Λήμνος: Δύο περίπατοι στην άκρη του χρόνου (εικόνες) - Limnos Live
Connect with us

Λήμνος

Λήμνος: Δύο περίπατοι στην άκρη του χρόνου (εικόνες)

Δημοσιεύτηκε

στις

Δύο περίπατοι στο χθες και το σήμερα της Λήμνου πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Κεφαλαίου ΙΙΙ του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πού κρύβεται η Υψιπύλη;» και της υπαγόμενης σε αυτό δράσης φιλαναγνωσίας «Στα φτερά της πεταλούδας. Η Λήμνος των λογοτεχνών μέσα από τα μάτια των παιδιών».

Στις 24 Ιανουαρίου 2024, περισσότερα από 120 παιδιά μαζί με τους/τις εκπαιδευτικούς τους ταξίδεψαν στην προϊστορική Λήμνο, στον αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης, για να δουν, να ακούσουν, και να ζωντανέψουν με τη φαντασία τους εικόνες του μακρινού παρελθόντος με τη βοήθεια της υπεύθυνης του χώρου, αρχαιολόγου Γεωργίας Ταμπακοπούλου. Στη συνέχεια, έφτασαν μέχρι το Κουκονήσι, όπου ενημερώθηκαν από τους συνεργάτες του προγράμματος, τη φιλόλογο και διευθύντρια του ΓΕΛ Μούδρου Μαρία Παπαπαναγιώτου και τον κοινωνικό λαογράφο Ραφαήλ Γιαννέλη (MedINA), για τη σπουδαιότητα της θέσης του, την κληρονομιά του στο σήμερα, και τη συμβολή των Λημνίων αρχαιολόγων στην ανακάλυψη και προβολή των ανασκαφών στο νησάκι.

Στη διάρκεια του περιπάτου, με έμπνευση από το «Βουλετήριο» της Πολιόχνης, μαθήτριες και μαθητές του ΓΕΛ Μούδρου διάβασαν αποσπάσματα από τις αριστοφανικές Νεφέλες, τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου και το Δίκαιο της Πυγμής του Παπανούτσου. Τα μικρότερα παιδιά, από την πλευρά τους, επιχείρησαν να προσεγγίσουν έννοιες όπως η δημόσια διαβούλευση και οι συμμετοχικές διαδικασίες: μαθητές από το Ειδικό ΔΣ της Καλλιθέας και από το 1ο ΔΣ Μύρινας αντάλλαξαν απόψεις για τα κοινά καλώντας τις συμμαθήτριες και τους συμμαθητές τους να συναποφασίσουν!

Στις 9 Φεβρουαρίου τα σχολεία βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Καβειρίου, κι έμαθαν για τη μυθολογική διάσταση του χώρου, τη ρυμοτομία του, τη σύνδεσή του με αντίστοιχα ιερά και μυστήρια, και με τη γειτονική πόλη της Ηφαιστίας. Την ενημέρωσή τους ανέλαβαν η συνεργάτιδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, αρχαιολόγος Μάλαμα Μαρή και η Μαρία Παπαπαναγιώτου. Την τιμητική της στον περίπατο είχε η μυθική βασίλισσα που τρία χρόνια τώρα οδηγεί τα βήματά μας: παιδιά του 1ου Δημοτικού Μύρινας και του Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου πρόσφεραν συγκίνηση και αφορμή για προβληματισμό στους συμμαθητές τους παρουσιάζοντας, σε μορφή θεατρικού αναλογίου, αποσπάσματα από την τραγωδία του Ευριπίδη Υψιπύλη και από το έργο της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου, Υψιπύλη, η βασίλισσα του αίματος. Το προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου υποδέχτηκε με θέρμη τα παιδιά και μοίρασε στα σχολεία αντίτυπα σχετικά με το έργο της ανάδειξης του Καβειρίου.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Με τις εικόνες των περιπάτων ολοζώντανες στη μνήμη των παιδιών και με πλούσιο υλικό από τις θεματικές και τη βιβλιογραφία του Κεφαλαίου ΙΙΙ, όπως αναπτύσσονται στον φετινό Οδηγό για τους εκπαιδευτικούς, οι δράσεις συνεχίζονται με εργαστήρια λογοτεχνίας/δημιουργικής γραφής, εικαστικών, podcasting και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, προσαρμοσμένα στην ηλικία, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα του μαθητικού κοινού.

Για το Κεφ. ΙΙΙ του προγράμματος «Πού κρύβεται η Υψιπύλη;» η Places & Traces συμπράττει με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA). Συμμετέχουν 10 σχολεία της Λήμνου: 1ο και 3ο ΔΣ Μύρινας, ΔΣ Ν. Κούταλης, Ειδικό ΔΣ Καλλιθέας, Γυμνάσια Λιβαδοχωρίου, Μούδρου και Μύρινας, ΓΕΛ Μύρινας και Μούδρου και το ΕΕΕΕΚ Ρεπανιδίου.

Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Προσθήκη σχολίου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφήμηση
Διαφήμηση

Επικαιρότητα