Εξωφρενικό παραλήρημα του τέως ΓΓ του τουρκικού ΥΠΕΘΑ - Αμφισβητεί την κυριαρχία μας στα νησιά του Αιγαίου - Limnos Live
Connect with us

Λήμνος

Εξωφρενικό παραλήρημα του τέως ΓΓ του τουρκικού ΥΠΕΘΑ – Αμφισβητεί την κυριαρχία μας στα νησιά του Αιγαίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένα άκρως διαφωτιστικό Χ που ακολουθεί, μας δείχνει την τουρκική συνέπεια και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο Ümit Yalim ,πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, την “Διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας” της 7ης Δεκεμβρίου που υπεγράφη στην Αθήνα από Μητσοτάκη και Ερντογάν.

Γιαλίμ: “Είμαστε κάτοχοι των νησιών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λήμνου και Δωδεκανήσων”.

Ο Ümit Yalim (πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας) διευκρινίζει ποια ελληνικά νησιά του Αιγαίου «ανήκουν» στην Τουρκία σύμφωνα με τις φαντασιώσεις του.

 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement


Αναλύοντας τα λεγόμενα του επί χάρτου επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

1. Με διαγράμματα  απογείωσης Ελληνικών μαχητικών F-35 από Λήμνο-Λέσβο-Σάμο-Ρόδο-Κάσο-Πάφο, πάνω σε χάρτη και με την επισήμανση ότι αυτά είναι stealth, δείχνει ότι όλη η Τουρκία είναι εντός εμβέλειας τους, λέγοντας ότι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και πως με την κίνηση αυτή των ΗΠΑ περνάει στην Ελλάδα.

Προτείνει μάλιστα άμεση αποστολή των S-400 στο Αζερμπαϊτζάν και επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Επισήμανση 1η

Εδώ επισημαίνουμε πως “ξέχασε” να βάλλει στον χάρτη τους τουρκικούς πυραύλους TAYFUN -BORA-KASIRGA και  ΑΤΜΑCA που απειλούν την Ελληνική επικράτεια και να αναφερθεί στις ευθείες απειλές του Ερντογάν για Αθήνα και Θεσσαλονίκη ότι θα πληγούν από τους TAYFUN.

Επίσης η Ελλάδα είναι γνωστό ότι δεν απειλεί την Τουρκία με επίθεση, αλλά οι Τούρκοι είναι εκείνοι που έχουν σε ισχύ το casus Belli κατά της χώρας μας.

Κατά συνέπεια μόνο αν μας επιτεθεί η Τουρκία, τα Ελληνικά F-35  θα ενεργήσουν κατά των γειτόνων.

2. Στην συνέχεια ανάφερε ότι η Ελλάδα κατέλαβε άλλα 20 νησιά, φέρνοντας παράδειγμα την Νησίδα Αλιμιά ΒΔ Ρόδου στα οποία πηγαίνει η Ελληνίδα Πρόεδρος της Δημοκρατίας  και όχι οι Τούρκοι.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Διευκρίνισε ότι είναι εύκολο να τα πάρουν πίσω , αλλά το θέμα σκοντάφτει στην Τουρκική ηγεσία η οποία δεν κάνει τίποτε για αυτό.

Επισήμανση 2η

Εφόσον είναι τόσο εύκολο να καταληφθούν τα Ελληνικά νησιά όπως λέει, γιατί δεν το τόλμησε η χώρα του από το 1974 μέχρι σήμερα;

Τέλος το καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο είναι καθορισμένο με Διεθνείς Συνθήκες που δεν επιδέχονται a la turka ερμηνεία.

3. Ακολούθως αναφερόμενος στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και στην δυνατότητα επίσκεψης από τούρκους τουρίστες 10 νησιών μας στο Αιγαίο χωρίς καθεστώς βίζας, επεσήμανε ότι 4 από αυτά τα νησιά , Λήμνος-Λέσβος-Χίος-Σάμος είναι τουρκικά.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Ενώ στη συνέχεια ακύρωσε τη Συνθήκη των Παρισίων 1947 όπου η Ιταλία παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα ισχυριζόμενος πως δεν είναι νόμιμη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και πως η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε αυτά. 

Επισήμανση 3η

Αναφορικά με το σκέλος το τι προβλέπουν οι συνθήκες Ειρήνης της Λωζάννης 1923 και του Παρισιού 1947 που επικαλείται ο Τούρκος τέως ΓΓ του Τουρκικού ΥΠΑΜ, Ümit Yalim απαντάμε :

Α. Λήμνος-Σαμοθράκη-Ίμβρος-Τένεδος-Λαγούσαι Νήσοι

Η συνθήκη της Λωζάννης 1923, πράγματι επιβάλλει καθεστώς ολικής αποστρατικοποίησης στα  παραπάνω νησιά. Όμως με τη Σύμβαση του Μοντραί 1936 επιτρέπεται ο επαναξοπλισμός της ζώνης των Στενών, ενώ στο προοίμιο της εν λόγω νεώτερης χρονικά Συμβάσεως αναφέρεται ρητά ότι αυτή υποκαθιστά τη Σύμβαση της Λωζάννης.

Προς επίρρωσιν των ανωτέρω υπάρχει επιστολή της 6ης Μαϊου 1936 του Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Ρουσέν Εσρέφ, πρός τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά  όπου ρητά αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

 

Κατ΄ εντολή της Κυβέρνησης μου, είμαστε εξ ολοκλήρου σύμφωνοι όσον αφορά την στρατικοποίηση αυτών των δύο νησιών Λήμνου και Σαμοθράκης ταυτόχρονα με τον εξοπλισμό των Στενών”.

Αλλά και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Ρουστού Αράς, στην τουρκική βουλή (Εθνοσυνέλευση), κατά τη διαδικασία της κυρώσεως της Συμβάσεως του Μοντραί είχε δηλώσει επί λέξει:

“Οι διατάξεις που αναφέρονται στα νησιά Λήμνος και Σαμοθράκη, τα οποία ανήκουν στη φίλη και γείτονα Ελλάδα και ήσαν αποστρατικοποιημένα βάσει των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης της Λωζάννης καταργούνται και αυτές από τη Σύμβαση του Μοντραί”.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Και τέλος είναι ή δεν είναι νομική αυθαιρεσία η ερμηνεία από την Τουρκία, ότι οι υποχρεώσεις αποστρατικοποίησης ισχύουν για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη που ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά όχι για την Ίμβρο, την Τένεδο και τις Λαγούσες Νήσους που ανήκουν στην Τουρκία;

Σημειωτέον ότι τώρα στην Ίμβρο εδρεύει Σύνταγμα Τούρκων Καταδρομών και στην Τένεδο Λόχος Τούρκων Καταδρομών.

Β. Λέσβος-Χίος-Σάμος-Ικαρία

Η Συνθήκη της Λωζάννης 1923 δεν αναφέρει πουθενά κάποιον περιορισμό σε πάσης φύσεως στρατιωτικό έργο (ραντάρ κλπ) ούτε  σε αεροπορικές βάσεις, αλλά ούτε και σε κάποια ειδική διαδικασία ελέγχου του αριθμού των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων.

Ρηματικά μάλιστα αναφέρει ότι “Αι ελληνικαί στρατιωτικαί δυνάμεις εν ταις ειρημέναις νήσοι θα περιορισθώσι εις τον συνήθη αριθμόν των δια την στρατιωτικήν υπηρεσίαν καλουμένων, οίτινες δύνανται να εκγυμνάζονται επιτόπου, ως και εις δύναμιν χωροφυλακής και αστυνομίας ανάλογον πρός την εφ΄ολοκλήρου του ελληνικού εδάφους υπάρχουσα τοιαύτην”.  (άρθρο 13)

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Γ. Δωδεκάνησα (Συνθήκη Παρισίων 1947)

Σύμφωνα με το άρθρο 15 της Συνθήκης της Λωζάννης ,“Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμουμένων νήσων, τουτέστι της Αστυπαλαίας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψούς, Σύμης και Κω, των κατεχομένων νυν υπό της Ιταλίας και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων, ως και της νήσου Καστελλορίζου”.

Περαιτέρω, το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (10.12.1947) προβλέπει: «Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμουμένας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον, Λειψών, Σύμην, Κω και Καστελλόριζον, ως και τας παρακειμένας νησίδας».

Η Τουρκία δεν ήταν διάδικο μέλος στη Συνθήκη των Παρισίων.

Τέλος η Ελλάδα επικαλείται το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ με το οποίο επικαλείται το δικαίωμα της στη νόμιμη άμυνα και για αυτόν το λόγο προέβη στις αναγκαίες αμυντικές προπαρασκευές της στα νησιά της που θα της επιτρέψουν να ασκήσει το δικαίωμα της της νόμιμης αυτοάμυνας.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

 

 

Πηγη pentapostagma.gr

 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement
Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Προσθήκη σχολίου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφήμηση
Διαφήμηση

Επικαιρότητα