Λήμνος: Έσωσαν Μαυροκιρκίνεζο, και πλέον πετάει ψηλά στους αιθέρες! (βίντεο-εικόνες) - Limnos Live
Connect with us

Λήμνος

Λήμνος: Έσωσαν Μαυροκιρκίνεζο, και πλέον πετάει ψηλά στους αιθέρες! (βίντεο-εικόνες)

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένα μαυροκορκίνεζο από τη Λήμνο σώθηκε χάρη στην ευαισθητοποίηση νεαρών που το βρήκαν και επικοινώνησαν με το στο Φιλοζωικό Σωματείο Λήμνου – Αδέσποτες Ψυχές.

Σύμφωνα με την ανάρτηση τους στο facebook αναφέρουν ότι οι νεαροί προθυμοποιήθηκαν να το μεταφέρουν στο καράβι προς Καβάλα, και συνεχίσουν, δυστυχώς δεν κρατήσαμε τα ονόματά τους. Από την Καβάλα το παρέλαβε ο Aris Christidis , ο οποίος το περιέθαλψε και το απελευθέρωσε σε κατάλληλο μέρος. Ευχαριστούμε Άρη γιατί πάντα είσαι εκεί, πρόθυμος να βοηθήσεις πτηνά που βρίσκονται σε ανάγκη.
Δυστυχώς, δεν μπορούσαμε να φέρουμε πίσω στην Λήμνο το μαυροκιρκίνεζο για απελευθέρωση καθώς θα το καθυστερούσαμε στο μεταναστευτικό του ταξίδι.
Καλό ταξίδι στους αιθέρες !

 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Ο Άρης Χριστίδης ο άνθρωπος που φρόντισε το πανέμορφο μαυροκορκίνεζο έγραψε στο facebook:

Ένα θηλυκό Μαυροκιρκίνεζο (Falco vespertinus) έφτασε στα χέρια μου από την Λήμνο πριν από καμιά δεκαριά μέρες. Το πουλί ήταν εξαντλημένο με ένα εκτεταμένο αιμάτωμα στο αριστερό φτερό του (στο αντιβράχιο). Μετά από γρήγορη ανάρρωση και ενδυνάμωση το γεράκι απελευθερώθηκε στα Τενάγη Φιλίππων τελικά στις 31/5 νωρίς το πρωί ώστε να συνεχίσει την πορεία του και να φτάσει εγκαίρως στον προορισμό του.
Τα Τενάγη είναι από τις σημαντικές περιοχές για το είδος μιας και τα Μαυροκιρκίνεζα σταματούν εδώ κάθε χρόνο και μένουν για αρκετές μέρες πριν συνεχίσουν. Μάλιστα είχε εντοπιστεί την προηγούμενη μέρα της απελευθέρωσης, ένα κοπαδάκι 5 ατόμων (πιθανώς ήταν πολλά περισσότερα στην περιοχή μιας και δεν υπήρχε χρόνος για καλύτερο ψάξιμο).
Πληροφορίες για τα Τενάγη στα σχόλια από ένα παλαιότερό μου άρθρο.
Τα Μαυροκιρκίνεζα μαζί με τα Νανογέρακα (Falco columbarius) είναι τα μικρότερα γεράκια της Ευρώπης με μέγεθος 25-30 εκατοστά (μικρότερο από δεκαοχτούρα). Είναι μεταναστευτικά γεράκια και κάθε άνοιξη περνούν από την Ελλάδα ερχόμενα από την Αφρική σε χαλαρά κοπάδια των 10-30 συνήθως ατόμων, συχνά όμως οι ομάδες αριθμούν πολλά περισσότερα.
Σταματούν σε βιότοπους με χαμηλό υψόμετρο, συχνά σε χωράφια, για να ανακτήσουν δυνάμεις και να τραφούν με έντομα και σαύρες. Μετά από λίγες μέρες ξεκούρασης συνεχίζουν την πορεία τους προς το βορά και τις περιοχές αναπαραγωγής τους, για να εμφανιστούν ξανά για λίγο το φθινόπωρο.
Όπως όλα τα γεράκια εμφανίζουν φυλετικό διμορφισμό δηλ τα τα δύο φύλα δεν μοιάζουν μεταξύ τους με τα αρσενικά να έχουν σταχτί χρώμα (από αυτό πήρε το όνομά του Μαυροκιρκίνεζο) και τα θηλυκά σταχτύ από πάνω και πορτοκαλί από κάτω με πανέμορφα σχέδια στο κεφάλι.
Ευχαριστώ την Άννα Τοσούνογλου για τη μεσολάβηση και όσους άλλους βοήθησαν για τη διάσωση του Μαυροκιρκίνεζου.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement
Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Προσθήκη σχολίου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφήμηση
Διαφήμηση

Επικαιρότητα