Τέσσερα τυριά της Λήμνου που πρέπει να δοκιμάσετε έστω και μια φορά! - Limnos Live
Connect with us

Λήμνος

Τέσσερα τυριά της Λήμνου που πρέπει να δοκιμάσετε έστω και μια φορά!

Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσετε

Δημοσιεύτηκε

στις

Likes: 49

 

Σιτοβολόνας της Αθήνας τους κλασικούς χρόνους της Αρχαιότητας και το πεδινότερο νησί του Αιγαίου. Λήμνος. Η μεγάλη παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και η μακρά παράδοση στην παρασκευή τυριών είναι δύο από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του εμπορικού χάρτη της.

Η φέτα, το καλαθάκι, το κασκαβάλι και το μελίχλωρο είναι τα πιο διαδεδομένα από αυτά. Ο Γιώργος Πίττας σκιαγραφεί το προφίλ κάθε τυριού στο greekgastronomyguide.gr.

Η φέτα της Λήμνου

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Προϊόν ΠΟΠ. Η φέτα της Λήμνου είναι σκληρή με αλμυρή και υπόξινη γεύση. Παράγεται από πρόβατα ελευθέρας βοσκής, η εκτροφή των οποίων γίνεται στα βοσκοτόπια του νησιού.

Το καλαθάκι

Άλλο ένα προϊόν ΠΟΠ με περιοχή παραγωγής το νησί. Λευκό τυρί, με μαλακή ως ημίσκληρη δομή. Έχει σχήμα μικρού καλαθιού με ραβδώσεις από τα καλαθάκια-καλούπια στα οποία μορφοποιείται. Δεν έχει επιδερμίδα και είναι συμπαγές με διάσπαρτες τρύπες. Γεύση μεστή, αλατισμένη, ελαφρά όξινη. Παράγεται από πρόβειο γάλα αλλά και από μείγμα κατσικίσιου με πρόβειο γάλα σε αναλογία που δεν υπερβαίνει το 30%.

https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/07/tyri-01-1536x1017.jpg

Το μελίχλωρο (ή μελίπαστο)

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Advertisement

Το μελίχλωρο ή μελίπαστο παράγεται από πρόβειο γάλα, το οποίο μετά τη στράγγιση, εκτίθεται σε σκιερούς χώρους, τις περιόδους κατά τις οποίες η υγρασία της ατμόσφαιρας είναι σχετικά χαμηλή (όπως αναφέρεται στο greekgastronomyguide.gr αυτή η περίοδος τοποθετείται μετά το τέλος της άνοιξης), ώστε σταδιακά να αφυδατωθεί. Σε πρώτο επίπεδο, το τυρί αποκτά υφή μεταξύ χλωρού και ξηρού, ενώ στη φάση της προχωρημένης αφυδάτωσης, αποκτά σκληρή υφή. Συνοδεύεται ιδανικά με ζυμαρικά, καταναλώνεται ως σαγανάκι ή ως επιτραπέζιο.

Ένα έντονα αρωματικό τυρί με βουτυράτη γεύση, η ιστορία του οποίου χάνεται στα βάθη των μεσαιωνικών χρόνων. Ο παραδοσιακός τρόπος ξήρανσής τους γίνεται σε ξύλινα καφάσια με σίτα, σε σχετικά ψηλές για τυριά θερμοκρασίες (άνω των 22 βαθμών). Καταναλώνεται σαν επιτραπέζιο τυρί, σαγανάκι ή τριμμένο σε ζυμαρικά.

Google News Icon

Σας άρεσε το άρθρο? Mάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο!
Ακολουθήστε το LimnosLive.gr στο Google News.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
Διαφήμηση
Διαφήμηση

Επικαιρότητα