρυσούλα.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Σακαρίκου και την κ. Κωνσταντινίδου για την πολύ όμορφη ξενάγηση και τη διάθεσή τους να απαντήσουν σε όλες τις απορίες μας. Ευχαριστούμε, επίσης, εκ βαθέων το MEDina και ιδιαίτερα τον κ. Ραφαήλ Γιαννέλη γι΄αυτή την όμορφη εμπειρία που αποκομίσαμε κατά τη φετινή σχολική χρονιά με αυτό το ιδιαίτερο και τόσο σημαντικό πρόγραμμα που ξαναφέρνει τους μαθητές και τις μαθήτριες μας σε επαφή με την παράδοση, τον πολιτισμό και την ευλογημένη γη της Λήμνου.

Η Διευθύντρια

 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

 

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ

Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Προσθήκη σχολίου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφήμηση
Διαφήμηση

Επικαιρότητα