Άνθεια Κώτση: Στη Λήμνο η παράδοση στη γαστρονομία είναι ακόμα ζωντανή! - Limnos Live
Connect with us

Λήμνος

Άνθεια Κώτση: Στη Λήμνο η παράδοση στη γαστρονομία είναι ακόμα ζωντανή!

Δημοσιεύτηκε

στις

Της Σοφίας Αποστολίδου

Λένε ότι αν επισκεφτείς τη Λήμνο έστω μία φορά, δεν υπάρχει περίπτωση να μην μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό και στην καρδιά σου. Δεν είναι μόνο τα υπέροχα τοπία της και οι θάλασσες της, αλλα κυρίως οι σαγηνευτικές γεύσεις της και τα συγκλονιστικά αρώματα που αναδεικνύονται από τα πιάτα της παραδοσιακής Λημνιώτικης κουζίνας που μοιάζει να έχει μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο. Αυτά τα χαρακτηριστικά της Λήμνου ήταν που μάγεψαν και την Άνθεια Κώτση και αποτέλεσαν το έναυσμα για να δημιουργηθεί το Lemnos Philema, που ξεκίνησε ως ένα φεστιβάλ γαστρονομίας με στόχο την ανάδειξη της γαστρονομίας, του οίνου και του πολιτισμού της Λήμνου. Αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο, το Lemnos Philema συνεργάζεται με το Makedonia Palace Hotel και τον executive chef Σωτήρη Ευαγγέλου, για ένα μοναδικό γαστρονομικό event που θα ταξιδέψει τους επισκέπτες του εστιατορίου στις γεύσεις και τα αρώματα της Λήμνου. Με αφορμή τη μαγική αυτή γαστρονομική περιήγηση η Άνθεια Κώτση μας ξεναγεί στο γαστρονομικό πλούτο της Λήμνου και μας καλεί να γευτούμε συγκλονιστικά παραδοσιακά πιάτα που θα σαγηνεύσουν τον ουρανίσκο στο πλαίσιο του Lemnos Philema στο Μακεδονία Palace την Παρασκευη 10, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου.

Credits: Instagram/Lemnos Philema: Ασπρομύτικα, άφκο, πίτες με Λημνιό αλεύρι, καλαθάκι και μελίχλωρο, χταπόδι Λήμνου, καβουρμά, ντόπια αυγά και μέλι, φλωμάρι, εξ. παρθένο ελαιόλαδο και φυσικά, κρασιά.

 

Ποιο ήταν το έναυσμα για να δημιουργήσετε το Lemnos Philema που έχει ως στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της Λήμνου;

Δεν έχω ρίζες ή καταγωγή από τη Λήμνο. Γνώρισα το νησί της Λήμνου πρώτη φορά το 2016. Ήρθα σε επαφή με τα προϊόντα και την γαστρονομία της Λήμνου  και ανακάλυψα ότι υπάρχει πολύ μεγάλος πλούτος. Έτσι σκέφτηκα ότι όλο αυτό  αξίζει να αναδειχθεί. Η Λήμνος τότε δεν έκανε κινήσεις εξωστρέφειας, πέραν του Surf Camp. Οπότε το 2017 ξεκινήσαμε με φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου Λήμνου, με τίτλο Lemnos Philema με στόχο την ανάδειξη της Λήμνου ως ένα ποιοτικό τουριστικό προορισμό, ειδικότερα σε σχέση με τη γαστρονομία και το κρασί. Κάνουμε ουσιαστικά place branding στον τόπο ως κάτι μοναδικό.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

©Lemnos Philema 2022 – photo by Pantelis Pravlis – Salamousas Agrifood

 

Τι ήταν εκείνο που σας μάγεψε περισσότερο στη γαστρονομία και στον πολιτισμό της Λήμνου;

Στη Λήμνο υπάρχει ακόμα σε πολύ μεγάλο βαθμό ζωντανή η παράδοση. Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο κρασί και στο τυρί. Εκείνο λοιπόν που με μάγεψε ήταν ο πλούτος των τοπικών προϊόντων και ότι αυτός ο πλούτος εφαρμόζεται στη γαστρονομία. Στη Λήμνο κρατάνε την παράδοση και στην εστίαση σε πολύ μεγάλο βαθμό, πολύ περισσότερο από τα περισσότερα μέρη στην Ελλάδα.

©Lemnos Philema 2022 – photo by Pantelis Pravlis – Alevri Limnou Stamateris

Ποια είναι η πιο χαρακτηριστική γεύση και ποιο το πιο χαρακτηριστικό άρωμα της Λήμνου;

Αν και είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς θα επέλεγα ως χαρακτηριστική γεύση  της Λήμνου ένα πιάτο με φλωμάρι σε διάφορες εκδοχές του. Το φλωμάρι είναι το τοπικό  ζυμαρικό της Λήμνου, το οποίο είτε μαγειρεύεται με πετεινό, είτε με “ψευτοπετεινό”- που είναι ένα πιάτο με φλωμάρι και μελιτζάνα, είτε με κόκκινη σάλτσα, είτε σερβίρεται σκέτο με μελίσπορο, που είναι το τοπικό τυρί της Λήμνου τριμμένο. Σε όλες βέβαια τις εκδοχές του προσθέτουμε το τριμμένο μελίχλωρο, οπότε σίγουρα είναι ένα χαρακτηριστικό πιάτο που μπορούμε να το γευτούμε με διάφορους τρόπους.

©Lemnos Philema 2022 – photo by Pantelis Pravlis – Hrysafis Dairy

Φλωμάρι με ψευτοπετεινό θα έχουμε τη δυνατότητα να γευτούμε και στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Lemnos Philema, δια χειρός του κορυφαίου Chef, Σωτήρη Ευαγγέλου. Τι θα ανακαλύψουμε στο πλαίσιο της υπέροχης αυτής γαστρονομικής εμπειρίας που μας έχετε ετοιμάσει;

Θα ανακαλύψουμε στο μενού του Σωτήρη Ευαγγέλου, που έχει ετοιμάσει σε συνεργασία με τις μαγείρισσες της Λήμνου, όλο τον γαστρονομικό πλούτο του νησιού. Κυριολεκτικά όμως. Η Λήμνος έχει πολλά προϊόντα και πολύ πλούτο στις συνταγές της. Οπότε στο μενού αυτό έχουμε συμπεριλάβει και τοπικά πιάτα της Λήμνου, όπως είναι ο ψευτοπετεινός και το κασπακινό, αλλά και άλλα πολλά προϊόντα της Λήμνου. Όλα τα πιάτα θα έχουν από ένα τουλάχιστον τοπικό προϊόν της Λήμνου. Οπότε όποιος βρεθεί στο Μακεδονία Palace, στο Lemnos Philema θα μπορέσει να γνωρίσει τη γαστρονομία της Λήμνου σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς το μενού τα περιλαμβάνει όλα.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

©Lemnos Philema 2022 – photo by Pantelis Pravlis – Taverna Kalouditsa

 

Επομένως, ο κυριότερος λόγος που θα προσκαλούσατε κάποιον να επισκεφτεί το Lemnos Philema στο Μακεδονία Palace, είναι αυτό το γαστρονομικό ταξίδι στον άγνωστο θησαυρό της Λήμνου;

Όποιος επισκεφτεί το Lemnos Philema θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει αυτόν τον πλούτο μέσα από τα μάτια και την κουζίνα του Σωτήρη Ευαγγέλου. Και αυτό δίνει μία προστιθέμενη αξία. Ο Σωτήρης Ευαγγέλου είναι κορυφαίος Chef στην Ελλάδα. Οπότε ακόμα και εμείς που γνωρίζουμε τη γαστρονομία της Λήμνου θα την δούμε και από αυτήν την τόσο σημαντική κουζίνα του Σωτήρη Ευαγγέλου.

Τα υπέροχα αυτά πιάτα θα συνοδεύονται και με κρασιά  που προέρχονται από την Λήμνο;

Θα υπάρχει μία πλούσια wine list από τη Λήμνο. Το κρασί της Λήμνου είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του νησιού με πιο χαρακτηριστικό το Λημνιό, που είναι η κόκκινη ΠΟΠ ποικιλία που κρατά από την αρχαιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

 

©Lemnos Philema 2022 – photo by Pantelis Pravlis – Garalis Winery

Ποιο ήταν το έναυσμα για να μεταφέρετε τον γαστρονομικό πλούτο της Λήμνου στη Θεσσαλονίκη;

Το Lemnos Philema όλα αυτά τα χρόνια κάνει δράσεις εξωστρέφειας με στόχο να αναδείξει τη γαστρονομία και τον πλούτο της Λήμνου. Πέραν από το φεστιβάλ που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια από το 2017, κάνουμε δράσεις εξωστρέφειας σε συνεργασία με εστιατόρια  και  Chef από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και είναι κάτι που μας ενδιαφέρει να το επεκτείνουμε και σε όλη την Ελλάδα. Φέτος συνεργαζόμαστε με το Μακεδονία Palace και τον Σωτήρη Ευαγγέλου

 

 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

 

Η αυθεντική γεύση της Λήμνου πάει στη Θεσσαλονίκη!

Το Lemnos Philema συνεργάζεται με το Makedonia Palace Hotel και τον executive chef Σωτήρη Ευαγγέλου, για ένα μοναδικό γαστρονομικό event που θα ταξιδέψει τους επισκέπτες του εστιατορίου στις γεύσεις και τα αρώματα της Λήμνου. Το εστιατόριο Salonica του ξενοδοχείου και ο chef, που είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς και σημαντικούς chef στην Ελλάδα, θα φιλοξενήσουν για τρεις ημέρες το Lemnos Philema. Στις 10, 11 και 12 Νοεμβρίου, στο Salonica Restaurant, πρωταγωνιστές θα είναι τα προϊόντα και τα κρασιά της Λήμνου. ΠΟΠ τυριά, φλωμάρια τοπικά όσπρια, αλεύρι και θαλασσινά, ΠΟΠ κρασιά και άλλα μοναδικά προϊόντα του νησιού κατακλύζουν την κουζίνα του ξενοδοχείου και παρουσιάζονται σε πιάτα που ο chef, Σωτήρης Ευαγγέλου και η ομάδα του έχουν σχεδιάσει με τις Λημνιές μαγείρισσες, Μαρία Καλλιγερή και Μιχαλίτσα Καγκή, πατώντας πάνω στις αρχές της μαγειρικής του chef και ενισχύοντας αυθεντικότητα στην κουζίνα του εστιατορίου. 

Λίγα Λόγια για την Άνθεια Κώτση:

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Η Άνθεια Κώτση έχει ιδρύσει την Antheia Kotsi Communications που ειδικεύεται στο digital marketing και branding επιχειρήσεων της γαστρονομίας και του κρασιού. Έχει ιδρύσει το Lemnos Philema το οποίο θεωρείται από τις σημαντικότερες προσπάθειες ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας στην Ελλάδα και είναι η υπεύθυνη δράσεων και marketing του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς.

 

 

 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Πηγη: vwoman.gr

Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Προσθήκη σχολίου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφήμηση
Διαφήμηση

Επικαιρότητα