Στα μπλόκα επιστρέφουν οι αγρότες με πρόταση για νέες κινητοποιήσεις – Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης - Limnos Live
Connect with us

Ειδήσεις

Στα μπλόκα επιστρέφουν οι αγρότες με πρόταση για νέες κινητοποιήσεις – Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι αγρότες επέστρεψαν στα μπλόκα τους μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και προτείνουν να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, ώστε να λάβουν τα μέτρα στήριξης που πιστεύουν ότι χρειάζονται.

 

Χαρακτηριστικά, προχώρησαν στον αποκλεισμό του τελωνείου της Νίκης στη Φλώρινα στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Όπως δήλωσαν, η δράση γίνεται στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του αγώνα, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν χρήματα που είναι κρυμμένα στον πάτο του βαρελιού και τα κρατάνε για λίγους. Δε δεχόμαστε ψίχουλα, θέλουμε να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια και να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα τα οποία θα φτάνουν φθηνά στην κοινωνία».

 

Επίσης, η αντιπροσωπεία που συνάντησε τον πρωθυπουργό, ανέφερε πως «με τη δύναμη των μπλόκων μας και τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού θέσαμε τα αιτήματά μας στο ανώτατο επίπεδο, τον πρωθυπουργό».

«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας. Θα πάμε στα μπλόκα μας, θα ενημερώσουμε για το τι συζητήθηκε και θα πάρουμε τις αποφάσεις εκεί. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, να ενισχύσουμε τα μπλόκα. Από τις αποφάσεις που θα πάρουμε στα μπλόκα θα καθορίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας», πρόσθεσαν στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των αγροτών.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

«Οι κινητοποιήσεις σας ήταν λελογισμένες»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση των αγροτών και του πρωθυπουργού έγινε σε καλό κλίμα, με τον τελευταίο να ανακοινώνει μια σειρά από μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, ώστε να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο.

«Να σας ευχαριστήσω για τις ειλικρινείς τοποθετήσεις σας και την αξιοπρέπεια με την οποία εκφράσατε τα αιτήματά σας. Όπως επίσης, να επισημάνω ότι οι κινητοποιήσεις σας ήταν λελογισμένες. Αρκετές, όμως, για να ευαισθητοποιηθεί η πολιτική ηγεσία για ζητήματα με τα οποία είστε αντιμέτωποι. Γνωρίζω ότι είστε αντιμέτωποι με αυξημένο κόστος παραγωγής», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Στη συνέχεια, εξήγγειλε φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια, με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία να εκτιμάται πως εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα και ότι θα διαμορφώσει την KW στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Για τα επόμενα 8 χρόνια, για το 1/3 της κατανάλωσης, η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά, επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό τους σε βάθος δεκαετίας.

 

Η κίνηση της κυβέρνησης, που έρχεται σε συνέχεια των μέτρων, που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τη μείωση του αγροτικού ρεύματος, θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Πιο συγκεκριμένα:

  • Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων

Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως ακολούθως:

Εκτιμώμενες τιμές: Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

 

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα.

 

Οι τιμές αυτές αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

Για τα υπόλοιπα 8 έτη, για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών, η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά η κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο ή άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και τη συμβολαιακή γεωργία, που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

 

Πηγη: .newsbeast.gr, mega

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement
Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Προσθήκη σχολίου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφήμηση
Διαφήμηση

Επικαιρότητα