«Μπλόκο» σε όλες τις συμβάσεις παραχώρησης για απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας - Limnos Live
Connect with us

Ειδήσεις

«Μπλόκο» σε όλες τις συμβάσεις παραχώρησης για απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας

Δημοσιεύτηκε

στις

«Πάγο» σε κάθε νέα σύμβαση παραχώρησης για την απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας βάζουν με κοινή υπουργική απόφαση, τα Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρει η απόφαση, μέχρι και τις 31 Μαρτίου δεν θα μπορεί να υπογραφεί καμία σύμβαση παραχώρησης, «είτε κατόπιν διενέργειας πλειοδοτικής δημοπρασίας (μη όμοροι), είτε απευθείας παραχωρήσεις (όμοροι), ούτε εκκινούν ή συνεχίζονται σχετικές προκαταρκτικές διαδικασίες παραχώρησης».

Μάλιστα, αν έχουν ξεκινήσει προκαταρκτικές διαδικασίες παραχώρησης, ματαιώνονται αυτομάτως, ωστόσο δεν θίγονται οι συμβάσεις παραχώρησης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού που έχουν συναφθεί μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας.

Με βάση το νομοσχέδιο που παρουσίασε πριν από λίγες εβδομάδες ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, έρχεται νέο πλαίσιο για την παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του περσινού καλοκαιριού με το «κίνημα της πετσέτας» και τις διαμαρτυρίες των λουόμενων για τεράστιες παραβάσεις από επιχειρηματίες και beach bar.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Πώς θα γίνονται οι διαγωνισμοί

Σημαντικό σημείο του νέου νομοσχεδίου είναι ο τρόπος εκμετάλλευσης των παραλιών, καθώς στο εξής οι διαγωνισμοί δεν θα γίνονται από τους δήμους, αλλά θα διενεργούνται ψηφιακά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζεται η πλήρης διαφάνεια της όλης διαδικασίας και θα μπει τέλος στις προφορικές άδειες που έδιναν πολλοί δήμοι, μέχρι να ολοκληρωθεί η τεράστια γραφειοκρατία.

Δεν επιτρέπεται η παραχώρηση ποσοστού πάνω από το 50% του συνολικού εμβαδού κάθε παραλίας, ποσοστό το οποίο μειώνεται στο 30 % για περιοχές Natura.

Έτσι, αν μια παραλία έχει εμβαδόν π.χ. 20 στρέμματα, τα 10 στρέμματα τουλάχιστον θα πρέπει να είναι ελεύθερα ενώ τίθεται επιπλέον ελάχιστη απόσταση 6 μέτρων (3 μέτρα εκατέρωθεν) μεταξύ των παραχωρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Κάθε παραχώρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τ.μ. Περαιτέρω τίθεται πλαφόν στο εμβαδόν της έκτασης στην οποία επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κλπ. το οποίο είναι μέχρι 60 % της παραχωρούμενης έκτασης (30 % για περιοχές Natura).

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ομπρέλες και ξαπλώστρες σε κάθε παραχώρηση δεν μπορούν να καταλαμβάνουν πάνω από 300 τ.μ. (το 60 % της έκτασης) ή 150 τ.μ. σε περιοχές Natura.

Θα καθιερωθεί νέα τιμή εκκίνησης με βάση την αντικειμενική αξία με συντελεστή βαρύτητας ανά περιοχή και υποχρεωτική ολοκλήρωση της παραχώρησης έως 31 Μαρτίου κάθε έτους. Ωστόσο, ειδικά για τη φετινή χρονιά το χρονοδιάγραμμα τίθεται έως τις 15 Μαϊου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, τα τετραγωνικά παραχωρούμενης έκτασης θα είναι προκαθορισμένα, ενώ ο αιγιαλός θα καταγραφεί ηλεκτρονικά. Μάλιστα, θα καθιερωθεί και το πλαίσιο για τις «απάτητες παραλίες» για περιοχές Natura.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Μάλιστα, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προανήγγειλε πως θα υπάρχει διαβούλευση με τους Δήμους σχετικά με τους διαγωνισμούς αξιοποίησης των παραλιών.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα εισάγονται τα εξής στοιχεία:

α) Το τμήμα του αιγιαλού που θα παραχωρηθεί, προσδιορισμένο ως πολύγωνο,

β) η έναρξη και η λήξη της παραχώρησης εντός του έτους,

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

γ) η διάρκεια της παραχώρησης και

δ) ο χρόνος διενέργειας της ηλεκτρονικής δημοπρασίας.

ε) οι όροι της σύμβασης παραχώρησης.

Οι συμβάσεις παραχώρησης θα έχουν διάρκεια μέχρι τρία έτη. Στη λήξη του διαγωνισμού το ηλεκτρονικό σύστημα εξάγει αυτόματα σχέδιο σύμβασης το οποίο περιέχει τους όρους της παραχώρησης, το μίσθωμα, και τον τρόπο καταβολής του και το αποστέλλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον πλειοδότη.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Ρυθμίζεται το καθεστώς για τις όμορες επιχειρήσεις (είναι οι περιπτώσεις όπου πίσω από τον αιγιαλό ή την παραλία, βρίσκεται ο  χώρος όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση και, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρεμβάλλεται μεταξύ τους οδός, πλατεία ή άλλος κοινόχρηστος χώρος ή ακίνητο που ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου ή στην ΕΤΑΔ).

Οι παραχωρήσεις σε όμορες επιχειρήσεις γίνονται με την τιμή εκκίνησης που θεσπίζει το σχέδιο νόμου για τις δημοπρασίες, προσαυξημένη κατά 20 % με μέγιστη διάρκεια επίσης τα τρία χρόνια.

Ομοίως για συμβάσεις παραχώρησης αυτής της κατηγορίας που συνάπτονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025, ορίζεται ως κατώτατο το μέγιστο μίσθωμα για την ίδια περιοχή που συμφωνήθηκε σε συμβάσεις μετά την 1η Ιανουαρίου 2017.

Στη διαδικασία αυτή (των όμορων επιχειρήσεων) εντάσσονται ξενοδοχειακά καταλύματα, κάμπινγκ, κέντρα αναψυχής, ναυταθλητικά σωματεία, επιχειρήσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής και επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ομπρελών και ξαπλωστρών, εφόσον φυσικά υποβάλουν σχετικό αίτημα.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Σε περιπτώσεις που υπάρχουν συνεχόμενες όμορες επιχειρήσεις, προβλέπεται υποχρεωτικά ελεύθερη ζώνη πλάτους 6 μέτρων για την πρόσβαση του κοινού (3 μέτρα σε κάθε πλευρά).

Έλεγχοι στα πρότυπα της «Μυκόνου»

Αυστηρά θα είναι και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες, τα οποία θα βεβαιώνονται αυτομάτως στο σύστημα.

Την ώρα που θα διαπιστώνεται η παράβαση, θα βεβαιώνεται το πρόστιμο και σε περίπτωση που εντός 48 ωρών δεν έχει συμμορφωθεί (αν πχ έχει τοποθετήσει παράνομα παραπάνω ομπρέλες και ξαπλώστρες και να τα αποσύρει με δικά του έξοδα) την απομάκρυνση θα αναλαμβάνει ο δήμος.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι το πρόστιμο που θα επιβάλλεται θα είναι 4 φορές η αξίας της αρχικής σύμβασης, ενώ σε περίπτωση καθαρής καταπάτησης, όπου δηλαδή δεν υφίσταται καμία σύμβαση παραχώρησης, ο χώρος θα σφραγίζεται επί τόπου.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Σε περίπτωση που υπάρχει σύμβαση παραχώρησης αλλά γίνεται υπέρβαση του παραχωρουμένου χώρου, θα επιβάλλεται πρόστιμο 4πλάσιο του ανταλλάγματος που αντιστοιχεί στην επιπλέον έκταση που έχει καταληφθεί.

Πάντως, σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, οι ποινές θα είναι κλιμακωτές, καθώς όπως είπαν χαρακτηριστικά «δεν μπορούμε να εξισώνουμε το ένα τετραγωνικό με τα χίλια».

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από μικτά κλιμάκια, στα πρότυπα των ελέγχων που έγιναν το περσινό καλοκαίρι στη Μύκονο. Δηλαδή, θα υπάρχουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, της ΑΑΔΕ, των δήμων, της αστυνομίας και οι εισαγγελικές αρχές, με επικεφαλής εισαγγελέα.

 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

 

Πηγη mononews.gr

 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement
Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Προσθήκη σχολίου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφήμηση
Διαφήμηση

Επικαιρότητα