Connect with us

Λήμνος

Απεργία 17 Απριλίου: Διαδήλωσαν στη Λήμνο (εικόνες)

Μαζικά συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και οι συνταξιούχοι της Λήμνου, στην απεργιακή συγκέντρωση της 17ης του Απρίλη.

Avatar of Natasa Tararaki

Δημοσιεύτηκε

στις

APERGIA2

Μαζικά συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και οι συνταξιούχοι της Λήμνου, στην απεργιακή συγκέντρωση της 17ης του Απρίλη.

Τα σωματεία των εργαζομένων στο δημόσιο, συμμετείχαν με κήρυξη στάσης εργασίας, αφού η συμβιβασμένη πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, αρνήθηκε να κηρύξει απεργία.

Χαρακτηριστική ήταν και η καταγγελία που έκανε ο Κώστας Μαδυτινός, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου, για τις προσπάθειες της Διοίκησης να εμποδίσει τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στη στάση εργασίας που κήρυξε ο Σύλλογός τους, με την αμφισβήτηση της δυνατότητας να κηρύσσει στάση εργασίας. Οι προσπάθειες αυτές δεν πέρασαν κάτω από την πίεση των διαμαρτυριών των εκπαιδευτικών.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Πινάκος, εκπρόσωπος του Παραρτήματος Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Λήμνου, ενώ ο Ανδρέας Ξυπτεράς, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, διάβασε ψήφισμα συμπαράστασης συλλόγων γονέων και σωματείων εργαζομένων στον αγώνα των εκπαιδευτικών (επισυνάπτεται).

APERGIA3

Ακολούθησε πορεία μέσα από την αγορά της Μύρινας που κατέληξε στο Δημαρχείο, όπου επιτροπή από εκπροσώπους των εργατικών σωματείων παρέδωσε στην Αντιδήμαρχο το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης (επισυνάπτεται).

APERGIA4

ΨΗΦΙΣΜΑ
Της απεργιακής συγκέντρωσης της 17 του Απρίλη 2024

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι συνταξιούχοι της Λήμνου,
διεκδικούμε:

APERGIA5

• Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.
• Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.
• Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.
• Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της μετενέργειας.
• Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, το επίδομα αδείας στους δημόσιους υπαλλήλους.
• Επαναφορά της 13ης σύνταξης.
• Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.
• Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.
• Ρεύμα φθηνό για το λαό. Με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας.
• Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.
• Μειωμένο ΦΠΑ κατά 50% στη Λήμνο και σε όλα τα νησιά.
• Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.
• Να μην περάσει η παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας. Όχι στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. Να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, κέντρο υγείας. Να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία, το σύνολο των δομών που έκλεισαν λόγω περικοπών.
• Για το νοσοκομείο του νησιού μας απαιτούμε Μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμων γιατρών, όλων των ειδικοτήτων και όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση του Νοσοκομείου Λήμνου, σύμφωνα και με τον υπάρχοντα Οργανισμό, αλλά και του τοπικού ιατρείου Μύρινας του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ).
• Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου στο νοσοκομείο. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Δωρεάν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια.
• Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στον Δήμο Λήμνου. Επισκευή όλων των μηχανημάτων, νέα μηχανήματα και επαρκή εκπαίδευση όλων των εργαζομένων ώστε να μην έχουμε εργατικά ατυχήματα όπως το πρόσφατο με συμβασιούχα εργαζόμενη στον Δήμο του νησιού μας.
• Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
• Τακτική ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση της Λήμνου με την ηπειρωτική χώρα και τα άλλα νησιά, όλες τις ημέρες του χρόνου, με σύγχρονα πλοία και φθηνά εισιτήρια. Να οριστικοποιηθούν άμεσα, ΤΩΡΑ, τα δρομολόγια της γραμμής του Λαυρίου, για τον προγραμματισμό και τη διευκόλυνση της μετακίνησης από και προς τη Λήμνο εργαζομένων και επισκεπτών, εν όψει και των γιορτών του Πάσχα.
• Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «ΥΔΡΑ».

 

APERGIA1ΨΗΦΙΣΜΑ
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΓΙΑΤΙ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΑΣΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ!

Το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ και τα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Λήμνου, του Συλλόγου Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας, του Σύλλογου Γονέων του 3ου νηπιαγωγείου Μύρινας “Μποβολέτειο”, του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λήμνου, της Ένωσης Ιατρών στο Νοσοκομείο Λήμνου, εκφράζουμε την αμέριστη στήριξή μας στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών που παλεύουν για ένα σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλα τα παιδιά που θα καλύπτει το σύνολο των μορφωτικών τους αναγκών και θα συμβάλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Αυτός ο αγώνας περνάει μέσα από την εναντίωση στα σχέδια του διαχωρισμού των παιδιών και των σχολείων μας, που μετατρέπουν τους εκπαιδευτικούς από παιδαγωγούς και επιστήμονες σε γραφειοκράτες που θα συμπληρώνουν όλο και περισσότερο δείκτες και κουτάκια και θα ασχολούνται όλο και λιγότερο με τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών μας.

Πραγματική αναβάθμιση του σχολείου είναι η ουσιαστική στήριξη των εκπαιδευτικών που κράτησαν τα σχολεία όρθια όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, όταν μπήκαν στα σπίτια μας και ως γνήσιοι παιδαγωγοί υπερασπίστηκαν το δικαίωμα όλων των μαθητών στη μόρφωση.

Το ίδιο συνεχίζουν να κάνουν μέχρι σήμερα, έχοντας απέναντί τους την κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Παιδείας, σε συνέχεια των προηγούμενων, που αφήνουν τα γερασμένα σχολικά κτίρια να ερειπώνουν, που αφήνουν τα παιδιά μας χωρίς εκπαιδευτικούς καταστρατηγώντας το δικαίωμα όλων των μαθητών στη μόρφωση, που καλούν τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα αυτονόητα, που ιδιωτικοποιούν κάθε πτυχή της λειτουργίας, της, κατά τα άλλα δημόσιας εκπαίδευσης.

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση έχει το θράσος να κινείται νομικά, διοικητικά, αυταρχικά απέναντι στον αγώνα τους απειλώντας με διώξεις και καθαιρέσεις των διευθυντών που αντιστέκονται στην αντιδραστική «αξιολόγηση» και βγάζοντας παράνομες τις απεργίες τους, χτυπώντας ευθέως το απεργιακό τους δικαίωμα.

Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και ιδιαίτερα η σημερινή της ΝΔ, δεν έχουν κανένα θέμα να αθωώνουν εγκληματίες, να προσπαθούν να συγκαλύψουν το έγκλημα των Τεμπών, να αρπάζουν τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών και την ίδια στιγμή να βγάζουν παράνομες τις απεργίες των εργαζομένων που διεκδικούν τα αυτονόητα ή να διώκουν και να απειλούν εκπαιδευτικούς που παλεύουν για το δίκιο των παιδιών μας!

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι δίκαιος, γιατί έχουν τον νου τους στα παιδιά μας!

Οι δάσκαλοι των παιδιών μας λένε όχι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να διαχωρίσει τα σχολεία και τα παιδιά μας με κριτήριο την τσέπη μας.

Λένε όχι στο σχολείο που ακόμα και σήμερα μετράει χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών. Αφήνει τα παιδιά μας χωρίς δασκάλους.
Λένε όχι στο σημερινό σχολείο που φορτώνει τα παιδιά μας με εφήμερες δεξιότητες, την ίδια στιγμή που εξαφανίζει ότι έχει απομείνει από τη γενική μόρφωση.
Απαιτούν την αναγκαία στήριξη για να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους. Να μορφώνουν τους μαθητές σε σύγχρονα σχολεία και όχι στα σημερινά απαράδεκτα και επικίνδυνα, με αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών και να μπορούν και οι ίδιοι να ζουν με αξιοπρέπεια από το επάγγελμά τους. Απαιτούν δηλαδή το σχολείο που όλοι έχουμε ανάγκη για μας και τα παιδιά μας!

Για όλα αυτά αγωνίζονται οι εκπαιδευτικοί και γι’ αυτό είμαστε στο πλευρό τους. Ο αγώνας τους για τη μόρφωση των παιδιών είναι και δικός μας αγώνας!

Συνεχίστε! Είμαστε μαζί σας!

Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Διαφήμηση
Διαφήμηση

Επικαιρότητα